Krīgeru ģimene, pieturas uzbūvētāji • IR.lv

Krīgeru ģimene, pieturas uzbūvētāji

Varicēnu pietura netālu no Smiltenes izskatās kā hobitu namiņš. Krīgeru ģimene to uzbūvēja no ekoloģiskiem materiāliem, lai bērniem, gaidot skolas autobusu, nebūtu jāsalīst. Attēlā no kreisās: Linda, Elīna, Lukas un mamma Līga. Foto — Ieva Salmane
Ieva Alberte

Braucot no Smiltenes uz Valku, nevar nepamanīt Varicēnu pieturu. Tā izskatās kā hobitu namiņš. Celta no māla un salmiem, ar vēlēnu jumtu, un pa logiem iespīd krāsaina rīta gaisma. Iekšā ir soliņš, kur piesēst, un arī grāmatas, ko palasīt. Namiņš te stāv jau gadu, un tā autori ir Krīgeru ģimene, kuru mājas ir apmēram 200 metru no pieturas. «Katru rītu ar vīru pavadījām bērnus uz pieturu un izjutām to pašu, ko viņi, — vēju, lietu un sniegu. Nodomājām, ka derētu kāds jumts, kur patverties, kamēr pienāk skolas autobuss,» stāsta Līga Krūmiņa-Krīgere, trīs bērnu mamma un skolotāja. Viņas vīrs Tomass, pēc tautības vācietis, ir zinošs ekodizainā un permakultūrā un organizē par šīm tēmām seminārus. Pirms kāda laika viņš viesojās ekociematā Itālijā un iedvesmojās, tāpēc ierosināja pašiem uzbūvēt pieturu. To vajadzēja saskaņot ar Latvijas valsts ceļiem un būvvaldi Smiltenē, arī ar tuvējiem kaimiņiem, uz kuru zemes daļēji atrodas pietura.

Pagājušā gada vasarā Krīgeru mājās Lejas Varicēnos tika organizētas darbnīcas, bērni gatavoja materiālus būvniecībai. Piemēram, veidoja zaru pinumus un dažādās krāsās krāsoja stikla burkas. «Mēs dzīvojam tādā vidē, ka loģiski ir nodot zināšanas caur darīšanu. Personīgais piemērs iedarbojas labāk nekā lekcijas,» saka Līga.

Kad sākās pieturas būvniecība, tā izraisīja apkārtējo interesi, un daudzi iesaistījās palīgos. Kāds anonīms labvēlis bija atstājis krāsas bundžu ar zīmīti: «Lai veicas!» Kad namiņš bija gatavs, to novērtēja garāmbraucēji, piestāja nobildēties. «Esmu pamanījusi, ka bieži vien automašīnu sliedes ved līdz nojumei, apgriežas un brauc atpakaļ. Tātad speciāli ieradušies fotografēties. Pat kāzinieki brauc iemūžināt,» stāsta Līga. Nepiepildoties sliktie pareģojumi, ka pieturu izdemolēs vai piemētās ar pudelēm.

Krīgeru bērni Linda un Lukas mācās Bilskas pamatskolā, bet Elīna — bērnudārzā. Bērni katru dienu vecākiem palīdz lauku un mājas darbos, un atrašanās dabā viņiem ir saprotama lieta. Vecākā meita Linda, kurai ir 13 gadu, izrādījusi vēlmi uzbūvēt savu hobitu māju. Kopā ar tēti sastādījusi tāmi, rēķinājusi vajadzīgo materiālu daudzumu, mācījusies naglot. «Ja kaut ko taisi pats, vērtības izjūta izmainās. Plus vēl pilnvērtīgi pavadīts laiks kopā ar tēti,» pārliecināta ir Līga.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu