Šveices bankas bloķējušas krievu miljardiera Vekselberga kontus • IR.lv

Šveices bankas bloķējušas krievu miljardiera Vekselberga kontus

6
Viktors Vekselbergs. Foto: ITAR-TASS/LETA

Šveices bankas, īstenojot ASV ieviestās sankcijas pret Krieviju, iesaldējušas Krievijas miljardiera Viktora Vekselberga personīgos kontus ar aptuveni miljardu Šveices franku, vēsta žurnāls Forbes, atsaucoties uz avotiem biznesa grupā Renova. Vekselberga līdzekļus bloķējušas gan Šveices publiskās bankas – Credit Suisse, UBS -, gan arī privātās bankas.

Vekselbergs grasās vērsties tiesā.

Virkne Šveices banku līdztekus līdzekļu iesaldēšanai Vekselbergam vairākas dienas atteica piekļuvi Šveices rūpniecības uzņēmumu akciju paketēm, to skaitā ir tādi uzņēmumi kā Sulzer, OC Oerlikon un Schmolz + Bickenbach. Iepriekš šīs akciju paketes tikušas izmantotas kā vairāk nekā miljardu Šveices franku lielu divu kredītu garantija, kurus krievu oligarhs saņēma no vairākām Rietumu bankām.

Vekselbergs, pret kuru nesen tika noteiktas ASV sankcijas, ir izmantojis savu firmu, lai samaksātu apmēram 500 000 ASV dolāru ASV prezidenta Donalda Trampa personīgajam advokātam Maiklam Koenam, ziņoja ASV mediji. Iespējamās Krievijas iejaukšanās ASV prezidenta vēlēšanās izmeklētāji ir nopratinājuši Renova Group valdes priekšsēdētāju Vekselbergu un viņa radinieku Endrū Intreiteru, kurš vada šīs firmas ASV filiāli Columbus Nova.

Savukārt ar Latviju Vekselberga vārds saistīts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) jauno ēku Rīgā, Talejas ielā. Valsts nekustamie īpašumi no Krievijas miljonāra Vekselberga par 21,5 miljoniem eiro  atpirka uzņēmuma Biroju centrs Ezerparks 68,5% kapitāldaļas un arī ap 60 miljonu eiro šā uzņēmuma parādus. Vekselbergs savulaik bija šā Mežaparka zemes īpašuma īstais ieguvējs, to par 42,3 miljoniem eiro nopērkot no bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra pārstāvētā SIA Mežaparks SPV.

Kā zināms, 6. aprīlī ASV Finanšu ministrija paziņoja par sankcijām pret 24 Krievijas uzņēmējiem un ierēdņiem. Šajā pulkā ir gan gāzes giganta Gazprom vadītājs Aleksejs Millers, gan Krievijas Iekšlietu ministrijas vadītājs Vladimirs Kolokoļcevs, Krievijas gvardes komandieris Viktors Zolotovs, cenzūras iestādes Roskomnadzor vadītājs Aleksejs Žarovs, Tulas apgabala gubernators Aleksejs Djumins un citi. Sankciju ierobežojumi noteikti arī 14 Krievijas uzņēmumiem.

Sankcijas šiem cilvēkiem un uzņēmumiem nozīmē operāciju ierobežojumus ASV bankās. Savukārt Šveices bankas nobažījušās, ka ASV varētu pret tām vērsties ar kādiem ierobežojumiem, uzskata eksperti. Tāpēc pašas noteikušas ierobežojumus, jo vairumam šo banku ir aktīvi ASV teritorijā.

Komentāri (6)

kolpants 05.06.2018. 21.56

Это конечно, здорово, что журнал так волнуется о судьбе денег российского миллиардера. Странно, что журнал не так волнует ситуация с ОИК, например, нет перепечатки статью Зариньша об ОИК. Ах да, это же просто случайность, что не перепечатали статью, так как в ней оппозиционный депутат критикует министра Единства.

+1
0
Atbildēt

0

vvilums 05.06.2018. 13.07

Ļoti laba ziņa, arī Latvijā vajadzētu bloķēt.

0
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > vvilums 05.06.2018. 16.12

    kas tev par labumu? kas tev no tā, ka bagātnieki savā starpā plēšās?
    izstāsti man – es arī gribu papriecāties

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

QAnon 05.06.2018. 20.40

To nu tu, nodzītā senākās profesijas veterāne, nepiedzīvosi, bet to, ka tevis pielūgtos neliešus ar ASV transporta lidmašīnu nogādās Guantanamo nogribējušos arābu teroristu vaļaspriekam, pavisam reāli. Domāju, ka pat Dombrovski, Zatļeru un Bordānu viņi nesmādēs.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu