RD opozīcijas deputāte: Saskaņa/GKR nav ne sociālisti, ne demokrāti • IR.lv

RD opozīcijas deputāte: Saskaņa/GKR nav ne sociālisti, ne demokrāti

15
RD opozīcijas deputāte Inese Andersone. Foto: Ieva Čīka, LETA
Inese Andersone

Lai gan gribētos, ka opozīcijas viedoklī ieklausītos un mūsu idejas ņemtu vērā, tas diemžēl Rīgas domē (RD) nenotiek. Arī tēmas, ja paši neaktualizējam un nevirzām, komitejās tiek skatītas ļoti tehniski, piemēram, izmainīt nolikumā valūtu no latiem uz eiro vai iznomāt sešus kvadrātmetrus kioskam.

Apkopoju galvenās pēdējā pusgada aktualitātes, kas bijušas uz manas “paplātes”:

1) Āgenskalna tirgus – kopīgiem spēkiem opozīcija aktualizēja Āgenskalna tirgus jautājumu. Mani priekšlikumi nomnieka kritērijiem tika iestrādāti nomas izsoles dokumentācijā, padarot sarežģītāku pieteikšanos vienkāršiem laimes meklētājiem. Turam īkšķus, lai Kalnciema kvartāla komandai viss izdotos!

2) Apkaimju diskusija – pavasara prieks bija Rīgas Apkaimju alianses izveidošanās, kas apvieno lielu daļu no apkaimju biedrībām un palīdzēs dibināties jaunām. Noorganizēju diskusiju starp apkaimju organizācijām, deputātiem un pašvaldību organizācijām par to, kāda ir esošā sadarbība un problemātika, kā šī sadarbība var tikt uzlabota.

3) Nozāģētie koki – pieprasot konkrētu informāciju par iestādīto un nozāģēto koku daudzumu Rīgā, atklāju, ka pēdējo astoņu gadu laikā Rīgā koku skaits ir samazinājies par 2500. Un tas ir tikai pašvaldības apsaimniekotajos īpašumos – parkos, ielu malās un skolu teritorijās. Vienotības Rīgas komanda šogad iestādīja 10 ķiršus, nesaskaņojot ar pašvaldību. Ušakovprāt, esam pajoliņi, un par to nekaunamies!

4) Pirmsskolu atalgojums un bērnudārzu rindas – joprojām nerisināts jautājums Rīgas pašvaldībā ir bērnudārzu rindas. Tās veidojas ne tikai tāpēc, ka trūkst telpu, bet ir arī liels skaits brīvu vakanču. Par zemo atalgojumu pirmsskolās vairākkārt komunicēju RD sēdē, gan pieprasot budžetu algu fondam, gan aktualizējot jautājumu izglītības komitejā. Piemēram, auklīte “uz rokas” saņem 360 eiro. Kopā ar JKP deputāti Lindu Ozolu bijām pirmās deputātes, kas tikās ar Rīgas pirmsskolu direktoru padomi. Diemžēl nevarējām direktoriem apsolīt, ka algas palielināsies, bet varējām teikt, ka noteikti šo atbalstīsim, ja Izglītības departaments virzīs.

5) Finansējums biedrībām – pēc nejaušā atklājuma par Humora komiteju, kurai bija aizplūduši 300 000 eiro, pieprasījām informāciju Izglītības, kultūras un sporta departamentam par veselu rindu organizāciju, kas pēdējo gadu laikā ir saņēmuši RD finansējumu. Izrādās, ka nav vienādi un aprakstīti noteikumi, kā tiek piešķirta nauda – ieliek budžetā, organizē konkursu, izsludina iepirkumus, izskata komitejā. Vislielākā neskaidrība ir sporta un jaunatnes jomās, kur simtiem tūkstoši tiek novirzīti bez konkursa, tai skaitā tādām organizācijām kā Street Basket (Ghetto Games), Par sportisku sabiedrību (Saskaņai pietuvināta organizācija) un dažādām sporta organizācijām. Informēju par šo arī Valsts kontroli, kas tieši patlaban pēta RD biedrību finansēšanas jautājumu.

6) Vidzemes tirgus – otrs Saskaņas nolaistais Rīgas tirgus. Virzīju šo jautājumu Īpašumu komitejā, taču izskatās, ka tam būs lemts garāks atveseļošanās posms nekā Āgenskalna tirgum, jo Saskaņa nevēlas atlaist grožus. Taču opozīcijas spiediena rezultātā vismaz tuvākā gada laikā vajadzētu būt nelielam progresam.

7) Ozolu alejas glābšanas process – Kronvalda parka ozolu aleja ir unikāla, taču RD vēlas šajā alejā izvietot vides objektu Laika priekškars. Organizējām gan akciju uz vietas alejā, gan aicinājām RD vadību pārskatīt šā vides objekta novietojumu. Izskatās, ka koku saknes tiks paglābtas, bet ne alejas kopaina. RD ir kā buldozers, kas, neskatoties uz sabiedrības neapmierinātību, iet uz priekšu.

8) Rīgas meži – pateicoties Valsts kontroles ziņojumam, ir skaidrs viens, ka Rīgas mežu (RM) mērķis ir kokmateriāli savai zāģētavai, nevis mežu kopšana. Jūnijā, kad RM vēlējās apstiprināt koku ciršanas plānu nākamajiem astoņiem gadiem, kas paredz, ka Jaunciema, Juglas un Ziepniekkalna teritorijās tiek izcirsts liels mežu apjoms, pievērsām uzmanību tam, ka nav notikusi pienācīga sabiedrības apspriešana, un šī plāna apstiprināšana uz laiku tika atlikta. Vai tas apstādinās zāģi, būs atkarīgs no iedzīvotāju modrības.

9) Ģetzemane – atklāju, ka Rīgas centrā, Skanstē, reliģiskai organizācijai Ģetzemane ir nodota bezatlīdzībā 9000 m2 zemes ar kadastra vērtību 1,1 miljons eiro. Manuprāt, šī ir pašvaldības īpašumu izšķērdēšana, it īpaši ņemot vērā, ka trūkst pašvaldības zemes, kur ierīkot bērnudārzus.

10) Cīņa par demokrātiju Rīgas domē – negaidīti martā bija jāsāk jauna cīņa, proti, ar Saskaņas/GKR vēlmi ierobežot opozīciju, ļaujot mums uzdot tikai noteiktu skaitu jautājumu vai ierobežojot jautājumu ilgumu. Pie situācijas, kad jau tā pozīcijai ir vairākums, šāds gājiens ir tikai varas un necieņas izrādīšana. Diemžēl jāsāk pierast pie tā, ka Ušakovs pie desmitās minūtes izslēdz mikrofonu…

Tēmas, kas jāturpina aktualizēt, ir neeksistējošā veloinfrastruktūra, gaisa piesārņojums, tuneļi un vides nepieejamība, brūkoši tilti, neizgaismotas un bedrainas ielas, neeksistējoša inftrastruktūra jaunatnei un noplukuši rotaļu laukumi, nesakārtots skolu tīkls, 3400 cilvēku garā rinda pēc sociālajiem dzīvokļiem, zemais atalgojums sociālajiem un izglītības darbiniekiem, vēl un vēl.

Viens secinājums pēc šī gada – ir skaidrs, ka “sociāldemokrāti” Saskaņa/GKR nav ne sociālisti, ne demokrāti. Vērojot pozīcijas deputātu pasivitāti, ir skaidrs, ka arī par galvaspilsētai svarīgiem jautājumiem viņiem nav intereses. Vienīgais skaidrojums, kādēļ viņi tur ir, pieeja rīdzinieku naudai.

Šopiektdien un sestdien būšu sarunu festivālā LAMPA. Ja ir kādi jautājumi, komentāri, ierosinājumi, būšu priecīga iepazīties klātienē!

 

Autore ir Rīgas domes deputāte, Vienotība

Raksts publicēts no Facebook

Komentāri (15)

Sskaisle 30.06.2018. 08.20

mani šausmina šāda varas patvaļa – noklausieties sižetu līdz galam, kur Leiškalns – RD -t.i. Ušakova bez – atbildīgais – tā arī nespēj paskaidrot nenormālību rēkinos- kāpēc cena par ūdeni ir četras reizes dārgāka. Normāli būtu, ja patēriņš avārijas dēļ būtu dārgāks.
Un ko tie nabaga cilvēki pret šo būtībā valsts apstiprināto un nodrošināto bandītismu iespēs ? Ja gribēs samaksāt rēķinu, lai nebutu sodi, ja gribēs tiesāties, lai atgūtu Rīgas Domes nozagto naudu , tad jāņem ātrie kredīti ….

Kā dzīvot un izdzīvot šai smalko bandītu paradīzē ? Es to esmu piedzīvojusi, kad apsaimniekotāja rēķins ir apmaksāts, bet nauda viņa finanšu kontā par apmaksu nav atzīmējusies -un man sāka griezties soda naudas- līdz 6000 eur – es nepārspīlēju un tikai pēc 4 gadiem tās soda naudas man noņēma, kad vannas istabā 4x mainija stāvvadu un nevareja vien nomainīt un es uzrakstīju iesniegumu, ka tas nu nav normāli

http://www.la.lv/soka-par-rekinu-jamaksa-par-100-eiro-vairak/

+4
0
Atbildēt

1

    vvilums > Dusma 30.06.2018. 09.15

    dusma:”Un ko tie nabaga cilvēki pret ……valsts apstiprināto un nodrošināto bandītismu iespēs “?
    Ušaka pašvaldībā apstiprinātais bandītisms ,paldies dievam , vēl pagaidām nav izplatījies pa visu valsti.

    +4
    0
    Atbildēt

    2

    QAnon > vvilums 01.07.2018. 23.58

    Ja JKP vai kāds cits čekas projekts kopā ar SC savāks Saeimas vairākumu, Ušaka pašvaldībā apstiprinātais bandītisms ar Vienotības piekomandēto Dombrovska valdības neliešu: Vj. Dombrovska un Maķisa, līdzdalību izplatīsies pa visu valsti.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > vvilums 01.07.2018. 14.38

    Ir gan jau diezgan smuki izplatījies arī ārpusē:Tikmēr notikumu hronoloģiskā secība liecina par labu advokātu biroja ziņojumā R. Meroni rakstītajam: pēc neformālajiem kontaktiem sekojusi oficiāla R. Meroni vēstule, kas bijusi adresēta tieši J. Jurisam, un pēc atbalstošas atbildes saņemšanas Ventspils naftas akcijas pārdotas par nepilniem 80 miljoniem eiro – par 126 miljoniem eiro mazāk, nekā tās, iespējams, bijušas vērtas.http://pietiek.com/raksti/sarakstes_fragmenti_norada__prokurors_aktivi_izpalidzejis_meroni_un_vina_kompanjoniem

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    QAnon > Vahamurka 01.07.2018. 14.41

    SAB iznīcinājis vai slēpj svarīgus pierādījumus t.s. Lemberga krimināllietā
    http://nra.lv/latvija/232314-sab-iznicinajis-vai-slepj-svarigus-pieradijumus-t-s-lemberga-kriminallieta.htm

    0
    -2
    Atbildēt

    0

kolpants 02.07.2018. 16.11

А теперь деревья без согласования везде можно садить или только в Риге Единству? У них политически выдержанные вишни?

+1
0
Atbildēt

0

Vanessa Carlos 27.07.2018. 13.08

Vai jums ir nepieciešams kredīts

Vai esat biznesa vīrietis vai sieviete? Vai jums ir nepieciešami līdzekļi, lai uzsāktu savu uzņēmējdarbību? Vai jums ir nepieciešams aizdevums, lai nokārtotu parādu vai samaksātu par saviem rēķiniem vai sāktu jauks bizness? Vai jums ir nepieciešami līdzekļi sava projekta finansēšanai? E-pasts: ( [email protected] ) Mēs piedāvājam garantētas aizdevumu pakalpojumus jebkurai summai un jebkurai pasaules daļai (privātpersonām, uzņēmumiem, nekustamo īpašumu un korporatīvām struktūrām) ar mūsu lielisko 2% procentu likmi. Lai pieteiktos un iegūtu vairāk informācijas, sūtiet atbildes uz šādu e-pasta adresi: [email protected]

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu