15. maija demokrāti • IR.lv

15. maija demokrāti

5
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards. Foto: Evija Trifanova, LETA
Raimonds Čudars

Ministrs Gerhards un parlamentārais sekretārs Eglītis sākuši Latvijas pašvaldībās “ieviest kārtību”. Jau vairāk nekā pusgadu skan lozungi par demokrātijas nodrošināšanu vietvarās, despotisma izskaušanu, likumības ieviešanu utt. Dažāda veida paziņojumus un ietekmes formas vērš pret daudzām pašvaldībām – te komiteju sastāvi nav demokrātiski, te domes priekšsēdētāja rīkojums atceļams, te jāpārskata dažāda veida pašvaldību lēmumus. Beidzot mums ir uzradušies tie, kas izprot demokrātiju, iedzīvina to Latvijas pašvaldību darbā un, vispār, apmierina tautas pieprasījumu pēc “vietvaru nolikšanas pie vietas”.

Tikai žēl, ka šobrīd vēl spēkā atjaunotās demokrātiskās Latvijas Republikas deviņdesmito gadu pašvaldības likums, kurā pēc Latvijas Tautas frontes un barikādēm valstsvīri mēģināja rast līdzsvaru starp divām leģitīmām tautas pārstāvniecībām – centrālo valsts varu un demokrātiski izvēlētiem novadu priekšstāvjiem. Var diskutēt, vai tas izdevās, vai nē, tomēr vairāk nekā divdesmit gados problēmjautājumi tika izrunāti, meklējot situācijai atbilstošākos risinājumus likuma izmaiņu veidā.

Nāk 15. maijs, un ministrs Gerhards ar parlamentāro sekretāru Eglīti ar karogiem varēs doties kādā gājienā vai braucienā par godu šim Latvijas vēstures augstākajam demokrātiskuma punktam. Kā saka – demokrātiem jāsvin demokrātija! Ceru arī, ka drīz abi piedāvās kādus likuma grozījumus, kas kaut cik pietuvinās Latvijas pašvaldību tiesisko regulējumu “ideālajam” stāvoklim, kāds tas kļuva pēc 1934. gada 15. maija. Tad izformēja pašvaldības un pašvaldību amatpersonas aizstāja ar ministra ieceltiem ierēdņiem.

Demokrātijai nepārtraukti ir jāpilnveidojas. Jāmeklē un jāievieš labākie pasaules paraugi. Attiecībā uz mēru patvaļu ir jānosaka, ka tos var atsaukt, ja tie pārkāpj esošos tiesību aktus vai darbojas pretrunā valsts mērķiem, un to var izdarīt ministrs.

Nu, tā, kā tas, piemēram, bija noteikts 1935. gada Vācijas pašvaldību likumā (107. un 109. paragrāfs; skatīt šeit). Labākas un demokrātiskākas dzīves vārdā taču likumi ir jāmaina!

Ir tiešām patīkami, ka kāds darbojas nevis pēc likuma normām, bet pēc “revolucionārās sirdsapziņas”. Laikam arī patlaban visas ministra Gerharda un parlamentārā sekretāra Eglīša darbības pašvaldību pārraudzības jomā, ko paviršs vērotājs varētu uzskatīt par darbības imitāciju, ir revolucionāras –  neviens nav atlaists, neviens nav sodīts. Kā nesen, komentējot Rīgas un Ventspils opozicionāru sūdzības, aicināja parlamentārais sekretārs Eglītis – paskatieties, kas notiek Salaspilī un Baldonē, kur Nacionālā apvienība ir opozīcijā!

Rīgas domes “trīs jautājumu sāga” tagad ir dominējoša, novēršot uzmanību no nanoūdeņiem, pašvaldības apmaksātām politiķu reklāmām, Krievijas pensionāru bezmaksas vizināšanas un citām VARAM skatījumā demokrātiju neapdraudošām problēmām, jo ar to risināšanu taču nekādā veidā nevar kuplināt 15. maija svinības.

Cīņai sveiks!

 

Autors ir Salaspils novada domes priekšsēdētājs

Komentāri (5)

Jānis Lakijs 20.04.2018. 10.52

Oho, vienotībēns nobeidz rakstu ar Ulmaņa 15. maija Latvijas ienaidnieku, pērkonkrustiešu sveicienu “Cīņai sveiks!”
Vienotība pirms vēlēšanām kļūst arvien ekstrēmistiskāka :D

+4
-3
Atbildēt

1

    zanE. > Jānis Lakijs 20.04.2018. 11.26

    …Seska kungs, laikam, aizmirsis, ka šis sveiciens ir nacionālā minimuma garantu, kas dēvējas par Nacionālo apvienību – kaujas sauciens….
    …bet…varbūt Seska kungam ar redzi tikpat slikti kā Dūklavam, kā nekā – tuvākie sabiedrotie…un tad jau savus tarakānus var piedēvēt citiem….glumi, Seska kungs, glumi….

    +3
    -4
    Atbildēt

    1

    Jānis Lakijs > zanE 20.04.2018. 13.02

    Kāpēc šī vienotības anonīmiķe ir kļuvusi zaļa? :D

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

lno 21.04.2018. 22.26

Turpmāk zināšu, ka Salaspilis pašvaldību vada idiots, kurš domā, ka ar Rīgas nanoūdeņiem janodarbojas VARAM ministram, ne prokuroram:):):)

+1
-1
Atbildēt

0

Sskaisle 20.04.2018. 17.58

nav laika visu izlasīt – bet nu tāds vides ministrs kā āzis dārznieks – tas man skaidrs bez visādu viedoklu lasīšanas

+3
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu