FOTO: Rīgā noslepkavots maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus (papild.) • IR.lv

FOTO: Rīgā noslepkavots maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus (papild.)

18
Slepkavības vietā Rīgā, Aizsaules ielā 1. Foto: Zane Bitere, LETA

Pie Rīgas Brāļu kapiem trešdienas rītā noslepkavots zvērināts advokāts, maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus, liecina LTV rīcībā esošā informācija. Valsts policija (VP) aģentūrai LETA šādu informāciju nekomentē.

Arī “Bunkus advokātu birojā” aģentūrai LETA atteicās sniegt jebkādus komentārus. Bunkus bija viens no juristiem palīgiem, ko “Trasta komercbankas” likvidators Armands Rasa bija piesaistījis likvidācijas procesam. Rasa aģentūrai LETA atteicās sniegt komentārus.

VP aģentūrai LETA apstiprināja, ka pie Rīgas Brāļu kapiem, Aizsaules ielā 1, trešdienas rītā plkst. 8.40 notikusi slepkavība. Izmantojot šaujamieroci, nogalināts kāds vīrietis, kurš pārvietojās ar baltas krāsas “Range Rover” automašīnu. Notikuma vietā redzēta arī kāda furgona tipa automašīna ar tentu.

Auto slepkavības vietā pie Meža kapiem. Foto: Ir

Kā novēroja LETA, notikuma vietā ieradušās vismaz piecas policijas automašīnas. Norobežota plaša teritorija. Baltais “Range Rover” ir braucis virzienā uz Brāļu kapiem, nobraucis no ceļa labajā pusē, nolauzis ceļa zīmi un ietriecies kapu nožogojumā, to sabojājot. Automašīnai ir nolauzts aizmugurējais ritenis un ir cauršauts priekšējais stikls vadītāja pusē.

Neatliekamās palīdzības automašīnu notikuma vietā nav. Blakus automašīnai guļ vīrietis bez dzīvības pazīmēm.

Kā teica kāda puķu tirgotāja, viņa ap plkst. 8.40 dzirdējusi šāvienus, bet nav redzējusi no kurienes un kas šauj. No aculiecinieku stāstītā, apšaudīto automašīnu slepkava, iespējams, esot gaidījis Aizsaules ielā.

Policija aicina atsaukties notikuma aculieciniekus vai tos, kuriem ir jebkāda informācija par notikušo, zvanot pa tālruni 67014002. VP uzsver, ka jebkura informācija var būt ļoti noderīga izmeklēšanā.

Policija strādā notikuma vietā un patlaban Aizsaules ielā ir bloķēta satiksme ceļa posmā no Gaujas ielas līdz Brāļu kapiem. VP aicina netuvoties notikuma vietai, lai policija var netraucēti veikt darbu. VP sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 116. panta par citas personas slepkavību.

Auto slepkavības vietā pie Meža kapiem. Foto: Ir

Bunkus slepkavība tiks izmeklēta ar visiem iespējamajiem Valsts policijas (VP) resursiem, Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” trešdien sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V). “Jādara viss, lai [noziegums] tiktu atklāts, un man nav šaubu, ka tas tiks darīts,” pauda ministrs. Viņš arī uzsvēra, ka iepriekš ir bijušas gan atklātas, gan neatklātas pasūtījuma slepkavības, piemēram, pērn tika atklātas divas.

Kozlovskis arī uzsvēra, ka Bunkus profesionālā darbība bija plaša gan maksātnespējas jomā, gan kā advokātam, tādēļ ministrs uzskata, ka, visticamāk, notikusi profesionāla pasūtījuma slepkavība, bet nevar izslēgt arī citus variantus.

Ministrs skaidroja, ka patlaban VP veic visas primārās un nepieciešamās darbības, kas saistītas ar lietu apstākļu noskaidrošanu, taču lietu vēlāk pārņems VP Kriminālizmeklēšanas pārvalde, kas ir izmeklējusi sarežģītākās lietas Latvijas tiesībsargājošo iestāžu vēsturē, tai skaitā Zolitūdes traģēdiju un ugunsgrēku Rīgas pilī.

Bunkus par maksātnespējas administratoru strādājis kopš 2007.gada. Viņa vārds skaļi izskanēja medijos saistībā ar uzņēmuma “Rego Trade” maksātnespējas procesu, kurā Bunkus bija administrators un vērsās tiesā, lūdzot atzīt uzņēmuma īpašnieka izsniegtos aizdevumus par neatbilstošiem likuma normām.

Bunkus valsts amatpersonas ieņēmumu deklarācijā par 2016.gadu liecina, ka viņam pieder 2013.gada “Range Rover” automašīna. Tāpat viņam reģistrēti uzkrājumi 88 269 eiro apmērā “Luminor” bankā. 2016.gadā Bunkus arī saņēma dāvinājumus gan no sava brāļa 27 000 eiro apmērā, gan no tēva 71 998 eiro apmērā. Tāpat administrators 2016.gadā bija reģistrējis aizdevumus 1 297 286 eiro apmērā un 58 550 eiro apmērā, savukārt parādsaistības kopumā 527 374 eiro apmērā. Publiski pieejama informācija liecina, ka Bunkus dzīvojis Mežaparkā.

Kā liecina informācija Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) datubāze, Bunkus savulaik ziedojis partijai “Jaunais laiks” un apvienībai “Vienotība”. 2010.gadā viņš “Jaunajam laikam” ziedojis 1000 latus (1420 eiro), bet 2011.gadā 500 latus (710 eiro). 2011.gadā viņš ziedojis arī 3000 latus (4260 eiro) apvienībai “Vienotība”.

Bunkus neilgi pirms noslepkavošanas atsaucis divas izsoles par 400 000 eiro prasījumiem

Maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus dienu pirms noslepkavošanas atsaucis divas trešdien ieplānotas izsoles, kurās bija paredzēts pārdot kopumā aptuveni 400 000 eiro vērtas prasījuma tiesības pret viņa administrētā maksātnespējīgā SIA “Rego Trade” bijušajiem vadītājiem, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Savā karjerā Bunkus administrējis kopumā 48 uzņēmumus, taču šobrīd “Rego Trade” maksātnespēja ir vienīgais aktīvais maksātnespējas process, kurā trešdien Rīgā noslepkavotais Bunkus bija administrators, liecina informācija “Firmas.lv” datu bāzē.

Pārtikas vairumtirgotājs “Rego Trade” par maksātnespējīgu tika atzīts 2008.gada pavasarī. Pēc stāšanās amatā administrators Bunkus konstatēja, ka uzņēmuma bijušie valdes locekļi – Mihails Uļmans, Aleksandrs Budovskis un Dans Vapne – pirms maksātnespējas pasludināšanas izsaimniekojuši “Rego Trade” aktīvus, tādēļ administrators pret viņiem vērsās tiesā ar prasībām par līdzekļu piedziņu.

LETA jau ziņoja, ka Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta 2012.gadā apmierināja administratora prasību un no Uļmana par labu uzņēmumam piedzina 265 626 latus (377 952 eiro).

Šobrīd maksātnespējīgajam uzņēmumam ir prasījuma tiesības arī pret Budovski 192 055,50 eiro apmērā un pret Vapni 204 145,75 eiro apmērā.

Abus šos parādus Bunkus iepriekš bija plānojis izsolīt 30.maijā, taču 29.maijā administrators atsaucis “Latvijas Vēstnesī” publicēto paziņojumu par izsolēm.

Interneta vietne “Pietiek” pirms dažiem gadiem aprakstīja konfliktu, kas Bunkum kā “Rego Trade” administratoram bija izveidojies ar uzņēmēju Uļmanu. Uzņēmējs sūdzējās, ka “Rego Trade” lielākais kreditors bija VID ar gandrīz divām trešdaļām balsstiesību kreditoru sapulcēs, kurās dienestu pārstāvēja administratora brāļa, VID Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes Maksātnespējas procesa daļas vadītāja Kaspara Bunkus padotie. Uļmans apgalvoja, ka kreditoru sapulcēs VID pārstāvji atbalstījuši lēmumus, kas bijuši nevis valsts, bet administratora interesēs. VID gan šādus Uļmana pārmetumus noraidīja, norādot, ka gan administrators, gan VID ievērojuši visas likumu prasības.

Administratora slepkavība nekavējoties jāpārrunā Nacionālās drošības komisijā

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (V) uzskata, ka maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavība nekavējoties jāpārrunā Valsts prezidenta vadītajā Nacionālās drošības padomē (NDP).

Latkovskis aģentūrai LETA teica, ka maksātnespējas joma ir ļoti svarīga, ņemot vērā, ka administratori ir iesaistīti daudzu skaļu izskanējušu uzņēmumu un banku likvidācijas procesā. “Nedrīkst atkārtoties 90.gadi, tāpēc uzskatu, ka šis noziegums nekavējoties jāpārrunā prezidenta vadītajā NDP,” norādīja Latkovskis.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) šajā jautājumā atturēsies no komentāriem, jo konkrētā situācija esot piekritīga iekšlietu jomai, aģentūrai LETA sacīja ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs.

Aizsardzības komisijas sekretārs Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK) norādīja, ka šis gadījums apliecina, ka ir nepieciešams uzlabot drošības sistēmu, paaugstinot drošības struktūru darba kvalitāti. Politiķis nedomā, ka šī slepkavība nozīmētu 90.gadu vardarbības gadījumu atgriešanos, reizē tas parāda, ka arī Latvija nav atrauta no atsevišķiem notikumiem Eiropā, kad ir pielietota vardarbība.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētāja Inese Lībiņa Egnere (V) norādīja, ka jautājumus par notikušo varēs komentēt pēc sīkākas informācijas iegūšanas.

(papildināta ar politiķu viedokļiem)

Komentāri (18)

tonijs 30.05.2018. 15.50

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) šajā jautājumā atturēsies no komentāriem, jo konkrētā situācija esot piekritīga iekšlietu jomai, aģentūrai LETA sacīja ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs.
………..
Vai Rasnačam vispār kādā jautājumā ir savs domas un komentāri?

+3
0
Atbildēt

1

    BardainaisSigne > tonijs 31.05.2018. 09.53

    Paprasi labāk savam mīlulim Kozlovskim viedokli.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

_Lamata_ 30.05.2018. 18.54

Killerus nekad neatradīs, jo viņi vairs neatrodas Latvijā. Pasūtītājs par viņu darbu ir samaksājis. Kur apgrozās liela nauda, pasūtītājam nav problēmu ar slepkavības izpildītājiem. Tie uz dažiem desmitiem minūšu nozog auto, izpilda pasūtījumu, auto sadedzina un pamet valsti.

+1
0
Atbildēt

0

ak 31.05.2018. 07.45

Lielie amatvīri atvēzējušies ne pa jokam, sak’ nevienam nebūs pret mūsu valsti kājas noslaucīt. Salīdzināt ir ar ko, piemēram, Briti. Redzēsim, kā veiksies. Taču mūsu mediju telpā pēc pāris dienām šī tēma pazudīs uz neatgriešanos un tā mēs neko jau neuzzināsim, cik braša ir mūsu valsts.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu