Aukstums un zagļi armijā • IR.lv

Aukstums un zagļi armijā

Lielstraupes barona fon Rozena alus brūža strādnieki pie alus brūža. Foto no Latvijas Kara muzeja krājuma
Barba Ekmane, Kara muzeja vēsturniece

Pārtikas trūkuma dēļ lielinieki aizliedz smalkmaizītes, bet vācieši Rīgā ievieš nāvessodu par munīcijas glabāšanu

Laika apstākļi: jau ilgāku laiku pieturējās aukstums. Janvāra otrajā nedēļā vairākas dienas turpinājās liels vējš un temperatūra Rīgā nokrita līdz -16 grādu atzīmei. Tas lika apturēt kuģu satiksmi pa Daugavu, taču cilvēkiem pa ledu staigāt vēl neatļāva. Sasnigušā sniega šķūrēšanā un izvešanā no pilsētas ielām bija iesaistītas arī sievietes un bērni.

Janvāra vidū problēmas ar pārtiku un citiem dzīvei nepieciešamiem resursiem lielinieku pārvaldītajā Vidzemē kļuva arvien nopietnākas. Trūkumu cieta gan civiliedzīvotāji, gan arī karavīri. Arvien biežāk iedzīvotāji varas iestādēm sūdzējās, ka lielinieku karaspēka krievu daļu karavīri zog pārtiku un lopbarību, bet, piemēram, Vecpiebalgas pusē malkas trūkuma dēļ nokurinot pat šķūņu durvis. Milicija vairs nespēja kontrolēt situāciju, tāpēc lielinieki centās ieviest kārtību, nodibinot revolucionāros tribunālus karavīru — zagļu tiesāšanai.

11. janvāris. Vēl viens ceļš, kā centās risināt pārtikas trūkumu, bija ierobežot produktu izmantošanas veidus. Tāpēc 11. janvārī Iskolats aizliedza alus brūvēšanu no labības graudiem. Aptuveni šajā pašā laikā tapa arī Valkas strādnieku, kareivju un bezzemnieku padomes izpildu komitejas rīkojums aizliegt cept smalkmaizītes, kūkas, cepumus un pīrāgus.

14. janvāris. Cita veida kara izraisītas problēmas šajās dienās centās risināt vācu okupācijas iestādes Rīgā. 14. janvārī rīdziniekus iepazīstināja ar pavēli nodod policijā ieročus, munīciju un sprāgstvielas. Par pavēles nepildīšanu draudēja nāvessods vai astoņi gadi cietumā. Par šī jautājuma svarīgumu liecināja presē periodiski lasāmie ziņojumi par kārtējo bērnu vai jaunieti, kurš, «urbinot uz ielas atrastu patronu, zaudējis pirkstus». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu