«Vēl daudz jādara» • IR.lv

«Vēl daudz jādara»

4
Maršals Bi­lingslijs. Foto — AFP/LETA
Pauls Raudseps

ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieks Bilingslijs aicina Latviju neatslābt cīņā pret naudas atmazgāšanu

ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieka terorisma finansēšanas jautājumos Maršala Bilingslija (Marshall Billingslea) ierašanās Rīgā martā bija pavērsiena punkts Latvijas valdības cīņā pret naudas atmazgāšanu. Līdz tam brīdim pat Bilingslija pārraudzītā finanšu noziegumu uzrauga FinCEN iznīcinošais atzinums par ABLV banku februārī nebija spējis panākt radikālu rīcību no valdības un banku uzraugiem. Pēc viņa vizītes tika uzņemts kurss uz ārkārtīgi strauju nerezidentu sektora samazināšanu. Tobrīd Latvijas amatpersonas teica, ka valstij ir divi mēneši, lai šo jautājumu atrisinātu.

Šis laiks tagad ir pagājis, un Bilingslijs izrādījās gatavs sniegt interviju žurnālam Ir, kurā novērtē Latvijas valdības progresu.

Rīgas apmeklējuma laikā martā jūs teicāt, ka pārāk lielā atkarība no nerezidentiem rada nopietnus riskus Latvijas banku sektoram. Vai valdība un regulatori pēdējos mēnešos ir panākuši pietiekami lielu progresu, lai samazinātu šos riskus?
Valdība noteikti ir panākusi progresu, bet tas šobrīd ir nepietiekams, ir vēl daudz jādara.

Kas konkrēti?
Valdība pelnījusi lielu atzinību par strauju virzību, lai ieviestu aizliegumus pret ārzonu čaulu kompānijām. Taču ir vēl daudz jādara. Valdība kopā ar banku asociāciju sagatavojusi vairāk nekā 20 konkrētu priekšlikumu. Ja tie visi tiks pieņemti un godprātīgi ieviesti, mums šķiet, ka Latvijas banku sektors būs panācis lielu progresu pašreizējo vājo vietu novēršanā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu