Autoceļu sakārtošana nav partiju prioritāte • IR.lv

Autoceļu sakārtošana nav partiju prioritāte

15
Foto: Edgars Priedītis, LETA
Andris Bērziņš

Biedrība “Latvijas Ceļu būvētājs” (LCB) ir izanalizējusi 4000 zīmju programmas, kurās partijas, kas startē 13.Saeimas vēlēšanās, nosaukušas prioritātes. Ar nožēlu jākonstatē, ka vairākumam politisko spēku, atšķirībā no vēlētājiem, autoceļu sakārtošana nav prioritāte.

Puse pat nepiemin

No 16 sarakstu programmām septiņās jeb gandrīz 44% vispār nav pieminēta autoceļu problemātika. Tās ir Jaunā konservatīvā partija, “Progresīvie”, “KPV LV”, “LSDSP/KDS/GKL”, Latvijas centriskā partija, “Par Alternatīvu” un pašreizējās valdošās koalīcijas partija – “TB/LNNK – Visu Latvijai!”. Šāda politiķu attieksme parāda, kāpēc Latvijas autoceļi ir sliktākā stāvoklī nekā kaimiņvalstīs un nerada optimismu par situācijas uzlabošanos nākotnē.

Analizējot deviņas programmas, kurās ir pieminēti uzdevumi ceļu uzlabošanā, jākonstatē, ka trijās programmās ierakstīti utopiski un nākamās Saeimas darbības laikā neizpildāmi solījumi – “ierīkot ātrceļus, kas savienotu Rīgu ar citām pilsētām un Latvijas ārējām robežām” (Krievu savienība), “betona ceļi” (“Latviešu Nacionālisti”), “degvielai… akcīzes nodokļu samazināšana” (Rīcības partija).

LCB uzskata – tā vietā, lai fantazētu par ļoti dārgiem betona ceļiem un ātrgaitas ceļu tīklu, partijām būtu jāparāda, no kādiem avotiem un kādā apjomā tiks nodrošināts finansējums kaut vai ceļu un tiltu sabrukuma apturēšanai, reģionālo un vietējo ceļu sakārtošanai.

Neizprot situāciju

Tikai divas partijas (“No sirds Latvijai” un “Saskaņa”) ir norādījušas, ka ceļiem nepieciešams novirzīt ieņēmumus no autobraucēju maksātā akcīzes nodokļa vai nu pilnā apjomā, vai 80% no iekasētā.

Aizvadītajos gados autoceļi lielākoties tika remontēti par Eiropas Savienības līdzekļiem, kas jau ir beigušies, tāpēc ir svarīgi redzēt, vai partijas to zina, vai un kā jaunajā plānošanas periodā plāno cīnīties par ES fondu pieejamību un izmantošanu. Tiesa, 4000 zīmēs ir sarežģīti izklāstīt visu darbības programmu, taču tas, ka tikai divi politiskie spēki (ZZS un “Attīstība/Par!”) pieminējuši ES fondus, ir apliecinājums kopējai problēmas neizpratnei. Arī vietējo ceļu, kas pašlaik ir visbēdīgākajā stāvoklī, sakārtošanu pieminējuši tikai divi politiskie spēki – ZZS un Reģionu apvienība.

Solījumi aizmirsti

Pilnas darbības programmas partiju mājas lapās var atrast tikai dažām partijām, atsevišķās ir programmatiskas vīzijas ceļu sakārtošanai. Analizējot šo informāciju, izrādījās, ka arī “Attīstībai/Par!” un “Progresīvie” atbalsta 80% iekasētā akcīzes nodokļa novirzīšanu ceļu remontiem. “Progresīvie” arī ierosina svērt pārmērīgi piekrautās automašīnas, kas bojā ceļus. Tomēr tas, ka šīs nostādnes neparādās 4000 zīmju programmās, laikam taču apliecina, ka šajās vēlēšanās tās politiskajiem spēkiem nav prioritātes.

LCB pieredze rāda – partiju programmās dotie solījumi vēl neko nenozīmē. Pirms 12.Saeimas vēlēšanām gandrīz visas vadošās partijas, raugoties acīs LCB, Pašvaldību savienības, Pasažieru pārvadātāju asociācijas un Motoklubu asociācijas pārstāvjiem, ar savu līderu parakstiem apliecināja, ka panāks Autoceļu fonda atjaunošanu, kur nonāks ceļu lietotāju samaksātie nodokļi un nodevas. Taču solījumi tika aizmirsti. Atceroties pagātni, ir grūti sagaidīt būtiskus uzlabojumus ceļu nozares politikā no tām partijām, kas programmās vispār aizmirsušas par autoceļiem un tiltiem.

 

Autors ir biedrības ‘’Latvijas Ceļu būvētājs” valdes priekšsēdētājs.

Komentāri (15)

kolpants 16.08.2018. 22.56

Что касается самих программ, в том числе партийных-прав был кто-то из известных, который сказал, что партии почему-то чисто хозяйственные вопросы выносят как важные предвыборные пункты
Ремонт и строительство дорог-это просто текущий хозяйственный вопрос, который должны решать специалисты на основе анализа потребностей экономики. А не превращать в политические обещалки.

+1
0
Atbildēt

0

Mariete 16.08.2018. 15.48

+2
-1
Atbildēt

1

    J.Biotops > Mariete 17.08.2018. 19.49

    Ak tad JKP nu būs tā “transporta politika”?
    Daudz partiju mums bijis un zudis pēc valsts atjaunošanas. Bijušas manai saprašanai simpātiskākas, nesimpātiskākas un izteikti pretīgas politbrigādes, bet tādu, kuru tikšanu pie ietekmes un pat pastāvēšanu uzskatītu par bīstamu valsts pastāvēšanai, nav bijis daudz, ātrumā atceros tikai trīs. Viena ar mainīgiem nosaukumiem bet praktiski nemainīgu elektorātu būs viegli uzminama, pārējās, ko atceros, bija sen aizmirstās TKL un DPS. Pāris pēdējās vēlēšanas ņurkstēja tikai tā viena. Nesimpātisku, visādu dolārzaļu dīvānzemnieku un lāpnešu netrūka, bet tas bija tikai gaumes un politisko principu jautājums, nevis viela bažām par valsti.
    Nu situācija radikāli mainījusies, no jauna uzradušies vēl divi ‘politiskie spēki” kuri spēj apdraudēt ne tikai valsts nākotni, bet gan pastāvēšanu, protams, ja tiks pie teikšanas.
    Par Kaimiņa brigādes piesaukšanu es te daudz iebildumu negaidu, tam zinu citu auditoriju. Citādi būs ar brigādi, kuru ilglaicīgā perspektīvā uzskatu par draudošāku, kā savā sulā peldošo Saskaņu ar tās puslīdz definēto elektorātu. Nešaubos, ka JKP dabūs gana daudz balsu un vērā ņemamu ietekmi.
    No DPS+TKL (Čevera-Zīgerista) valdības mūs paglāba kāds vārdā nesaucams brīnums, kas otrreiz neatkārtosies, no JKP glābiņa neredzu. (Tagad uzzināšu, ka esmu korumpantu algots trollis un kaut kas vēl)

    0
    0
    Atbildēt

    2

    tonijs > J.Biotops 18.08.2018. 08.04

    Lūdzu, pastāsti, kādā veidā JKP apdraudēs valsts nākotni un pat pastāvēšanu. Manuprāt, to šobrīd apdraud tiesiskuma trūkums, korupcija un oligarhu ietekme, pret ko JKP sola cīnīties. Es par JKP taisos balsot.

    0
    0
    Atbildēt

    3

    QAnon > tonijs 18.08.2018. 13.39

    Mums jau bija “cīnītājs pret noziedzību”, Ziedonis Čevers, kurš nodrošināja amatus čekistiem, kuriem līdz 1991. gada augustam nebija izdevies izveidot savu biznesu, vai iekļauties organizētās noziedzības struktūrās, izveidodams dienestu, kur čekisti kļuva par pamatu DP un kuri tur ir izaudzinājuši sev cienīgu Latvijas ienaidnieku maiņu. Viņa fonds “Drošība” (bandītu) nodarbojās ar uzņēmēju reketēšanu. “Pārdaugava”, vai Haritonova grupējums to pieļāva, jo viņa ministrēšanas laikā bandītus nesēdināja, bet tikai vāca kompromitējošus materiālus, ko tas no darba paņēma uz mājām. Viņa laikā krimināls tika monopolizēts, visa kriminālā ietekme pārgāja Solncevas brigāžu pārstāvētās Pārdaugavas (starp citu, viens no tās galveniem barvežiem, Lavents, bija viņa draudziņš no LFI un komjaunatnes laikiem) rokās, kas šo monopolu saglabā joprojām ar aktīvu IeM atbalstu. Viņa aizsāktā milicijas selekcija šodien novedusi pie tā, ka milicija piedalās biznesa konkurantu apkarošanā, kā bija ar Bunkuss konkurentu, Sprūdu, pret čekas projektu politiskiem konkurentiem KPV LV, uzbraucot Kaimiņam un Gobzemam un pat līdz reiderismam, “Vairāk saules” piemērs.
    Par “korumpantu apkarotāju” Šleseru, kura noziedzīgo grupējumu čeka izveidoja aizejošā DPS vietā, pat zemākie organismi un fekāliju stumdītāji droši vien kaut ko zina.
    Čekas kurmis Bordāns ir atbildīgs par visu, ko latviešu valstij un tautai ir nodarījuši LC komunistu cūkas un čekas pederasti, proti desmitiem miljardu vērtie valsts īpašumi atdoti komunistiem čekistiem un bandītiem, ar dzīvokļiem apdāvināti nelegālie emigranti, kad daudzi Latvijas pamatiedzīvotāji, kuri dzīvoja denacionalizētos namos, nonāca uz ielas, atstāja Latvijā desmitiem tūkstošu atvaļināto krievu militārpersonu ar visām ģimenēm un nodrošināja tiem ienaidniekiem privilēģijas, pieņēma Pilsonības likuma “0” un daudz cita, par kuriem no katra no tiem bendes cirvis brēc. Krievu militārista meita, Aņka Potapova, kurai ar mātes pienu iebarots naids pret visu dzīvo no planētas, nevar kalpot Latvijas interesēs, pēc definīcijas un tas pats arī ar bargās krievenes vīreli, kontrabandistu jumtu, Jurašu, kas dzīvo krietni pāri saviem līdzekļiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    QAnon > tonijs 18.08.2018. 13.58

    Piebildei. Vai čekas kurmis, Bordāns, taisās cīnīties pret oligarhiju, taisot tautas manifestācijas pēc IR publicētām, speciāli atlasītām, nepārbaudītām “Rīdzenes sarunām”, ietiepīgi ignorējot patiesos oligarhus: “Skonto būve”, Binders, ABLV un Rietumu banku īpašniekus, kas dižojas miljonāru saraksta pašā augšgalā, kam ir valsts pasūtījumu monopols, kas divkārt un vairāk palielina izmaksas, mazgā naudu, tirgo UA un caur kuriem Krievijas FSB finansē starptautisko terorismu, kam no rokas ēd SC, Vienotības, JKP un Par valsts grāvēji un kuru rokās ir MIL, kas izkārnās uz latviskām partijā un slavē čekas projektus?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > tonijs 18.08.2018. 11.22

    Atvaino, nespēšu.
    Tam būtu vajadzīgs vismaz garš raksts ar atsaucēm un citātiem. Tas ‘teorētiskajā” daļā, praktiskā – apraksts par piedzīvoto un tuvu redzēto arī nav iespējams anonīmu komentāru žanrā, pie tam čeku ar personas kodiem, kā varat nojaust, man nemaz nav. Varu tikai dažas sīkas detaļas. Piemēram – ieteikt pavērot JKP deputātu rīcību pašvaldībās, kurās jau iekļuvuši.

    Par “sola cīnīties” – Pirms daudziem gadiem mani aicināja kādā partijā – nu beidzot būšot jādara gals korupcijai, kuras šausminošs apraksts bija aģitatora teksta galvenā sastāvdaļa, balstīta paša vadoņa teiktajā. Apraktam noticēju tieši tikpat, cik dzimstošās partijas nenosauktajam mērķim – iesaistīties pārdalē un legalizēt dabūto. Pēc dažiem gadiem tas pats atkārtojās, tikai partija bija cita un galvenais kritikas objekts… tā iepriekšējā korupcijas apkarotāja.
    Gan pirms šo abu partiju ausmas un rieta, gan pēc tā praktiskajā dzīvē saskaros ar brīnumiem, kuri katrs atsevišķais varētu ne gluži bez pūlēm tikt izskaidrots ar tagadējo JKP zvaigžņu nespēju visam izsekot. Bet pārāk daudz saistītu brīnumu vairs par brīnumiem nav uzskatāmi.

    Par “teoriju” – Pasaulē ir pietiekoši daudz literatūras par attiecībām trijstūrī “cilvēks-sabiedrība-valsts”, ne man te tēlot bezmaksas prātvēderu. Katrs var paņemt JKP sludināto un salīdzināt. Tikai neaizmirstot kādu senu sakāmo: “Sarežģītiem jautājumiem bieži vien atrod pavisam vienkāršas atbildes. Vēl biežāk tās izrādās nepareizas.”

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > J.Biotops 18.08.2018. 17.39

    Par ieteikumu pavērot JKP darbu pašvaldībās – par pašvaldībām es spriežu pēc publiski pieejamās informācijas un masu medijos neesmu redzējis ziņas par skandāliem, korupciju un nebūšanām saistībā ar JKP deputātiem. JKP spice – Bordāns un Strīķe jau ar darbiem ir apliecinājuši, ka viņu solījumi cīnīties par tiesiskumu nav tukši vārdi , un es viņiem ticu.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    J.Biotops > tonijs 18.08.2018. 18.08

    “Strīķe jau ar darbiem ir apliecinājuši, ka viņu solījumi cīnīties par tiesiskumu nav tukši vārdi , un es viņiem ticu”. Ticu – tas būtiskākais un pret to nekādi argumenti nav iespējami.
    To zinot jau iepriekš ierakstīju par JKP izredzēm, par nelaimi mums visiem – labām.

    Savukārt es ticu tam, ko redzu un ar ko regulāri saskaros. Un tie nav visiem zināmie solījumi, bet reāli un rezultatīvi darbi. Precīzāk nedarbi, lai neteiktu – noziegumi, jo to pierādīšanai man, protams, tiesiski lietojamu datu nav un nevar būt. Par laimi, uzskatiem par politiskiem jautājumiem un lēmumam par balsošanu tos vēl neprasa.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > J.Biotops 18.08.2018. 18.20

    Tu jau nedod argumentus, tikai miglainus mājienus un, balstoties uz sev zināmu un nez kāpēc publiski neatklājamu informāciju, zīmē drūmu ainu. Es analizēju to informāciju, kas man ir pieejama un baumas atmetu. Lai kā arī būtu, JKP nedabūs vairāk par 10% vēlētāju balsu un visticamāk paliks opozīcijā, jo NA negribēs ar viņiem iet vienā koalīcijā. Valdību veidos ZZS.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Mariete > J.Biotops 17.08.2018. 20.18

    Mērķis bija iedot linkus, kur ir informācija. Piekrītu – jā, varbūt vajadzēja to 1 teikumu programmā.
    Bet JKP patiešām šobrīd ir vienīgie, kuri pievērsušies tēmai.
    Pozitīvi ir tas, ka Linkaits aicina izteikt viedokli un – paldies Dievam – nepretendē uz vienīgo patiesību.
    Manuprāt, tur šis tas nav pabeigts; izskatās, ka viņš aicina uz plašāku diskusiju.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    J.Biotops > Mariete 17.08.2018. 22.00

    Patiešām žēl – par Linkaiti līdz šim biju labās domās. Jo par viņa piedalīšanos JKP nezināju.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

QAnon 16.08.2018. 17.12

Latvijas ceļa, ko tagad pārstāv čekas kurmis, Andra Bērziņa noziegumu līdzdalībnieks, Bordāns, komunistu cūku un čekas pederastu attieksmi pret ceļiem jau piedzīvojām.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu