Inspekcija: pieturvietās izplatītie plakāti par indīgiem zirnekļiem ir viltus ziņas (papild.) • IR.lv

Inspekcija: pieturvietās izplatītie plakāti par indīgiem zirnekļiem ir viltus ziņas (papild.)

1
Plakāts sabiedriskā transporta pieturvietā. Publicitātes foto
Baiba Kļava

Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta pieturvietās pirmdien izlīmētie plakāti satur viltus ziņas par indīgiem zirnekļiem, informēja Veselības inspekcija (VI), kas par notikušo vērsās policijā.

Inspekcijā skaidroja, ka šāda informācija par zirnekļiem nav patiesa un VI to nav izplatījusi. VI aicina iedzīvotājus, ieraugot šādu informāciju pilsētvidē, apmeklēt VI mājaslapu, lai pārbaudītu informācijas patiesumu.

Iedzīvotāji sociālajā tīklā “Twitter” publicēja attēlus ar plakātiem, uz kuriem rakstīts “Uzmanību! Indīgi zirnekļi!”. Plakātos aprakstīta viltus informācija par zirnekļu invāzijas perēkļiem, norādot nepatiesu atsauci uz VI.

Rīgas pašvaldības policijas (RPP) pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA teica, ka par apzinātu informācijas izplatīšanu par nepatiesu notikumu vai apzinātu nepatiesa notikuma inscenēšanu, kā rezultātā ugunsdzēsības, policijas, neatliekamās medicīniskās palīdzības vai citi speciālie dienesti iesaistīti reaģēšanā, RPP sākta administratīvā lietvedība. Par šādu pārkāpumu var piemērot naudas sodu fiziskajām personām no 35 līdz 210 eiro, bet juridiskajām personām – no 700 līdz 7000 eiro.

Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienestā Ir informēja, ka līdz pusdienlaikam esot saņemti ap desmit iedzīvotāju zvanu, bet Veselības inspekcijā – aptuveni 50. Iedzīvotāji izrādot interesi un vēršas pie dienestiem pēc skaidrojošas informācijas ar sociālo tīklu starpniecību.

Pilsētā izvietoto novērošanas kameru ieraksti vēl neesot pārbaudīti un arī par plakātu izcelsmi pirmdienas pēcpusdienā Rīgas Pašvaldības policijā informācijas vēl nebija. Policijā pieļāva, ka, visticamāk, tie izvietoti naktī. Pašlaik gan vēl neesot apzinātas visas vietas, kurās izvietoti plakāti, taču tos noņemšot uzņēmumi, kas apkalpo sabiedriskā transporta pieturas – Rīgas satiksme un JCDecaux Latvija darbinieki. Izmeklēšana turpināsies, lai noskaidrotu, kas un ar kādu mēķi ir izvietojis pilsētvidē šos plakātus.

Pirmdien pēcpusdienā pilsētas centrā, piemēram, pie Ministru kabineta, pieturā plakātu vietā bija palikušas tikai redzamas līmes pēdas, bet Esplanādē kāds pats bija mēģinājis plakātu noņemt. Ap pulksten 14 pieturvietā Brīvības ielā Ir redzēja, kā notiek plakātu likvidēšana. Tur to veica JCDecaux Latvija darbinieks. Viņš Ir pastāstīja, ka saņemta informācija, ka plakāti “steidzami esot jānoplēš”, tādēļ devušies izbraukumā pilsētas ielās. “Cik varēs, tik noplēsīs šodien,” viņš piebilst. Nepārtraukti uz e-pastu nākot informācija par plakātu atrašanās vietām. Pilsētas nomalēs to neesot, bet tieši Centra rajonā. Naktī pieturvietu stikli tikšot arī mazgāti. Tagad plakāti tiek noskrāpēti un piefiksēta to atrašanās vieta, teica darbinieks.

Darbinieks noņem transporta pieturvietā uz stikla uzlīmēto plakātu ar viltus ziņu par indīgajiem zirnekļiem. Foto: Baiba Kļava

Policija lūdz iedzīvotājus ziņot par vietām, kur plakāti izlīmēti, kā arī sniegt jebkādu informāciju, kas varētu palīdzēt identificēt plakātu autorus, zvanot uz tālruņu numuriem – 67037811 vai 110.

Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes vadošais pētnieks Voldemārs Spuņģis skaidro, ka plakātu acīmredzot veidojis cilvēks, kurš neorientējas entomoloģijā vai vēlējies apzināti maldināt. Tajā minētais zirneklis Tegenaria Agrestis Latvijā nemaz nav sastopams, taču, ja būtu, tad šī suga nav kaitīga cilvēkam, norāda Spuņģis. Speciālists skaidro, ka Latvijā esot sastopami divi citi Tenegaria ģints pārstāvji, taču arī tie neesot ne mazākajā mērā bīstami cilvēkiem, turklāt tos lielākoties iedzīvotāji nemaz nesastaps, jo šie zirnekļi medī tumsā. “Ne velti tautiskais nosaukums zirnekļiem ir “Mājas svētība” – Latvijā tie nevis kaitē, bet gan dara labu, proti, atbrīvo māju no kukaiņiem,” norāda speciālists.

(papildināta no 5.rindkopas)

Komentāri (1)

Sskaisle 30.07.2018. 15.13

nu jautri – nu patiesi – nē, īstenībā nav jautri –
tam noteikti ir kāds pamats , tam, ka kāds izlīmē tādus plakātus un pārbauda sabiedrības un varas iestāžu reakciju …

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu