Sapinušies tīklos • IR.lv

Sapinušies tīklos

Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Vai KNAB reāli varētu panākt Facebook bloķēšanu Latvijas teritorijā?

Draugi. Augšupvērsts īkšķis un priecīgais Like — man patīk! Dalīšanās ar ikdienas prieciņiem un kreņķiem, atvaļinājuma fotogrāfijas, lūgumi pēc palīdzības un, protams, kaķu video. Simtiem miljonu cilvēku pasaulē un simtiem tūkstošu Latvijā Facebook ir kļuvis par daļu no ikdienas.

Jau no paša sākuma šis sociālais tīkls bija interesants komerciālajiem reklāmdevējiem. Viņi maksā Facebook par iespēju ļoti precīzi tēmēt savus sludinājumus vajadzīgajai mērķauditorijai, kura ar saviem Like un Share atklājusi savu raksturu un intereses.

Taču, jo vairāk cilvēku tur apgrozās, jo interesantāka šī vietne kļūst arī balsu zvejotājiem, sabiedriskās domas ietekmētājiem un citiem darboņiem, kuru mērķis ir nevis peļņa, bet vara. Kārtējo reizi apstiprinās teiciens — pat ja tu neinteresējies par politiku, politika interesēsies par tevi. Tagad arī tīmeklī.

Facebook ir ideāla vide šādai politiskajai ietekmēšanai. Vietnes algoritms katram lietotājam parāda kaut ko citu, tieši viņam domātu, tāpēc ir ļoti grūti izsekot, kādas vēstis un reklāmas tiek parādītas un cik bieži. Facebook nesniedz informāciju par šo algoritmu un tikai ārkārtas gadījumos atklāj, kas apmaksājis kādas informācijas izvietošanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu