Atklāti par prezidentu • IR.lv

Atklāti par prezidentu

2
Aivars Ozoliņš

Pirmsvēlēšanu laiks pavēris iespēju Valsts prezidentu ievēlēt atklātā balsojumā

Priekšvēlēšanu laikā vienmēr plosās politiķu neizpildāmu solījumu vētra. Taču nepieciešamība iegūt vēlētāju balsis spiež tos reizēm rīkoties arī citādi, nekā būtu darījuši mierīgākos laika posmos. Arī šogad pa vidu gaišas nākotnes solījumu gūzmai ir parādījies viens piedāvājums, kam Saeimā gadu gadiem nav bijis nepieciešamā atbalsta, taču pirmsvēlēšanu laikā pēkšņi ir — par Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā.

Kopš 2011. gada Saeima visas amatpersonas ievēlē atklāti, un Valsts prezidents ir palicis vienīgais izņēmums. Pašlaik ir iespēja panākt, lai jau nākamo prezidentu Saeima nākamgad ievēlē sabiedrībai redzamā un saprotamā procesā.

Šā priekšlikuma virzībai un partiju rīcībai, lai vai nu to izdarītu, vai nu izgāztu, vajadzētu sekot līdzi īpaši rūpīgi kā šo partiju visu citu solījumu ticamības kritērijam. Grozījumi ir ļoti vienkārši, Satversmē jānomaina viens vienīgs vārds — no «aizklāti» uz «atklāti». To var izdarīt līdz vēlēšanām. Ja tas nenotiks, tad tikai tāpēc, ka tie, kuri pašlaik sola šos grozījumus atbalstīt, patiesībā melo.

Maija vidū Saeima nobalsoja par Reģionu apvienības priekšlikuma nodošanu komisijām. 17. jūlijā Saeimas Juridiskā komisija nolēma virzīt priekšlikumu Saeimas balsojumam pirmajā lasījumā. Tas varētu notikt septembra sākumā Saeimas pirmajā sēdē pēc atvaļinājuma, un teorētiski vēl var pagūt pieņemt šos grozījumus līdz vēlēšanām, kuras notiks 6. oktobrī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu