Vienās mežģīnēs • IR.lv

Vienās mežģīnēs

2
Anda Buševica, Latvijas Radio žurnāliste

Latviešu erotiskā romāna Debesis pelnos pamatā konservatīvs, vīriešcentrēts attiecību modelis

Mazliet mulsinoša situācija — ir literatūra, par kuru runā, autori, kam pievēršas grāmatu apskati un kultūras raidījumi, taču lasītāji ar saviem maciņiem nobalso par pavisam ko citu. Pagājušā gada pēdējos mēnešos ar erotisko romānu Saplēstās mežģīnes debitēja Karīna Račko, grāmata iekļuva gada dižpārdokļu sarakstā. Tikai pāris mēnešus pēc debijas iznācis viņas nākamais romāns Debesis pelnos, kas ir mana pirmā un pagaidām vienīgā lasītājas sastapšanās ar šo autori.

Lai gan ar Debesis pelnos izlasīšanu nekas nebeidzās, drīzāk — sākās. Mana nevainīgā ziņkāre pagaršot, ko tad īsti lasa grāmatu pircēji Latvijā, izvērtās divas nedēļas ilgā «sieviešu» literatūras perimetra apguvē, kas brīžam izraisīja sajūsmu, bet mijās ar tikpat krasu vilšanos un atbilžu meklēšanu. 

Karīnas Račko profesija nav saistīta ar rakstniecību, valodu. Viņa ir zobārste, pasniedzēja augstskolā. Taču dažas detaļas romāna Debesis pelnos galvenās varones raksturojumā var saistīt ar viņu pašu: Vanesai ir kastaņbrūni, viļņaini mati, līdzīgi autorei Vanesa nāk no Latvijas piejūras ciema.

Romāna sižets nav sarežģīts, tā ir pasaka par Pelnrušķīti. Viņš ir trīsdesmitgadnieks ar «sešpaku» uz labi trenēta rumpja, miljonārs, viesnīcu īpašnieks rolsroisā. Viņa — jauniņa, smukiņa studente, kas vēl tic mīlestībai. Kāpēc viņi viens otram iepatīkas, līdz galam nav skaidrs, taču satraucoši, ka pirmā saskatīšanās notiek uz Pēterbaznīcas un Vecrīgas silueta fona. Tiklīdz sižetā kaut kas sāk mežģīties, tēli nonāk pretrunās, talkā nāk viņi — gaisā virmojošie feromoni, gluži neizskaidrojamā vēlme mīlēties, ieraugot vienam otru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu