Pēteris Ķepītis, zelta medaļa kokgāzēju čempionātā • IR.lv

Pēteris Ķepītis, zelta medaļa kokgāzēju čempionātā

Katras valsts izlasē startē četri dalībnieki — viens juniors un trīs profesionāļi. Ķepīšu ģimene Latvijas izlasē bija pārstāvēta abās klasēs, jo piedalījās arī Pētera tētis Gvido — profesionāls mežcirtējs. Foto no personīgā arhīva
Ieva Jakone

Lillehammeres Olimpiskajā sporta kompleksā Norvēģijā augustā skanēja Latvijas himna — smiltenietis Pēteris Ķepītis (23) pirmo reizi Latvijas vēsturē izcīnīja zelta medaļu pasaules kokgāzēju čempionātā. Sacensību kopvērtējumā liktenīgas kļūdas dēļ 28 valstu konkurencē viņš palika 23. vietā, bet pie zelta tika kombinētās sagarumošanas disciplīnā. Tajā diviem virpotiem 37 centimetrus bieziem baļķiem, no kuriem viens novietots septiņu grādu slīpumā uz augšu, otrs — tādā pašā slīpumā uz leju, bija jānozāģē noteikta biezuma ripas. Turklāt zāģēt jāsāk no apakšas, bet jābeidz no augšas, precīzi savienojot abus griezumus. Visvai-rāk punktu dod precizitāte, bet arī laiks ir būtisks. Pēteris abu ripu nozāģēšanai iztērēja 26 sekundes.

Puisim labi veicās vēl trijās disciplīnās. Ķēdi zāģim uzlika 28 sekundēs. Dalībniekiem steigā ir būtiski nesavainoties, jo par to tiek atņemti punkti. Un ķēde jāuzliek labi, jo pēc tam ar šo zāģi pašam arī jāzāģē. Precīzajā sagarumošanā uz finiera saplākšņa novietotam baļķim viņš veiksmīgi  nozāģēja divas ripas tā, lai zāģējums būtu pēc iespējas tuvāk zemei, neiezāģējot saplāksnī. Savukārt atzarošanas pārbaudījumā virpotam kokam Pēteris nozāģēja 30 tajā iestiprinātas tapas. Noteikumi — tapa nedrīkst palikt uz āru vairāk nekā piecus milimetrus, un arī iezāģējums uz iekšu nedrīkst pārsniegt piecus milimetrus.

Taču Pēterim nepaveicās koka gāšanā. Šajā uzdevumā zemē tiek novietots atzarots stumbrs. Dalībniekam jāizvērtē, kur viņš vēlas šo stumbru nogāzt, un jānovieto tur kociņš. Katra centimetra nobīde no šīs atzīmes maksā punktu. Pēteris te zaudēja veselus 200. Precīzi nesalaida sazāģējuma vietu, tāpēc stumbrs nokrita divus metrus tālāk, nekā paredzēts. «Nepiedodama kļūda,» viņš nopūšas.

Katras valsts izlasē startē četri dalībnieki — viens juniors un trīs profesionāļi. Ķepīšu ģimene Latvijas izlasē bija pārstāvēta abās klasēs, jo piedalījās arī Pētera tētis Gvido — profesionāls mežcirtējs. Čempionātā savulaik piedalījies arī Pētera brālis Mārtiņš, pirms diviem gadiem Polijā izcīnot sudraba medaļu — arī kombinētās sagarumošanas disciplīnā. Pētera mamma gan kokus negāž, bet strādā ziedu veikalā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu