SWIFT Latviju atzīst par augsta riska valsti • IR.lv

SWIFT Latviju atzīst par augsta riska valsti

3
Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Starptautiskais banku informācijas apmaiņas tīkls SWIFT, kas nodrošina norēķinus starp dažādu valstu bankām, Latviju ir atzinis par augsta riska valsti. Par to otrdien, 27. novembrī, Saeimas Budžeta komisijas deputātus informēja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Šāds lēmums, kura dēļ Latvijas uzņēmumiem apgrūtināti kļuvis veikt atsevišķus starptautiskos norēķinus, pieņemts pēc tam, kad Eiropas Padomes ekspertu komiteja “Moneyval” sniedza kritisku atzinumu par nepietiekami efektīvu cīņu pret naudas atmazgāšanu. Lai “Moneyval” Latviju neiekļautu “pelēkajā sarakstā”, trūkumu novēršanai tika atvēlēts viens gads. Taču Latvijas finanšu sistēmas sliktās reputācijas dēļ uzņēmēji cieš jau tagad, uzsvēra finanšu ministre.

“Vēl neesot nekādā “pelēkajā sarakstā”, mūsu uzņēmēji redz sekas tam, kas notiek finanšu sektorā. Ārvalstu pārskaitījumi, pie kuriem agrāk pierada, ka tas notiek dienas laikā, dažu stundu laikā, dažkārt prasa vairāk kā nedēļu. Kādēļ? Tādēļ, ka visas bankas starptautiskajiem pārskaitījumiem izmanto kādu no maksājumu sistēmām, piemēram, SWIFT. Un SWIFT šobrīd jau Latvija ir augsta riska valsts. Ja ir kāda lielāka summa vai neparastāks darījums kādam no mūsu uzņēmumiem, SWIFT veic papildu pārbaudi. Tas prasa laiku un uzņēmējiem tas maksā naudu,” Saeimas Budžeta komisijas sēdē sacīja Reizniece-Ozola.

Bankas pārstāvošās Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanda Liepiņa LNT Ziņām skaidroja, ka lēnāki kļuvuši galvenokārt tie darījumi, ko Latvijas uzņēmēji veic ar NVS valstīm.

“Ir jāgūst pilna pārliecība, ka neviens no darījuma partneriem nav kaut kādā veidā saistīts ar sankciju sarakstiem. Tas prasa papildu pārbaudes. Un ja tam vēl pa virsu uzliekam, ka Latvija kā valsts ir kopumā paaugstināta riska valsts, tas viss rada šo papildu laiku, kas nepieciešams, lai veiktu pārbaudes par dažāda veida darījumiem, pārskaitījumiem,” sacīja Liepiņa.

Komentāri (3)

mooi 01.12.2018. 14.10

Par ko fuktukam visus šos gadus ir maksātas tik lielas algas, par ko????? Viņu pievērtās acis un papīru pārcilāšana ir novedusi pie šī rezultāta. Būtībā to piesegšanas kantori jau sen vajadzēja likvidēt.

0
0
Atbildēt

0

J.šveiks 28.11.2018. 09.44

pie šī gala mūs noveda rimševics ar fuktuku, kuri sapinās krievu korupcijas tīklos , arī daži citi augsti valsts ierēdņi peldējās atmazgātajos kāpostos, finanšu ministrija tagad lepni paziņo par radušos situāciju , taspats kas veselības aizsardzībā ,viss salaists dēlī. Pareizi dara Bordāns , kurš netaisās iet koalīcijā ar noziedzīgo zēzēesesiešu kompāniju, pēc kuras gan dikti brēc jantariks, skaidri redzams ka pseidonaciķi cieši saistīti valsts izlaupīšanas shēmās.

0
-1
Atbildēt

1

    Sskaisle > J.šveiks 28.11.2018. 10.19

    nū – valsts -tai skaitā fm, knab, vid , visa kučinska valdiba, saeima – konkrēti saeimas drošības komiteja, valsts drosības iestādes
    – vienkārši atbalstīja gan rimševīcu , gan viņa sabiedrotos –
    knab taču solīja, ka lieta droša, ka tāpēc tas šovs un visi skaļie, kā mēs tagad zinam – tukšie paziņojumi –
    nu te ir rezultāts

    ticu, ka tā bilde ir vēl sarezģītāka kā es vispār spēju iztēloties – un tomēr – ir tikai tā kā ir

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu