Izvēļu, cik uziet • IR.lv

Izvēļu, cik uziet

Restorāns Aprika. Šefpavārs Ingmārs Ladigs ēdienos apvieno labāko, ko Latvijas zeme spēj sniegt, ar mūsdienīgu skatījumu uz kulinārajām tradīcijām. M.facebook.com/aprikarestorans Pils laukums 4-3
Linda Tellgrena, Lindasvirtuve.lv

Jaunu vietu, kur ziemas spelgonī Rīgā paēst pusdienas, pasēdēt un papļāpāt ar draugiem, ir daudz. Piedāvājam dažas — ar latvisku, itālisku un saldu garšu. Un kādu, kur saimnieko viens no Latvijas labākajiem bārmeņiem

Mīlestība pret latvieša garšu

Vecpilsētas restorānā Aprika atrodas viens no mājīgākajiem galdiņiem ar lielisku skatu uz Rīgas pili. Ja vēlies omulīgu sajūtu un labi pagatavotu ēdienu, šī ir īstā vieta — te saimnieko pazīstamais šefpavārs Ingmārs Ladigs, īstenojot savu pārliecību, ka galdā jāliek mūsu zemītē izaudzētais. Aprikā visa pamatā ir cieņa pret vietējām un sezonālām izejvielām, neko īpaši nesarežģījot. Mani pārsteidza tas, cik neaizmirstami labs var būt vienkāršs un tajā pašā laikā mūsdienīgs ēdiens, kas pagatavots pareizi. Restorāna nosaukums ir senvārds. Ar vārdu «aprika» savulaik apzīmēja maizes riecienu, ko griež ap visu klaipu, tādējādi izrādot cieņu darba tikumam un senču ēdienkartes pamatam — maizītei.

Izvēlies viesošanās laiku, un atkarībā no tā mainīsies restorāna piedāvājums. Agrajā pēcpusdienā no pulksten 12 līdz 15 tiek pasniegtas pusdienas ar īpašo ēdienu karti (ēdienu cenas 4,50—9 €), pārējā laikā te lutina ar īpašu ēdienkarti, kuras lepnums ir dažādas vietējo produktu plates ar piedevām — Latvijas sieru plate (8 €), tradicionālās gaļas plate (12 €), Latvijas zivju plate (15 €). Ziemas sezonā ēdienkartē daudz «kreptīgu» gaļas ēdienu — medījums, cūkgaļa ar pelēko zirņu biezeni, sulīgs steiks no Latvijā auguša liellopa gaļas. Prieks par plašo bērnu ēdienkarti — mazie var mieloties, piemēram, ar zivs filejas kroketēm, svaigu tagliatelle pastu, saldajā izvēlēties lauku vistu olu plānās pankūkas, ceptas sviestā, ar vaniļas saldējumu un ievārījumu.

Gardēžiem iesaku rezervēt īpašo šefpavāra ziemas degustācijas ēdienkarti septiņās kārtās — tā aizvedīs īstā garšu ceļojumā pa visu Latviju, ļaujot baudīt jauno un neatklāto. Aprika būs arī īstā vieta, kur aizvest ārvalstu ciemiņus, lai viņi iepazītu Latvijas garšas — sākot ar īstu tumšo rupjmaizi, tikko ceptām ķimeņu maizītēm, Latvijā darītu miestiņu vai dzirkstošu bērzu sulu. Ir jāļaujas šefpavāra redzējumam, jo viņš zina, kāds ir ēdiens, kas izlolots mīlestībā un cieņā pret savu zemi.

Gabaliņš Neapoles Pārdaugavā

Enerģiskajam Aleksandram Vēveram pirms kāda laika dzima klusa doma, ka Berlīnē baudītā itāļu pica ir kaut kas īpašs, pie tās vērts atgriezties ne tikai atmiņās, bet arī darbos. Lēnām materializējās ideja par Neapoles picu cepšanu tepat Rīgā — viņš devās ceļojumā un praksē uz Itāliju, lai iemācītos cepšanas pamatus, meklēja, kā sagādāt labākos produktus no dažādiem Itālijas reģioniem. Tas bija sākums. Tad liktenis piespēlēja picērijas telpas, un nu jau dažus mēnešus ne tikai Pārdaugavas iedzīvotāji, bet gardēži no visas Rīgas dodas uz Meža ielu. Jo zina, ka šeit viss ir pa īstam! Ar ozola malku kurināma krāsns uzkarst līdz pat 550 grādiem un tādējādi nodrošina, ka pica izcepas 90 sekunžu laikā. Picas maliņas paceļas skaistos burbuļos un iegūst dūmainu garšu, kāda raksturīga tikai Neapoles picai un ar ko tā atšķiras no savām Romas māsām. Vismaz 48 stundas raudzētā mīkla pēc ēšanas nerada smaguma sajūtu vēderā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu