“Ir” izdevējs uzvar Lapsu civilstrīdā par “Ir Nauda” preču zīmi • IR.lv

“Ir” izdevējs uzvar Lapsu civilstrīdā par “Ir Nauda” preču zīmi

2
Foto: Edijs Pālens, LETA

Žurnāla “Ir Nauda” izdevējs a/s “Cits medijs” uzvarējis tiesas procesā, kurā izskatīts strīds par šī biznesa žurnāla zīmolu. Atzīstot a/s “Cits medijs” tiesības uz reģistrēto preču zīmi “Ir Nauda”, tiesa ir konstatējusi negodīgu konkurenci no Endo Lapsas kontrolētā uzņēmuma puses un aizliegusi tam turpmāk komercdarbībā izmantot “Ir Nauda” vārdu. Spriedums ir stājies spēkā un šonedēļ beidzas termiņš tā labprātīgai izpildei.

Civilstrīds par žurnāla “Ir Nauda” preču zīmi sākās pērn —  kā viens no elementiem pret žurnāla “Ir” izdevēju a/s “Cits medijs” vērstā kampaņā, kuras izpildītājs ir portāla “Pietiek” īpašnieka Lato Lapsas brālis Endo Lapsa. Vēl pirms civilprasības Endo Lapsa lūdza policiju ierosināt kriminālprocesu par seniem žurnāla “Ir Nauda” norēķiniem un 2017. gada janvārī viņa kontrolētais uzņēmums pārņēma domēnu “Ir.lv”, radot īslaicīgus traucējumus žurnāla “Ir” darbībai virtuālajā vidē.

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa nolēmusi atstāt bez izskatīšanas Endo Lapsas prasību atzīt par spēkā neesošu a/s “Cits medijs” reģistrēto preču zīmi “Ir Nauda”, jo pats prasītājs divas reizes nebija ieradies uz tiesas sēdi, nepaskaidrojot iemeslus. Viņš nebija sniedzis arī pierādījumus savas prasības pamatošanai. Par neierašanos viņam jau pērn tika piemērots 70 eiro naudas sods, kura piedziņa tika nodota tiesu izpildītājam.

Tiesa savukārt pilnīgi apmierinājusi a/s “Cits medijs” pretprasību, nosakot virkni aizliegumu Lapsas kontrolētajam uzņēmumam un atzīstot, ka tas ir īstenojis negodīgu konkurenci.

Spriedums nosaka, ka turpmāk Lapsas uzņēmumam aizliegts izmantot preču zīmes “Ir Nauda” vārdisko daļu un ar preču zīmi sajaucami līdzīgus apzīmējumus komercdarbībā un visa veida rakstveida un mutvārdu sarakstē. Tāpat aizliegts izmantot domēna vārdu “irnauda.lv” un mājaslapu http://irnauda.lv. Turklāt uzlikts pienākums desmit dienu laikā pēc sprieduma spēkā stāšanās Uzņēmumu reģistrā pieteikt SIA “Žurnāls Ir Nauda” nosaukuma maiņu, izslēdzot tajā atsauci uz “Ir Nauda”. Lapsa spriedumu nav pārsūdzējis, tāpēc tas jau 20. martā stājies spēkā. Tā labprātīgas izpildes termiņš aprit 4.aprīlī.

Endo Lapsa “Ir” trešdien uz jautājumu, vai viņš izpildīs tiesas spriedumu, telefonsarunā teica, ka šis nav viņam bijis prioritārs jautājums un tiesas spriedumā viņš nav iedziļinājies, bet to izdarīs.

Civilprasību Lapsa pieteica 2017. gada janvārī kā SIA “Žurnāls Ir Nauda” pārstāvis. Pirms tam viņš 2016. gada aprīlī neskaidros apstākļos kļuva par šī uzņēmuma īpašnieku, apejot pirmpirkuma tiesības, kas pieder Paulam Raudsepam un Pēterim Tērmanim — mazākuma īpašniekiem, kas vienlaikus ir arī a/s “Cits medijs” akcionāri.

Žurnāls “Ir Nauda” tika izveidots 2013. gadā kā jaunums a/s “Cits medijs” produktu portfelī. Īpašnieki vienojās reģistrēt atsevišķu uzņēmumu SIA “Žurnāls Ir Nauda”, lai radītu juridisku kopdarbības formu starp izdevuma “Ir Nauda” pirmo redaktori Elīnu Stengrēvicu un a/s “Cits medijs”, kuram pieder žurnāla izdošanas licence un preču zīme. 2014. gadā Stengrēvica pātrauca sadarbību ar a/s “Cits medijs”, kas no 2015. gada pilnībā pārņēma žurnāla “Ir Nauda” izdošanu un sekmīgi to turpina joprojām. Apejot likumā noteikto pirmpirkuma procesu, Stengrēvica savas SIA “Žurnāls Ir Nauda” daļas 2015. gada aprīlī nodeva juristam Jorenam Liopam, bet 2016. gada aprīlī tās ieguva Endo Lapsa.

Komentāri (2)

QAnon 04.04.2018. 13.09

Tagad vajadzētu sekot koprofāgu pārmetumiem “korumpētam”tieslietu ministram.

0
-4
Atbildēt

1

    BardainaisSigne > altinyildiz 04.04.2018. 14.22

    Te tak var izgrozīties.Neuzpērkamais,godīgais tiesnesis,kura attāls radinieks ir JKP biedrs,par spīti naciķu ministra neatslābstošajam spiedienam…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu