Tieša runa! • IR.lv

Tieša runa!

Nellija Ločmele

Rīdzenes sarunu pērles, kuras vērts atcerēties pirms vēlēšanām

Pirms gada jūnijā Ir publiskoja slepenās oligarhu sarunas. Iekožot garneļu salātus, uzdzerot svaigas sulas un reizēm ko grādīgu, Aināra Šlesera štābiņā viesnīcā Rīdzene politikas un biznesa smagsvari stundām un gadiem ilgi bija sprieduši, kā vairot savu ietekmi un bagātību. Kā legalizēt īpašumus. Kā ielikt savu prezidentu. Kā sadot pa rīkli ģenerālprokuroram. Kurus žurnālistus atlaist.

KNAB to noklausījās divus gadus, tad vēl sešus meklēja pierādījumus slēptām oligarhu īpašumtiesībām, bet viss beidzās ar čiku — krimināllieta slēgta. Šogad janvārī ar čiku beidzās «oligarhu lietas» parlamentārā izmeklēšana Ingunas Sudrabas vadībā — valsts nozagšanu nosodīja, bet zadzējus vārdā nenosauca. Visticamāk, ar čiku beigušies arī Drošības policijas pūliņi izokšķerēt Ir publikāciju avotus, lai gan oficiālu informāciju par lietas virzību DP joprojām neatklāj.

Taču čiku virknē ir viena droša lieta, ko vairs nevaram pazaudēt. Kopš sarunu publicēšanas ikviens var pats vērtēt politiķu tiešo runu. Citātu pērles jau folklorizējušās. Vairākās vēlēšanās Aivars Lembergs bijis ZZS premjera kandidāts, bet no Rīdzenes sarunām beidzot uzzinām, ko viņš par to domā. «Es? Es esmu idiots?» Kā etiķete alus pudelei ministram Jānim Dūklavam pielipusi «ļimončika» iesauka, jo Rīdzenē viņš centās par «15 ļimončikiem» atrast pircēju «zem svešām famīlijām» reģistrētai zemei ostā. Rīgas vicemērs Andris Ameriks esot «hozjaistveņņiks» kā savulaik Lembergs un atklāj varas recepti Rīgā — dalīt brīvbiļetes penčukiem. Kungi, paldies par atklātību!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu