Nav balto, kas izdarīja visu • IR.lv

Nav balto, kas izdarīja visu

Andrejs Judins. Foto — Gatis Rozenfelds, Picture Agency
Indra Sprance

Komisijas gala ziņojumu neatbalstīja deputāti Andrejs Judins (Par) un Ritvars Jansons (NA), kuri Saeimā iesnieguši savas atsevišķās domas. Jansona viedokli Ir plašāk atspoguļoja intervijā pirms dažām nedēļām, tagad izvaicājam Judinu — viņš uzrakstījis apjomīgākos papildinājumus ziņojumam

Kā vērtējat komisijas ziņojumu?
Komisijas vairākumam pietika drosmes pateikt, ka ir tāds jēdziens — valsts sagrābšana. Bet viņi negrib atzīt acīmredzamus faktus, ka Rīdzenes sarunu dalībnieki mēģināja sagrābt valsti un viņiem bija panākumi šo mērķu sasniegšanā.

Par krimināllietas izbeigšanu komisijai bija jāizdara skaidrāki secinājumi. Būtu jāstrādā vēl ar gala ziņojumu, lai dabūtu kvalitāti. Bet [komisijas vadītājai Ingunai] Sudrabai bija svarīgi ievērot procedūru, saturs viņai nerūp.

Kādi ir būtiskākie secinājumi jūsu ziņojumā?
To ir gandrīz 100, un tie attiecas gan uz faktiem, gan kriminālprocesa kvalitāti. Ir atzinumi par nepieciešamību grozīt likumus.

Neuzskatu, ka tikai personām, kas veic kriminālprocesu, ir ekskluzīvas tiesības zināt informāciju par valsts sagrābšanu. Visai sabiedrībai ir svarīgi būt infomētai par faktiem, ka atsevišķas amatpersonas izmanto varu pretēji mērķiem, kuriem tā dota, mēģina gūt kādus labumus sev, pietuvinātām personām. Līdz ar to uzskatu, ka Rīdzenes sarunas ir jāpublisko. [Ne] no A līdz Z —  ja ir sensitīva informācija, kam absolūti privāts raksturs, to nevajag publiskot. Bet, ja cilvēki runā par uzņēmumiem, par politiskiem procesiem, vienojas par darbībām, kas skar sabiedrību, — sabiedrībai ir tiesības to zināt. Likums to neparedz. Līdz ar to es izdalu divus jautājumus: pirmkārt, par konkrētu sarunu, kriminālprocesa materiālu publicēšanu. Otrkārt, normatīvajos aktos ir jāparedz iespēja publicēt informāciju, kurai ir liela sabiedriskā nozīme. Ja kriminālprocess ir izbeigts, pētnieki var iepazīties ar informāciju, bet nav teikts par publiskošanu. Pētnieki — tie ir juristi, bet ir svarīgi, lai arī citām personām, pirmām kārtām žurnālistiem, būtu iespēja iepazīties un informēt sabiedrību. Šeit atbalsta no kolēģiem nebija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu