Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Otrdien Singapūrā pirmo reizi tikās Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns un ASV prezidents Donalds Tramps. Viņi abi parakstīja kopēju dokumentu, kurā Ziemeļkoreja apņēmusies «strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā» un Tramps apņēmies Ziemeļkorejai sniegt drošības garantijas. Kims sacīja, ka «pasaule redzēs lielas pārmaiņas» pēc «vēsturiskās» vienošanās parakstīšanas. Ziemeļkorejai noteiktās sankcijas pagaidām paliek spēkā. Tikmēr Ķīna ierosināja ANO Drošības padomei apsvērt atcelt Ziemeļkorejai noteiktās sankcijas vai tās apturēt. Foto — AFP/LETA

Pirmo reizi G7 valstu samita vēsturē kāds no valstu līderiem atsauca savu parakstu uz samita noslēguma dokumenta. To svētdien izdarīja ASV prezidents Donalds Tramps pēc gala dokumenta pieņemšanas līderu sanāksmē Kanādā. Tramps tviterī apsūdzēja Kanādas premjerministru Džastinu Trudo negodīgumā. G7 paziņojumā bija pausta apņemšanās cīnīties ar protekcionismu. G7 valstu līderi neatbalstīja ne Trampa ierosinājumu elitārajā klubā atjaunot Krieviju, ne arī jautājumā par muitas un tirdzniecības tarifiem tēraudam un alumīnijam.

ASV Finanšu ministrija pirmdien piemēroja sankcijas trim Krievijas pilsoņiem un piecām juridiskām personām par ļaunprātīgām kiberaktivitātēm, kā arī materiālo un tehnoloģisko atbalstu Krievijas izlūkdienestam. Sankcijas noteiktas arī Izraēlas kompānijai Embedi un kompānijai Erpscan.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite iesniedza Seimam ratificēšanai Stambulas konvenciju, ko daļa politiķu vērtē visai pretrunīgi. Konvenciju viņa iesniedza, nesagaidot tās apspriešanu valdībā. Šo soli Grībauskaite spēra laikā, kad Viļņā pēc viņas ierosmes notika pasaules līderu sieviešu konference.

ES Tiesa pagājušajā nedēļā nolēma, ka ES pilsoņu viendzimuma partneriem ir tiesības saņemt uzturēšanās atļauju kopdzīvei visās dalībvalstīs arī tad, ja tās neatzīst viendzimuma laulības. Vienīgās ES valstis, kurās līdz šim nav definēts viendzimuma attiecību tiesiskais statuss, ir Latvija, Lietuva, Polija, Slokāvija, Rumānija un Bulgārija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu