Vēlētājam svarīgās līnijas • IR.lv

Vēlētājam svarīgās līnijas

44
Jānis Domburs. Foto — Jānis Pipars
Anda Burve-Rozīte

Žurnālists Jānis Domburs atbild uz jautājumiem, kurus katram vēlētājam uz vēlēšanām vērtīgi uzdot sev pašam

Jānis Domburs ir pirmais žurnālists, kurš pirms rudens vēlēšanām ar partijām jau izdiskutējis vērtības, programmas un problēmas, ko tās politikā sola risināt portāla Delfi tiešraides notika maijā un jūlijā. Diskusijas par politiku žurnālists Delfos turpinās rudenī, bet intervijā viņš stāsta, kādi ir secinājumi pēc sarunu pirmā raunda ar partijām.

Intervējot partijas, kuras šogad piedalīsies vēlēšanās, esi izlasījis visas programmas. Ko tajās redzi kā vērtīgu un ko — kritizējamu?
Lasīju programmas un domāju: it kā prezumējam, ka valstī viss attīstās. Tad jau arī programmām vajadzētu attīstīties. Taču par kvalitāti man zināms smīns ir. Vēl kāda lieta: šīs ir valsts simtgades vēlēšanas. Viena partija piemin tālu gadskaitli tikai par vienu parametru, bet kopumā partiju programmās es pietiekami nejūtu redzējumu par valsts vadmotīviem ilgtermiņā. Nākamais, par ko aizdomājos: vai programmās skaidri formulēti mērķi, ko partijas grib sasniegt, un problēmas, kas traucē šos mērķus sa-sniegt, un vai konceptuāli izstāstīts ceļš, kādiem līdzekļiem uz tiem mērķiem ies.

Gribi sacīt, ka par maz piesaistīti eksperti, kuri būtu varējuši palīdzēt to kvalitatīvi veikt?
Ne gluži. Vai tu būvē māju, vai aranžē mūziku, tu vispirms uzliec lielo bildi, un tad strādā kopā ar profesionāļiem, lai to realizētu. Protams, no partijām es gaidītu labāku argumentāciju izvērstajās programmās. Tas, ka dažām ir vesela grāmata ar programmu, nenozīmē, ka tā ir kvalitatīva.

Tas, ka politiķi ar ekspertiem nebija kārtīgi pastrādājuši, noveda pie tā, ka tavās tiešraides intervijās portālā Delfi bieži nebija konkrētu, analīzē balstītu atbilžu — kā sasniegs nospraustos mērķus, vai kādu labumu iniciatīva, piemēram, nodoklis bagātajiem, atnesīs.
Vismaz maija tiešraidēs es piedotu, ka kaut kas no piedāvājuma vēl nav līdz galam izstrādāts, ja redzētu — tiek piedāvāta reālistiska vīzija, stāsts, kādu valsti turpmāk viņi grib redzēt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu