Pieci interesanti koncerti aprīlī • IR.lv

Pieci interesanti koncerti aprīlī

Bosniešu bajānists Mario Batkovičs
Dāvis Eņģelis, speciāli Ir

5. aprīlī Spīķeru koncertzālē Obojists, diriģents Lāslo Hadadi, Sinfonietta Rīga pūšaminstrumentu ansamblis

Rīgā atkal viesojas izcilais ungāru obojists Lāslo Hadadi — mūziķis, kuru daudzi Latvijas klausītāji noteikti atceras un zina, ka viņa uzstāšanos nevajadzētu laist garām. Kopā ar Sinfonietta Rīga pūtējiem varēs baudīt dažādos gadsimteņos rakstītas serenādes — gan pēc nosaukuma, gan pēc būtības. Serenāde, kas dziedama zem mīļotās loga, un laikmetīgāks skatījums uz šo tradīcijām bagāto žanru. «Romantisma laikmetīgā serenāde drīzāk asociējas ar vokālo mīlas liriku un romancēm,» raksta Sinfonietta Rīga. Serenādes dažādajos raksturos iedziļinājušies Mocarts, Dvoržāks, Rihards Štrauss, Šarls Guno un Viktors Evalds.

7. aprīlī Durbes Kultūras namā Bajānists Mario Batkovičs, duets Stanislav Yudin & Asnate RancĀne. Zemlika nāk…

Uz Durbi jādodas, lai sastaptu virtuozo bajānistu un komponistu Mario Batkoviču — bosnieti, kurš dzīvo Šveicē. Viņa mūzikā ir vienkāršu harmoniju elegance, neatslābstošs ritma pulss un kaut kas vārdos neaprakstāms, bet sajūtu līmenī uzrunājošs. Batkovičs ir pieprasīts solomākslinieks, spēlējis izpārdotā Elbas Filharmonijā, viņa skaņrades meklējumiem The Irish Times piedēvējis starpgalaktisku mērogu — tā vēsta koncerta relīze. Zemlika organizators Miks Magone uz Latviju ved spožus māksliniekus, Mario Batkovičs šo spozmi dara jo košāku. Koncertā uzstāsies arī pašmāju apvienība, kurā Staņislavs Judins un Asnate Rancāne eksperimentē un skaisti rada, iedvesmojoties no tautas mūzikas.

12. aprīlī Ventspils teātra namā Jūras vārti, 13. aprīlī Lielajā ģildē Bēthovena un Bartoka parametri. Altiste Ināra Brīnuma, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, diriģents Juniči Hirokami

Pie LNSO atgriežas japāņu diriģents Juniči Hirokami, «kurš pirms pusotra gada pārsteidza Latvijas klausītājus ar dziļiem un aizkustinošiem Šūberta un Bēthovena mūzikas lasījumiem» — tā uz koncertu aicina orķestris. Šādā gaismā liela intriga ir Bēthovena Septītā. Koncerta soliste būs orķestra altu grupas koncertmeistare Ināra Brīnuma, viņa atskaņos Mikloša Rožas Altkoncertu, ko varētu salīdzināt ar kaislīgu un aizraujošu stāstu romantisma stilā. Dzirdēsim arī Bartoka krāšņi tautisko un laikmetīgo Deju svītu.

21. aprīlī koncertzālē Lielais Dzintars Glāsa Čellkoncerts un Sibēliusa Piektā. Čelliste Guna Šnē, Liepājas Simfoniskais orķestris, diriģents Normunds Šnē

Filipa Glāsa Čellkoncerts ir mēģinājums ietvert nošu rakstā laika relatīvo ritējumu, bet tikpat droši var teikt, ka šī mūzika ir emocionālu šķautņu pilna, un Glāsa repetitīvā ņirboņa skaisti sadzīvo ar cilvēcisku balsi, kuras galvenais vēstītājs būs solistes Gunas Šnē čells. Diriģenta Normunda Šnē vadībā Liepājas Simfoniskais orķestris atskaņos arī somu simfoniskā dižgara Sibēliusa Piekto simfoniju. Arī Sibēliuss ir laika burvis, savās simfonijās virtuozi manipulē ar laika izjūtu, bet dzīvesprieka pilnās Piektās finālā skan tēlaini āmuru belzieni un klusums. Varbūt cīņu ēnas no 1918. gada Somijas pilsoņu kara, varbūt kosmiska varenuma atblāzmas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu