Retrospektīva pastaiga • IR.lv

Retrospektīva pastaiga

Foto — Dina Preisa
Dina Preisa

Pārgājiens Dubulti—Lielupe: laikmetīgās mākslas stacija, koka vasarnīcu arhitektūra, mežaparka skatu tornis, atmiņas par Jūras pērli, Lielupes grīva un Ragakāpas noslēpumi

Pētot padomjlaiku bildes, redzams, ka Jūrmalas pludmalēs starp atpūtniekiem nebija, kur adatai nokrist, — tik populāri reiz bija Dubulti, Majori, Dzintari, Bulduri un Lielupe. Tieši caur šīm peldvietām vedīs mūsu vasarīgi laiskais pārgājiens, kuram piestāvētu vējā plīvojoša vintage stila kleita, saulessargs un miniatūrs sunītis pavadā. Skatīsim neparastu arhitektūru, pāršķirstīsim vēstures lappuses, meklējot ievērojamu cilvēku, ēku un notikumu atstātās pēdas, un baudīsim skaistākos dabas nostūrus.

Māksla dubļu krogā

Dubultu nosaukums, iespējams, cēlies no Bulduru muižas Dubļu kroga (Dublekrug), pie kura esošais zvejnieku ciems nodēvēts par Dubļu ciemu (vācu — Dublezeem). Vēlāk to dažādi lokot — Dubble, Dubbel, Dubbelt, Dubbeln —, beidzot arī radušies mūsu ausij pazīstamie Dubulti.

Šajā vietā Lielupe veido krasu loku ziemeļu virzienā, pieglaužoties Rīgas līča pludmalei vistuvāk — tikai aptuveni 300 metru attālumā. Pateicoties tam, Jūrmala virzienā uz Lielupes grīvu iegūst pussalas apveidu, kas visskaidrāk sazīmējama kartē vai lidojot pāri ar lidmašīnu. Pastaigu pa pussalu iesaku plānot saullēkta vai saulrieta stundās, jo tad kūrorta ainavas ir visgleznainākās.

Lielākā daļa ļaužu, kas gulšņā pludmalē, Dubultos ierodas no stacijas puses. Ļeņingradas Dzelzceļu projektēšanas institūtā veidotā ēka, kas atgādina vilni, tagad saviļņo arī mākslas cienītāju sirdis. Tā ir Eiropā vienīgā laikmetīgās mākslas telpa, kas darbojas joprojām funkcionējošā dzelzceļa stacijā. Līdz 30. septembrim Mākslas stacijā Dubulti var apskatīt Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles izstādi Sensorijs — izmantojiet šo izdevību!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu