Neredzamās naudas pazušana • IR.lv

Neredzamās naudas pazušana

Sindri Stefansons (31) ir galvenais aizdomās turētais par līdzdalību divus miljonus dolāru vērtu datoru nozagšanā no noliktavas, kas apstrādā virtuālās valūtas bitcoin transakcijas. Foto — The New York Times
Deivids Segals, © 2018 New York Times News Service

Viņš aizbēga no cietuma Islandē, bet tagad priecājas, cik labi būt tajā atpakaļ

Ir pagājuši jau vairāk nekā četri mēneši, kopš tika piedzīvota visu laiku vērienīgākā zādzība Islandes vēsturē. Un policijai joprojām nav ne mazākās nojausmas, kur meklēt laupījumu: aptuveni divus miljonus ASV dolāru vērtie 600 datoru, kuru datu apstrādes jauda tika izmantota virtuālās naudas bitcoin pelnīšanai jeb «rakšanai» (mining — angļu val.).

Izskatījās, ka izmeklēšanā ir noticis veiksmīgs pavērsiens, kad februāra sākumā varas iestādes aizturēja Sindri Stefansonu — 31 gadu vecu vīrieti ar iepriekšēju sodāmību narkotiku glabāšanā un laupīšanā. Prese viņu nekavējoties nosauca par jaunā nozieguma «smadzenēm», lai gan vīrietim pat nebija oficiāli izvirzīta apsūdzība. Žurnālistiem pietika ar faktu, ka Stefansons apcietinājumā tika noturēts visilgāk, salīdzinot ar 11 citiem aizdomās turētajiem, kurus pratināja policija.

Un tad, gluži tāpat kā datori, pazuda arī Stefansons. Drošības sistēmas bija minimālas, tāpēc izkļūt no cietuma nebija sarežģīti. Ticis brīvībā, Stefansons ar taksometru devās uz lidostu, kur iekāpa agrā rīta reisā uz Stokholmu. Tas nav banālas kriminālfilmas scenārijs, taču tajā pašā reisā lidoja arī Islandes premjerministre Katrīna Jakobsdotīra.

«Nē, nē, mēs abi nepļāpājām,» pasmejas Stefansons, sniedzot savu pirmo interviju no cietuma Amsterdamā, kur tika aizturēts pirms nepilna mēneša. Viņš uz pieres dziļāk uzvilcis naģeni un centies izvairīties no tiešas saskatīšanās ar citiem pasažieriem. «Es biju nodūris galvu, cik vien tas bija iespējams.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu