«Izvestīcija», ko sauc par MO • IR.lv

«Izvestīcija», ko sauc par MO

Padomju laika kinoteātra un tuvējā laukuma vietā Viļņas vecpilsētā tagad atrodas balts kubs ar nošķeltu stūri un plašām kāpnēm. Foto — Greta Skaraitienė/Fotobankas
Ovidijs Lukošus Viļņā, speciāli Ir, žurnāls IQ

Viļņā durvis ver iespaidīgs privātais modernās mākslas muzejs

Tam vajadzēja notikt citā laikā un citā vietā. Laikmetīgās mākslas muzeju, kurš šonedēļ vērs durvis Lietuvas galvaspilsētā, bija iecerēts pabeigt būvēt jau 2014. gadā, kolekcionāram, zinātniekam un uzņēmējam Viktoram Butkum sadarbojoties ar Viļņas pašvaldību.

Taču, kad pēc vēlēšanām nomainījās vara un pēc dažu gadu pārtraukuma pilsētas mēra krēslā atkal sēdās Artūrs Zoks, kurš ir slavens ar savām ambiciozajām idejām, tika nolemts atgriezties pie plāniem celt Gugenheima muzeju, kura projektu konkursā par uzvarētāju jau bija pasludināta pasaulslavenā arhitekte Zaha Hadida.

Neres krastā, kur vajadzēja izaugt Zahas Hadidas projektētajai Gugenheima muzeja ēkai, pagaidām zaļo zāle, savukārt Viktors Butkus, sapratis, ka, darbodamies viens, mērķi sasniegs daudz ātrāk nekā kopā ar politiķiem un birokrātiem, tagad pieredz goda un slavas stundas. Sākotnēji iecerēto muzeju sauca par Modernās mākslas centru, bet vēlāk tas tika nodēvēts par modernās mākslas muzeju MO.

Biznesu pārdeva amerikāņiem

64 gadus vecais Butkus tika pie bagātības pirms astoņiem gadiem, kad 2010. gadā ASV biotehnoloģiju kompānija Thermo Fisher Scientific par 270 miljoniem ASV dolāru iegādājās tajā pašā jomā strādājošo Viļņas akciju sabiedrību Fermentas. Šis uzņēmums bija izveidots pie Biotehnoloģiju institūta, kurš darbojās padomju laikos, un uzņēmuma talantīgie zinātnieki un menedžeri bija pratuši to padarīt par pamanāmu spēlētāju starptautiskajā biotehnoloģiju tirgū. Darījums ar Fermentas iegādi tolaik bija valsts rekords un dāvāja Lietuvai ne vienu vien jaunu miljonāru, bet uzņēmuma vadītājs Viktors Butkus par akcijām saņēma aptuveni 60 miljonus dolāru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu