Digitālie brīnumdari • IR.lv

Digitālie brīnumdari

Ernests Gabrāns, uzņēmuma līdzdibinātājs, tagad SIA Wunder Latvia vadītājs. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Gunita Nagle

Uzņēmums Wunder ir izstrādājis gan mūzikas kanāla MTV web sistēmas, gan Latvijas Dzelzceļa intranetu, kas ierindots starp desmit labākajiem pasaulē. Šī starptautiskā koncerna pamatā ir divu Valmieras studentu apsviedība

No Ernesta Gabrāna un Miķeļa Zaļā apņēmības uz Drupal sistēmas bāzes pašiem izveidot jaunas, uz biznesu orientētas informācijas tehnoloģiju sistēmas desmit gados ir izaugusi starptautiska uzņēmumu grupa Wunder. Tā darbojas piecās Eiropas valstīs — ne tikai Latvijā, bet arī Igaunijā, Lielbritānijā, Somijā un Vācijā —, apvienojot vairāk nekā 130 ekspertu un pērn gadā sasniedzot deviņu miljonu eiro apgrozījumu. Bet Ernests Gabrāns un Miķelis Zaļais strādā SIA Wunder Latvia. Ernests gādā par uzņēmuma attīstību un komandas darbu, Miķelis — par Drupal iespēju pilnveidi un izmantošanu. Ilgus gadus abi, rūpējoties par pašu dibinātā uzņēmuma izaugsmi, strādāja Wunder Latvia valdē, līdz saprata, ka grib fokusēties darbam, kas patiešām patīk. Uzņēmuma īpašnieku struktūra bija pārāk sadrumstalota, kas radīja sarežģītu biznesa interešu pārstāvēšanu. Tāpēc pašlaik uzņēmuma dibinātāji vairs nav Wunder Latvia līdzīpašnieki. «Nav nekādas nožēlas. Ja vajadzētu izvēlēties vēlreiz, visu darītu tieši tāpat,» saka Ernests. Šis ir mazliet neparasts veiksmes stāsts, kura pamatā ir uzdrīkstēšanās darīt tieši to darbu, kas patīk un padodas vislabāk.

Latviešu nopelns

Wunder ir uzņēmumu grupa, kas specializējas uz biznesu orientētu informācijas tehnoloģiju sistēmu izstrādē — veido intranetus, portālus, e-veikalus, mājaslapas. «Sākumā taisījām visas mājaslapas pēc kārtas,» desmit gadus senu pagātni Ernests atceras ar smaidu. Viņš un Miķelis Zaļais vēl bija Vidzemes Augstskolas pēdējā kursa studenti, kad nodibināja savu uzņēmumu Prog. Ātri saprata, ka Latvijas tirgus ir bezcerīgi mazs. Jau 2009. gadā Miķelis un Ernests atsaucās uz kāda soma Twitter saucienu pēc Drupal speciālistiem un palīdzēja somiem dažu sistēmu izstrādē. 2010. gadā četri somu speciālisti nolēma izveidot jaunu uzņēmumu Mearra un abi latviešu Drupal eksperti nolēma pievienoties, izveidojot kopuzņēmumu Mearra Latvia. «Katrs par sevi varam izstrādāt labas lietas, bet kopā — izcilas,» Ernests skaidro, kāpēc pieņēma somu piedāvājumu izveidot jaunu uzņēmumu. «Daļu sadalījums tajā bija 49 pret 51. Mēs atdevām 49%, pretī saņemot zīmolu, mārketingu, zināšanas par projekta vadību un Agile projekta vadības pieeju. Bet būtiskākais ieguvums bija jauns tirgus. Kā kopuzņēmums varējām realizēt projektus arī Somijā.»

Kopš 2010. gada uzņēmums vairākkārt mainījies, līdz kļuva par Wunder. Un — jo lielāks kļuvis koncerns, jo sarežģītāka tā vadība. «Tas ir rezultējies tajā, ka šobrīd esmu algots Wunder Latvia vadītājs. Vairs neesmu uzņēmuma līdzīpašnieks. Esmu sapratis, ka gribu būvēt uzņēmumu un vadīt komandu, bet vienlaikus nealkstu finansiālos izaicinājumus,» Ernests godīgi atzīst. Piedzīvojis laikus, kad vajadzēja aizdot naudu paša uzņēmumam, lai būtu nauda algu izmaksām. Vairs to nevēlas. «Man labāk patīk gādāt par biznesa attīstību tepat Latvijā, nodrošināt labus darba apstākļus,» smaidot saka Ernests.

Tagad visi uzņēmuma īpašnieki esot Somijā, kopš pagājušā gada uzņēmuma pamatdaļu turētājs ir investors Korona Invest. Wunder holdingā ir pieci uzņēmumi. «Bet tas ir mūsu nopelns, ka ir tāds Wunder,» saka Ernests.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu