Ekonomikas ministrija, "Sadales tīkls" un SPRK meklē risinājumu OIK reformas pilnveidei • IR.lv

Ekonomikas ministrija, “Sadales tīkls” un SPRK meklē risinājumu OIK reformas pilnveidei

56
Foto: Ieva Čīka, LETA

Ekonomikas ministrija (EM), AS “Sadales tīkls” un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ir gatavas kompromisiem un konstruktīvu risinājumu meklēšanai obligātā iepirkuma komponentes (OIK) reformas pilnveidošanai, lai uzlabotu situāciju ar janvārī pieaugušajiem elektroenerģijas rēķiniem, šodien žurnālistiem sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Kā vēsta aģentūra LETA, ministrs teica, ka patlaban ir identificētas trīs nozares, kuru darbību ietekmē sezonalitāte – lauksaimniecība, ceļu būve un slēpošanas bāzes. Šodien sanāksmē EM  pārrunāti daži iespējamie risinājumi situācijas uzlabošanai.

Viens no risinājumiem ir pilnīga atteikšanās no liekajām jaudām, ko ātri un bez maksas izpildītu “Sadales tīkls”, sedzot izdevumus. Rosināts vērtēt iespēju palielināt periodu, kādā var atteikties no jaudas, proti, līdz deviņiem mēnešiem patlaban noteikto sešu mēnešu vietā. Cits variants varētu daļējs jaudas samazinājums uz noteiktu laiku. Situāciju varētu uzlabot arī ar pieslēguma sadalīšanu lielas jaudas un mazas jaudas pieslēgumā.

Ministrs norādīja, ka variantu izskatīšana un vērtēšana vēl turpinās. Nākamnedēļ plānota sanāksme, kurā, iespējams, varētu panākt vienošanos un noteikt konkrētu rīcības plānu.

Kā ziņots, daļai lauksaimnieku janvāra elektroenerģijas rēķini OIK finansēšanas modeļa maiņas dēļ ir par 40-60% augstāki nekā decembrī. Elektroenerģijas rēķinu summas pieaugums veidojies pozīcijā “jaudas obligātā iepirkuma komponente par ampēriem”. Tas ir maksājums par pieslēguma jaudu, kura kādu laiku netiek izmantota.

Jāpiebilst, ka pērn elektroenerģijas lietotājiem, kas neizmanto visu pieslēgto jaudu, bija piedāvāts to samazināt bez papildu izmaksām. Jau vēstīts, ka no šī gada 1.janvāra mainīts OIK finansēšanas modelis, lai mazinātu elektrības maksu ražošanas uzņēmumiem, ceļot to konkurētspēju un attīstītas iespējas. Jaunais OIK modelis mazina izmaksas par patērēto elektroenerģiju arī vairākumam mājsaimniecību. Kā rāda EM apkopotie dati, janvārī elektrības rēķini samazinājušies aptuveni 80% lietotāju, bet 20% – pieauguši.

Komentāri (56)

traductrice 17.02.2018. 11.49

Atceraties, vēl pavisam nesen gāja vaļā plašas energotaupības kampaņas – mums mācīja, kā var ietaupīt elektrību ar ekonomiskām spuldzēm (spuldzes cenu kompensējot ar el cenas samazinājumu), mācīja, ka TV un citas ierīces tērējot elektrību pat standby režīmā un ka vajagot tās atvienot no tīkla, kad nelieto, ka lādētāji tērējot elektrību utt., pārskatīt elektorierīču lietošanas paradumus utt.
Kāds no tā sausais atlikums? Ko taupa taupītājs, to laupa laupītājs! Ir zudusi jebkāda motivācija taupīt energoRESURSU, kas ir jebkuras ilgtspējīgas (sustainability) politikas pamats. Tas ir neiedomājami!
Es esmu samērā “zaļi” domājoša, cenšos dalīt atkritumus (kuri pēc tam nonāk kopējā katlā), cenšos taupīt elektrību (par to maksājot aizvien vairāk), cenšos nebraukt ar auto, ja var aiziet kājām vai ar velo (mans nano-ieguldījums izmešu samazināšanā, kas liek man justies puteklim, kad deg kārtējā riepu kaudze) utt. Bet šodien pieķeru sevi pie domas, ka man po…, ka šobrīd vienlaicīgi 3 telpās skan radio un arī TV nav izslēgts.

+8
0
Atbildēt

1

    Urga > traductrice 17.02.2018. 12.28

    Nepaslinkoju un atradu pēdējo maksājumu pirms brīvā tirgus atvēršanas (bija mums tādas tabulas, kur palūkojāmies, cik par notērētajiem kw jāmaksā). Pēdējā cena par 1kw
    0.1164 Eur – un par to pašu Eiropas komisijas atzinums, ka pārmaksājam – tieši iedzīvotāji.

    Atzīšos, man vienalga, kā pašreiz sadalās mans maksājums. Mani interesē gala cena – gala cena par patērēto enerģiju. Un savā rēķinā es vēlētos tādu beigu sadaļu, kā skaitliski izskatās 1kw, ko Sadales tīkli man par tiem fiksētajiem un nefiksētajiem sarēķinājuši.
    Jo es ļoti vēlos salīdzināt tos 0.1164 ar tagadējā 1kw cenu.
    Preses klubā TV 24 viesojās M.Gailis, atzina, ka esot spēkstacijas īpašnieks, un bija apmierināts – par zaļo enerģiju mums esot jāmaksā. Viņš savās mājās arī domājot, kā ietaupīt enerģiju, deva padomus…

    +6
    0
    Atbildēt

    2

    Svešinieks > Urga 17.02.2018. 19.50

    Urga Mani interesē gala cena – gala cena par patērēto enerģiju.

    Mani aprēķini

    https://photos.app.goo.gl/OZzQAlUmxB9W0Frq1

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > Urga 17.02.2018. 12.53

    Agrāk bija akcents uz energotaupību – jātaupa elektrība, lai “mums visiem pietiktu ar vietējo saražoto”. Pēc tam nāca jauna mode – rūpīgi jāseko biržai, “lieto, kad lētāka”, jo izrādījās, ka visu vietējo elektrību pārdod biržā (nevis mums), bet pērkam mēs skandināvu elektrību. Tagad “new wave” – štrunts par elektrības cenu un kad tā pirkta, galvenais, cik maksā sadale. Kāds būs nākamais “punkķiks”?

    +4
    0
    Atbildēt

    2

    Urga > traductrice 17.02.2018. 13.07

    Un tāpēc radīta starpniekfirma AS „Enerģijas publiskais tirgotājs” ? Viņiem tāds vēstījums bija : No 2018.gada sagaidāma OIK samazināšanās.
    Varbūt varētu mums sniegt info, cik tur darbinieku, kādas algas saņem? Kāpēc par to visu tautai nepastāsta?

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > Urga 17.02.2018. 16.09

    Контора эта сделана, чтобы оперировать возвратом ОИК.
    https://em.gov.lv/lv/nozares_politika/atjaunojama_energija_un_kogeneracija/atbalsts_energoietilpigiem_apstrades_rupniecibas_uznemumiem/

    Почему это нельзя было сделать уже в существующих структурах? Ну я думаю, что причина указана в моем посте выше.
    У нас же все еще в силе миф “как мало платит государство, надо еще больше”. Хотя судя по информации, сколько получают в министерствах начальники департаментов, и т.д. и т.п.-это действительно уже миф.

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    kolpants > kolpants 17.02.2018. 16.16

    А вот и некоторые данные
    Отчет за 1-09.2017
    http://www.eptirgotajs.lv/wp-content/uploads/2015/05/EPT_2017_9-men.pdf
    7 человек.
    Personāla izmaksas евро 109 026, делим на 9 месяцев и 7 человек-брутто средняя 1730.. Это средняя. Если учесть, что человека 3 это секретарь и ассистент и т.д., то у остальных уже и за 2000 как минимум.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Urga > traductrice 17.02.2018. 16.31

    Un “new wave” pilnīgi ignorē ūdeņu pārbagāto vasaru. Cik un kā tika pārdota vietējā elektrība pagājušajā vasarā, kas to vairs izsekos.
    Diezgan baigi secinājumi no tā brīvā tirgus ieviešanas.
    Arvien biežāk atceros to savu naivismu, kad notika naudas maiņa 200 : 1. Vēl ilgi nepieleca, kas noticis, jo ticēju tai solītajai taisnīgajai naudas maiņai.
    Tāpat ar tiem solījumiem par elektrības brīvo tirgu, cik izdevīgi tas mums visiem būs.
    Panorāmā A.Bērtule vienīgā iespraucās ar savu jautāumu par iedzīvotāju vasaras mājiņām, un laikam ilgi neaizmirsīšu A.Ašerādena atbildi un intonāciju. Lai viņi par ko tādu domātu, atvainojiet… Tas bija ļoti izteiksmīgi. Paldies par to pašu. Patiešām, kāpēc lai viņi par to domātu…

    +3
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > Urga 17.02.2018. 17.34

    Слушайте, ну если Ашенраденс при его очень неплохой финансовой подушке от продажи Диены и неплохой зарплате министра не чурается взять рабочий Айфон, то почему он должен задумываться о каких-то там владельцах летних домиков?

    Человек живет уже совсем в другом мире ощущений..Он читает статистику и видит, что все идет в гору..смотрит на свой счет-действительно все идет в гору..Что-то негативное? Так это неправда, это российская пропаганда и гибридная война!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

traductrice 17.02.2018. 12.05

un vēl… es nesaprotu, varbūt var kāds paskaidrot. Ja es savu pašreizējo jaudu 3 fāzes 20A, samazināšu uz 3 fāzes 16A, kādas FAKTISKAS darbības veiks sadales tīkli? Nē, nu es tiešām nesaprotu – atnāks, nomainīs vadiņus uz tievākiem? Vai arī tas būs tikai klikšķis datorā?

+7
0
Atbildēt

2

    QAnon > traductrice 17.02.2018. 15.29

    Ja iedod bandītiem rokā pātagu, proti mandātu Vienotībai, nešaubies, ka viņi to liks lietā un drāzīs tevi, ka Sidora kazu.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    J.šveiks > traductrice 17.02.2018. 13.36

    element’ari , atbrauks un nomain’is autom’atu , 20A uz 15A, p’ec tam vairs liel’aku nepa’nemsi , jo autom’ats atsl’egs ju’sm’ajas

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Aivars B. 16.02.2018. 21.44

Pats labākais līdzeklis būtu kārtīgi pārbaudīt visas OIK saņēmēju firmas un visām, kas pārkāpj līguma noteikumus, licenses atņemt. Valsts desmitiem miljonu ietaupītu, un nevajadzētu kasīties par kaut kādiem pieslēgumiem.
Piemēram tām pseidozemnieku biogāzes stacijām ir jāražo un jātirgo ne tikai elektrība, bet arī siltums koģenerācijā. Daudzi no viņiem krāpjas, siltumenerģiju netirgo. Ekonomikas ministrijā sēž daudzi zagļu kalpi, kas šīs nelikumības piesedz. Kad vienreiz padzīs zagļu kalpus no valsts iestādēm ?

+7
0
Atbildēt

1

    QAnon > Aivars B. 16.02.2018. 22.05

    Kādi vēl “līgumu noteikumi”? Ražojot elektrību no koksnes un racionāli izmantojot siltumu, arī pārdodot kw/h par 0,08 eiro, iespējams gūt peļņu, tātad jau kopš ZRP “atrastā”Pavļuta laikiem, kad blēžiem maksimāli sāka dalīt OIK atļaujas, tā bija ieplānota patērētāju apzagšana. Saprotama lieta, šitie visi kalvīši, dombrovski, kampari, pavļuti, ašerādeni ir tikai zobratiņi Krievijas FSB projektā, “latviešu valsts iznīcināšana”
    Vai esi painteresējies, cik ražotāju saņem OIK par elektrību no saules, atkritumiem, kanalizācijas notekūdeņiem. Varu apliecināt, čekas un to atbalstītās firmas ar tādiem niekiem nenoņemās.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu