Nerēķinās • IR.lv

Nerēķinās

Pauls Raudseps

ASV lēmums atsaukt dalību Irānas kodollīgumā palielina kara draudus

Eleganti tērptā Amerikas prezidenta meita Ivanka pirmdien atklāja jauno ASV vēstniecību Jeruzalemē. Izraēlas premjerministrs Netanjahu to nosauca par «brīnišķīgu dienu».

Tajā pašā dienā tūkstošiem pārsvarā neapbruņotu palestīniešu metās virsū žogam, kas atdala Gazas sektoru no Izraēlas. 58 nogalināja un vairāk nekā divus tūkstošus ievainoja Izraēlas bruņotie spēki, kas sargā robežu ar palestīniešu teritoriju.

Šīs šokējoši kontrastējošās ainas ir tiešs rezultāts ASV prezidenta Trampa lēmumam atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un pārcelt ASV vēstniecību no Telavivas uz pilsētu, kurā tobrīd nevienai citai valstij vēstniecības nebija. Gadu desmitiem gan demokrāti, gan republikāņi centās saglabāt Amerikas lomu kā vidutāju sarunās starp Izraēlu un palestīniešiem, kurās jautājums par svētās pilsētas piederību ir viens no sāpīgākajiem. Pēc Trampa domām, līdzsvars ir priekš «lūzeriem».

Centieni pēc stabilitātes viņu neinteresē, un sekas viņš neizjutīs uz savas ādas. Ja palestīniešu jaunieši ir gatavi riskēt ar savu dzīvību, lai piekļūtu pie robežžoga un ar knaiblēm pārgrieztu kaut vienu dzeloņainu stiepli, tad gaidāma aizvien lielāka asinsizliešana abās pusēs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu