Vadzis ir lūzis • IR.lv

Vadzis ir lūzis

18
Ansis Ataols Bērziņš. Foto — Reinis Hofmanis
Indra Sprance

Ansis Ataols Bērziņš (43) intervijā atzīst, ka otrreiz vairs neietu mest akmeņus Saeimas logos. Nevis tāpēc, ka tas būtu nepareizi. Tāpēc, ka «patriots manī ir nokauts»

Rīgas Centrālcietums, kamera Nr. 415. Nelielā telpa specbloka korpusā pielāgota sanāksmēm. Aiz restēm rit lēna pēcpusdiena, iekšpusē — krēsla un klusums. «Dzelzceļu dzird,» precizē Ansis Ataols Bērziņš. Spurains vīrs sārtā kreklā, šortos un kruķi padusē, jo martā Čehijas cietumā sargi viņam savainojuši kāju.

Bērziņš izcieš sodu par dalību 2009. gada 13. janvāra grautiņos pie Saeimas. Sākotnēji sods bija nosacīts, bet pārvērtās reālā ieslodzījumā — tiesa konstatēja, ka nav pildīti probācijas noteikumi. Bērziņa tobrīd nebija Latvijā, viņu izsludināja starptautiskā meklēšanā, aizturēja Čehijā un martā izdeva Latvijai.

Bērziņš sevi sauc par netaisnīgi notiesātu un vajātu. Viņš ir viens no Dāvja Sīmaņa dokumentālās filmas Mūris varoņiem un medijos pieteikts kā «politisks trimdinieks un taisnības cīnītājs no Latvijas». Marta beigās aptuveni simt cilvēku piketā pie Rīgas pils aicināja Valsts prezidentu viņu apžēlot.

Prezidents šo lūgumu noraidīja, pamatojot ar to, ka Latvija ir stipra un tiesiska valsts, kas nav iedomājama bez cieņas pret likumu. Gandrīz visi par 13. janvāra grautiņiem notiesātie 68 cilvēki sodu esot izcietuši, un «nebūtu godīgi, ka tie, kas ir cienījuši likumu un tiesas nolemto, tiktu sodīti, bet kāds tiktu apžēlots tikai tāpēc, ka pats ar savu rīcību panācis reālu cietumsodu», uzsvēra prezidents. Bērziņa cietumsods ilgs līdz 30. novembrim, ja tiesa nepiemēros pirmstermiņa atbrīvošanu vai prezidents neatsauksies uz jaunu apžēlošanas lūgumu, kas iesniegts maijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu