Programmēšanas revolucionārs • IR.lv

Programmēšanas revolucionārs

Jānis Osis atgādina austriešu fiziķa Ludviga Bolcmaņa reiz teikto, ka nav nekā praktiskāka par labu teoriju. Viņa teorija praksē lieti noderētu. Foto — Jēkabs Kalvelis, Picture Agency
Gunita Nagle

Valsts emeritētais profesors Jānis Osis, kurš izaudzinājis vairākas informācijas tehnoloģiju speciālistu paaudzes Latvijā, piedāvā programmēšanā pilnīgu jaunu pieeju. Tā ieguvusi milzīgu atzinību, visticamāk, mainīs IT starptautiskos standartus

Nieka 276 lappuses informācijas tehnoloģiju pasaulē var izraisīt revolūciju. Pagājušā gada vasarā grāmatu Topoloģisko UML modelēšanu izdeva prestižā zinātniskā izdevniecības Elsevier ASV nodaļa. Šis Jāņa Oša un Ulda Doniņa pētījums Latvijas Zinātņu akadēmijā atzīts par vienu no lielākajiem pagājušā gada sasniegumiem zinātnē. Ričards Marks Solejs (Richard Mark Soley), kurš vada Industriālo standartizācijas konsorciju, ir apstiprinājis, ka pētījuma dēļ būs jāmaina IT starptautiskie standarti.

Jānis Osis saka — IT industrija nav stāvā sajūsmā. Viņa piedāvājums prasa mainīt domāšanu. «Es no viņiem [IT speciālistiem un zinātniekiem] esmu visjaunākais,» pavēsta valsts un Rīgas Tehniskās universitātes emeritētais profesors, kurš aprīlī svinēs 89. dzimšanas dienu. «Kaut arī jaunatnei vajadzēja būt progresīvajai un vecajiem aizdomīgiem pret jauninājumiem, informācijas tehnoloģijās viss ir otrādi. Es jūtos kā vista, kas izperējusi pīlēnus. Mani studenti un doktoranti idejiski piekrīt, bet, aizgājuši maizi pelnīt IT uzņēmumos, pakļaujas priekšnieku rīkojumiem. Bet es prasu apvērsumu programmatūras izstrādē!»

Osis iestājas par to, ka, pirms ķerties pie programmēšanas, jāizstrādā modelis, kas skaidri iezīmē izstrādājamās programmas funkcijas, cēloņsakarības un to sasaisti ar lietotāju prasībām. Lai nebūtu tipisko kļūdu, kas pieļautas gan e-veselības, gan miljoniem citu programmu izstrādē: sistēmanalītiķi apraksta klienta pasūtījumu, programmētāji izstrādā, bet, kad produkts gatavs, lietotāji vīlušies — nav tas, kas bija vajadzīgs. Oša vadībā izveidotais modelis ļauj uzkonstruēt precīzu izstrādājamās programmas arhitektūru. Ja IT industrija to sāks likt lietā, ietaupīsies laiks un nauda, kas tiek izmantota testēšanai. Tāpēc Osi var saukt par IT revolucionāru.

Savādā matemātika

Profesori Eižens Āriņš, Jānis Visvaldis Bārzdiņš un Jānis Osis ir Latvijas datorzinātņu pētniecības pamatlicēji un gādājuši par šo nozari gadu desmitus. Osis ir izlolojis vismaz trīs informācijas tehnoloģiju speciālistu paaudzes. Studentus uzrunājis ar vārdiem «jaunie kolēģi» un lekcijās vienmēr ļāvis dzirkstīt humora izjūtai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu