Līdz šim nenovērtētais radio • IR.lv

Līdz šim nenovērtētais radio

14
Latvijas Radio māja Doma laukumā. Foto: Edijs Pālens, LETA
Andris Ķēniņš

Nupat pētījumu kompānija “Kantar TNS” publicēja jaunākos radio auditorijas pētījumu datus, kuri zināmā mērā šokēja visu mediju nozari. Pētījums atklāja, ka vidēji viena radio stacija Latvijā iedzīvotāju vecuma grupā no 16 līdz 74 gadiem sasniedz vairāk nekā divas reizes lielāku auditorijas daļu, nekā tika uzskatīts līdz šim – ja pēc 2017. gada rudens datiem vidēji viena stacija spēja sasniegt 6,86% no visas mērķa auditorijas vecuma grupā no 16-74 gadiem, tad pēc jaunākajiem pētījuma datiem – viena stacija vidēji sasniedz 14,91% no minētās auditorijas.

Tas nozīmē, ka vidējais radio klausītāju skaits nedēļā (Reach%) vienai radio stacijai Latvijā ir it kā pieaudzis par 117,34%! Savukārt nedēļā radio klausās 88% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 16 līdz 74 gadiem, kas ir it kā 7,2% pieaugums pret iepriekšējo periodu 2017. gada rudenī.

Šokam bija gan pozitīvais aspekts, jo beidzot tika atzīta radio lielā loma mediju tirgū, it sevišķi auditorijas sasniegšanā (uzrunāšanā), gan arī rūgta pēcgarša, jo pēc būtības jau nekas nav mainījies, radio Latvijā vienmēr tāds ir bijis, tikai līdz šim tam nebija oficiāla apstiprinājuma.

Iepriekšējos 23 gadus radio auditorijas pētījumiem izmantoja tā saukto “dienasgrāmatu metodi”, un visbeidzot 2018. gadā “Kantar TNS” ieviesa jaunu metodoloģiju, pārejot uz telefonu intervijām un aptaujām internetā. Jaunā aptaujas metodika nodrošina daudz lielāku respondentu loku, kas pēc būtības ļauj daudz objektīvāk un detalizētāk izpētīt radio klausīšanās paradumus un ļauj novērtēt arī mazo nišas programmu vietu radio tirgū, tādējādi iegūstot daudz precīzākus un visaptverošākus datus gan par radio klausīšanās paradumiem, gan radio vietu mediju nozarē kopumā.

Pamatojoties uz līdzšinējiem mediju tirgus datiem, radio nozare aiz televīzijas un interneta ir tikusi uzskatīta kā trešais populārākais mediju kanāls. Jaunie dati atklāj, ka tas ir nepamatoti, jo, piemēram, atbilstoši “Kantar TNS” datiem, 2018. gada ziemas – pavasara periodā internetu regulāri izmantoja vidēji 80% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem, kas faktiski nozīmē, ka radio patēriņš ir lielāks nekā interneta patēriņš. Arī salīdzinot lielāko radio grupu sasniegtās nedēļas auditorijas apjomu un populārāko interneta portālu sasniegtās nedēļas auditorijas, redzams, ka tikai viena interneta portālu grupa spēj konkurēt ar radio grupām.

Radio un interneta patēriņa salīdzinājumā ļoti būtiski ir tas, ka radio nozares patēriņš balstās gandrīz 100% Latvijā veidotajā saturā (izņemot mūziku), ko nevar teikt par internetu.

Tas arī pierāda un apstiprina sabiedrības ieinteresētību un pieprasījumu pēc Latvijā veidotā satura, kas ir vienīgais instruments Latvijas mediju konkurencē ar globālajiem satura veidotājiem un izplatītājiem.

Iepriekš minēto, maldīgo priekšstatu rezultātā radio nozare līdz šim ir tikusi neadekvāti zemu novērtēta gan no reklāmdevēju puses, gan arī kopējās Latvijas mediju telpas ietvaros, kuras atbalstam ir veidoti dažādi instrumenti un piešķirti līdzekļi satura veidošanai. Latvija savā ziņā ir unikāla valsts Eiropas un pat pasaules kontekstā, jo Latvijā radio ir nozīmīgāks un efektīvāks medijs nekā vairumā citu valstu, un to šobrīd arī apstiprina reprezentatīvie “Kantar TNS” dati.

Šiem jaunajiem apstākļiem ir jākalpo par pamatu attieksmes maiņai pret radio, jo ir acīmredzami, ka radio ir viena no retajām mediju platformām, kura ātri un efektīvi sasniedz lielu sabiedrības daļu, tādējādi nodrošinot gan reklāmdevēju intereses, gan arī apmierinot sabiedrības vajadzību pēc objektīvas un vispusīgas informācijas.

 

Autors ir Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektors

Komentāri (14)

Sskaisle 11.07.2018. 09.51

nebūtu nekas ārkārtējs, ka deputātam ir mīļākā un bērns patiešām – visi esam cilvēki , un
kam negadās , kāds spēj savu pimpi savaldīt, kāds nespēj – ko darīt

tā nenormālība , tā politiskā maucība ir tā, ka šitādi daiļpisēji paraksta likumus par tikumību – pilnībā – par 101% degradējot tikumības jēdzienu

tas ir tas drausmīgais – tāpēc es saku – naciķi ir liekulīgi kremļa kalpi – patiešām – būtu mana teikšana – es aizliegtu tādam deputātam kandidēt vēlēšanās – tāds melis – tāds liekulis – tas ir jākriminalizē un punkts

http://jauns.lv/raksts/izklaide/288495-deputats-paradnieks-uz-svetkiem-ved-nevis-sievu-bet-milako

+4
-2
Atbildēt

0

QAnon 11.07.2018. 10.10

Paklausoties LR1 un tā uzaicinātos viesus, ir skaidrs, ka Lubjankā Dzeržinska laukumā, sen ir sapratuši radio graujošo ietekmi uz spriestnespējīgo prātiem

+4
-2
Atbildēt

0

Vahamurka 11.07.2018. 09.00

Nu lūk,jāpievērš vēl lielāka uzmanība,lai nebūtu neviena naciķa iekš radio,lai tie sātana radījumi netraucētu slavēt homoseksuālismu un nemusinātu klausītājus pret somāliešu vijolniekiem un arhitektiem,kurus atplēstām rokām gaidām ierodamies Latvijā.

+2
-1
Atbildēt

1

    Sskaisle > Vahamurka 11.07.2018. 09.53

    jā homoseksuālismu nedrīkst pieminēt bet pašu naciķu apkārt drāšanos gan drīkst daudzināt – tpu jūs naciķi pretīgie !

    +3
    -2
    Atbildēt

    2

    QAnon > Dusma 11.07.2018. 10.05

    Veselīgs seks kaut vai ar piecām partnerēm, būtiski atšķirās no tavējo piekoptās dirsas cauruma plēšanas

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > Dusma 11.07.2018. 17.10

    apkārt drāšanos gan drīkst daudzināt
    ——-
    Kāpēc tu to dari.Pati esi bešā?

    +3
    -2
    Atbildēt

    1

    tonijs > andrejs 11.07.2018. 17.31

    Joprojām gaidu no tevis informāciju par Ābeles aktivitātēm Vienotībā. Bet īsti “nacionālpatrioti” jau melos neatzīstas, vai ne, melu andrej?

    0
    -4
    Atbildēt

    2

    Vahamurka > tonijs 11.07.2018. 18.06

    Policija izmeklēšanā atklāja, ka Kuļkova no dzīvokļa pārdošanā iegūtās naudas regulāri uz savu kredītkartes kontu veica pārskaitījumus ar norādi – administrācijas izmaksas. Pēc tam viņa devusies uz lielveikalu bankomātiem, kur izņēmusi tūkstošiem eiro.

    Kontu izdrukas liecina, ka bankomātu apmeklējumi bija gandrīz katras darba dienas obligāta sastāvdaļa. Piemēram, 2014. gada 17. decembrī izņemti 1100 eiro, nākamajā dienā 3260, bet 19. decembrī 1000. “Swedbank” komisijās nopelnījusi 150 eiro. Šāda summu izņemšana no kontiem ilgusi no 2011. gada līdz pat 2015. gada pavasarim.

    Izmeklēšanā atklājies, ka ir vairāk nekā 15 epizodes, kurās Kuļkova rīkojusies līdzīgi. Tomēr ne policija, ne prokuratūra neatklāj, cik uzņēmumu maksātnespējas procesos administratore piesavinājusies iegūtos līdzekļus.

    “Nekā personīga” aplēses, kas izriet no raidījuma rīcībā esošajiem materiāliem liecina – viņa skaidrā naudā bankomātos izņēmusi vairāk nekā pusmiljonu eiro.

    Izskatot kreditoru sūdzību, toreizējais Maksātnespējas administrācijas vadītājs Ervīns Ābele jau 2014. gada decembrī atzina, ka administratore ir pārkāpusi likumu – viņa gan vilcinājusies pārdot ieķīlāto dzīvokli, gan nav norēķinājusies ar kreditoriem.

    Taču šie secinājumi nebija šķērslis Kuļkovu par administratori ieteikt vēl vismaz triju uzņēmumu maksātnespējas procesos.

    Piecus mēnešus pēc tam, kad Maksātnespējas administrācijai jau bija zināms par viņas pārkāpumiem, viņu apstiprināja par SIA “TM Metal Baltic” administratori. Firmas apgrozījums 2013. gadā bija gandrīz deviņi miljoni eiro. Aktīvu vērtība – trīs miljoni eiro.http://focus.vesti.lv/news/neka-personiga-maksatnespejas-administratore-piesavinajusies-pusmiljonu-eiro?11898

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > tonijs 11.07.2018. 18.08

    Krūms ir pierādījis, ka administratori var parūpēties arī par saviem bijušajiem uzraugiem. Maksātnespējas administrācijas vadītājs Ervīns Ābele martā iesniedza Tieslietu ministram atlūgumu pēc tam, kad ministrs viņa darbu bija novērtējis zemu. Pēc tam Ābeli darbā pieņēma Krūms.

    ILMĀRS KRŪMS

    Trasta komercbankas likvidators

    Vai tā varētu būt, ka Ābele, bijušais maksātnespējas administrācijas vadītājs strādā bankā šobrīd?

    Nu, to jūs prasāt Ābeles kungam.

    Bet bankā viņš strādā?

    Bankā viņš strādā, jā.

    Trasta komercbankā?

    Jā.

    Kāpēc pieņēmāt Ābeles kungu?

    Nu kā, viņš ir ļoti labs eksperts tajos jautājumos, kuros viņš strādā.http://www.reitingi.lv/lv/news/4/111221.html

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Vahamurka 11.07.2018. 20.06

    andrejs-Vahamurka-Ēriks-gailis teica: ministrs viņa darbu bija novērtējis zemu.

    Rasnačs teica: Astoņus gadus viņš vadīja šo iestādi, un kā vidusmēra ierēdnis viņš to darīja apmierinoši.
    https://www.diena.lv/raksts/viedokli/dienaskomentars/rasnacs-jaierobezo-valsts-amatpersonu-skaidras-naudas-uzkrajumi-14145486

    Bet mans jautājums bija par Ābeles aktivitātēm Vienotībā, jo tu nosauci viņu par Vienotības aktīvistu. Uz to tu tā arī neatbildēji. Klasiska troļļu taktika – pēc neērta jautājuma mainīt tēmu.

    +1
    -2
    Atbildēt

    3

    tonijs > tonijs 11.07.2018. 21.30

    Gaidi ciemiņus.

    0
    -2
    Atbildēt

    1

    QAnon > tonijs 12.07.2018. 10.35

    Ko tad tu, koprofāg, man uzsūtīsi: čekistus, bandītus, vai pidarasus?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > tonijs 11.07.2018. 20.15

    Aha,2013.gadā no Vienotības saraksta startējis pašvaldību vēlēšanās Jelgavā.Tā tev nešķiet pietiekama aktivitāte Vienotības rindās?https://vienotiba.lv/novados/jelgava/aktualitates/ervins-abele-izveidosim-vairak-jaunu-darbvietu/

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > tonijs 11.07.2018. 20.09

    Es neko nenosaucu.Bet varu pameklēt arī šo informāciju,man kā reiz ir kafijas pauze.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu