Būt vai nebūt? • IR.lv

Būt vai nebūt?

6
New Hanza teritorija. Foto — Armands Pauls, Picture Agency
Ieva Jakone

ABLV banka bija viena no lielākajām jaunās Skanstes apkaimes attīstītājām. Vai tās krahs pārvilks svītru grandiozajiem plāniem un arī skandalozajam «kapu tramvaja» projektam Rīgā?

Skraji apbūvētajā teritorijā pie pilsētas vēsturiskā centra robežas savulaik pletās hipodroms un rīdzinieku iekopti mazdārziņi. Šobrīd Skanstes ainavu veido retas augstceltnes — biroji un dzīvojamās mājas. Kādreizējās palieņu pļavās ap Sarkandaugavas attekām iezīmētas vīzijas par jauno Rīgu — moderniem birojiem, dzīvokļu mājām, laikmetīgās mākslas muzeju un konferenču centru. Tam cauri — gandrīz simt miljonu eiro dārgais Skanstes tramvajs. Šo vīziju sašķobījis pēkšņais ABLV bankas krahs. Tai pieder aptuveni desmitā daļa Skanstes teritorijas — New Hanza kvartāls. Bankas likvidācija apstādinājusi laikmetīgās mākslas muzeja celtniecību, bet — kas notiks ar pārējām iecerēm? Un vai dārgais tramvaja projekts, kura lietderību apšaubīja pat laikos, kad par bankas stabilitāti nebija bažu, tiks būvēts, par spīti visam?

Vērienīgie plāni

21. gadsimta Rīgas vizītkarte. Šādu ambiciozu mērķi izvirzījusi Skanstes attīstības aģentūra, kas apvieno lielākos apkaimes attīstītājus. Bez likvidācijas procesā esošās ABLV bankas meitaskompānijas Pillar, kas atbild par desmitās daļas teritorijas apbūvēšanu, ir vēl 16 investori, bet septiņi Latvijas un ārvalstu zemju īpašnieki sadala lielāko daļu teritorijas.

ABLV pieder 24 hektāri jeb 11% no Skanstes — tikpat kā neapbūvēta teritorija starp Pulkveža Brieža, Hanzas, Skanstes un Sporta ielu, kur vēl 2015. gadā grandiozā koncertā Prāta vētra pulcēja 45 tūkstošus klausītāju. «Žēl, ka šī teritorija neattīstīsies, jo viņu [ABLV bankas] ieguldījums un devums bija pietiekami liels. Mēs arī apzināmies, ka tuvāko gadu laikā droši vien tik ātri nemainīsies īpašnieks un neuzradīsies kāds cits attīstītājs,» par jauno situāciju saka Rīgas domes Pilsētvides attīstības pārvaldes vadītāja Ilze Purmale. Tomēr viņa piebilst — arī tad, ja viss turpinātos pēc iepriekšējiem plāniem, New Hanza attīstība tika plānota tikai uz 2033. gadu. Tātad 11 gadus pēc tam, kad tieši gar šo teritoriju būs sācis kursēt tramvajs, kas maršruta dēļ caur Lielajiem kapiem ieguvis iesauku «kapu tramvajs».

Pārējo attīstītāju plānus ABLV krahs neietekmēs, uzskata Skanstes attīstības aģentūras valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags. Vēl vairāk — attīstības aģentūra, kas pārstāv arī Pillar, prognozē, ka bankai varētu izdoties norēķināties ar kreditoriem un Pillar varētu palikt lielāko ABLV īpašnieku Ernesta Berņa un Oļega Fiļa rokās. Ja tā notiks, biroju un dzīvokļu ēkas tikšot būvētas pēc vecajiem plāniem. Laikmetīgās mākslas muzejs gan varētu palikt neuzcelts, jo «diez vai mēs varam prasīt Bernim ar Fiļu, lai viņi ziedo Latvijai laikmetīgās mākslas muzeju,» saka Vanags.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu