Mediji: Panākta vienošanās par jaunās Vācijas valdības izveidošanu (papild.) • IR.lv

Mediji: Panākta vienošanās par jaunās Vācijas valdības izveidošanu (papild.)

2
Vācijas kanclere Angela Merkele pēc koalīcijas veidošanas sarunām ar sociāldemokrātiem savā automašīnā. Foto: AP/LETA

Vācijas kancleres Angelas Merkeles konservatīvais bloks (CDU/CSU) un centriski kreisie sociāldemokrāti (SPD) panākuši vienošanos par jaunās valdības izveidi, ziņo Vācijas mediji.

Gan žurnāls “Der Spiegel”, gan raidorganizācija ARD, gan laikraksts “Bild” ziņo, ka partijas atrisinājušas savas domstarpības un parakstījušas vienošanos par “lielās koalīcijas” atjaunošanu.

Aģentūra DPA vēsta, ka SPD sarunās, kuru pēdējā kārta ilga 20 stundas, izdevies iegūt nodarbinātības un sociālās labklājības ministra portfeli, kuru vēlējās arī Merkels vadīto kristīgo demokrātu (CDU) Bavārijas meitaspartija Kristīgi sociālā savienība (CSU).

SPD ieguvuši arī ārlietu un finanšu ministra portfeļus.

CDU politiķe Zerapa Gīlere tviterī pavēstīja, ka izdevies panākt galīgo vienošanos. Mediji vēsta, ka CSU līderis Horsts Zēhofers kļūs par iekšlietu ministru.

Iepriekšējās dienās SPD pārstāvji sūtīja aizrautīgus “WhatsApp” ziņojumus par politiskajām nostādnēm, kurās panākta vienošanās. Ar šāda sabiedrisko attiecību gājiena palīdzību tika cerēts pārliecināt skeptiskākos partijas biedrus, ka konservatīvie sarunās ievērojami piekāpušies.

Tomēr koalīcijas līguma saskaņošana vēl nepieliks punktu ieilgušajam jaunās valdības veidošanas procesam pēc pagājušā gada septembrī notikušajām Bundestāga vēlēšanām, jo jebkura vienošanās vēl jāapstiprina SPD ierindas biedriem partijas iekšējā referendumā.

Ja sociāldemokrāti tomēr noraidīs atgriešanos “lielajā koalīcijā”, Merkelei atliks vienīgi iespēja uzņemties mazākuma valdības vadību vai arī izsludināt jaunas vēlēšanas.

Sarunas par valdības koalīcijas veidošanu Berlīnē ilgst kopš 26. janvāra. Konservatīvajiem ar sociāldemokrātiem ar grūtībām izdevās vienoties par patvēruma meklētāju jautājumu, kā arī veselības politiku un darba tirgus jautājumiem.

Komentāri (2)

Pandora 08.02.2018. 21.20

Vācijas nav. No Māsas līdz Mēmelei. Nav. Un ja nav Vācijas, nav arī Eiropas.

Vai, vai, mūsu mīļie…

0
0
Atbildēt

0

QAnon 07.02.2018. 20.26

Kremlī sajūsmā korķē vaļā šampanieti, kas tika taupīts īpašiem gadījumiem. Tagad, pateicoties Merķeles savienībai ar komunistu cūkām, ģimenes apvienošanas ietvaros, katrs smirdīgs maurs, kuram izdevies pārpeldēt Vidusjūru, vai nonākt Lezbas salā, varēs Eiropā ievazāt, bezgalīgu skaitu sev līdzīgu melnādainu civilizācijas atkritumu.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu