Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule
Kristīne Simsone

oooo Mērijas ceļojums. Kristīnes Želves dokumentālā drāma par Latvijas muzejvides leģendu Mēriju Grīnbergu ir aizkustinošs likteņstāsts, kas veidots, izmantojot klasisku, gandrīz televīzijas stila stāstniecību un inscenējumus. Balstīts Grīnbergas mātes — arī Mērijas — dienasgrāmatās, tas skaudri vēsta par zudušu laikmetu, ko brutāli aprāva karš un okupācija. Filma ir informatīvi vērtīgs dokuments, kas pelnīti izceļ Grīnbergas (jaunākās) pašupurēšanos, lai panāktu kara laikā izvesto mākslas darbu atgriešanos Latvijā. Kino no 2. maija.

oooo Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule / Wonderful Losers: A Different World. Mīties 5 km ar lauztu iegurņa kaulu? Mierīgi! Šādas adrenalīna pilnas un ar profesionālo riteņbraukšanas pasauli nepazīstamam skatītājam šķietami neprātīgas ainas ir iemūžinājis lietuviešu režisors Arūns Matelis. Viņa jaunākā un kopražojumā ar Latviju tapusī filma ir kolosāls ieskats brauciena Giro d’Italia aizkulisēs, kas veltīts gregari — braucējiem, kuru mērķis nav individuālā uzvara, bet gan palīdzība komandas līderim. Saistošs, spraigs un patiess stāsts par pašaizliedzību un spēku. Kino no 27. maija.

oooo Suņu sala / Isle of Dogs. Vesa Andersona jaunākā leļļu animācija ir sāga par diktatorisku pilsētas mēru no senas kaķumīļu dinastijas, kurš suņus deportē uz atkritumu salu. Nenoliedzami interpretējama kā politiska piebilde par šābrīža pasaules haosu, tā ir arīdzan sirsnīgs stāsts par pieķeršanos, pašaizliedzību un kopību. Režisora filmogrāfijā šis ir nozīmīgs darbs. Tajā, protams, ir Andersonam raksturīgais humors un pašrefleksijas piesūcinātie dialogi, kas bieži vien ir ļoti komiski. Filma pagaidām skatāma vienā seansā — laba apmeklējuma gadījumā, iespējams, būs nākamie. Kino Citadele 3. maijā plkst. 18.20.

5. pasaules filmu festivāls. Kinoteātra rīkotais dokumentālā kino festivāls allaž ir pārsteidzis ar kinodarbu aktualitāti un tēmu kaleidoskopisko daudzveidību. Šogad veidotāji izceļ komēdijas izmantojumu dokumentālajā kino. Festivālā skatāmās filmas pievēršas gan saldināto dzērienu ietekmei uz veselību, arhitektūrai, modes tendencēm Ganā un nostalģijai pēc sadalītas Berlīnes. Seansus papildinās tikšanās ar režisoriem klātienē vai Skype. Kino Bize no 25. līdz 29. aprīlim. Vairāk informācijas: Kinobize.lv

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu