Par politisko “žurnālistiku" • IR.lv

Par politisko “žurnālistiku”

41
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Raimonds Čudars

“- Vai jums nav kādas pazīšanās vietējās politiskās aprindās?

– Kā nu ne, jūsu godība, es pērku pēcpusdienas avīzi “Nārodnī Politika”, tā saucamo “kucīti”.”

Tieši šīs rindas no “Šveika” nāk prātā, vērojot to kampaņu pret Salaspils novada pašvaldību, ko plašsaziņas līdzekļos sākusi komanda, kas sevi dēvē par “Analītiskās žurnālistikas darbnīcu 6K”.

Viss sākās, kad Salaspils novada dome pateica skaidru “nē” Nacionālās apvienības ministram Gerhardam, kurš augustā vēlējās revidēt notikušo vēlēšanu rezultātus Salaspilī, divas no septiņpadsmit vietām ieguvušajai Nacionālai apvienībai izkārtojot vairāk vietas komitejās nekā to ar savu lēmumu noteikusi pati dome. Padomju laika cienīgs “centrālkomitejas” diktāts netika pieņemts, un ministra Gerharda rīcību izskatīs Satversmes tiesa.

Tomēr liekas, ka gaidīt uz tiesisku regulējumu neviens negrasās, Nacionālās apvienības žurnālistiku imitējošie sabiedrisko attiecību speciālisti no iepriekš nosauktās komandas presei par Salaspili piegādā vienu rakstu pēc otra – te nepareizi veikta reforma kultūras jomā, te bez jebkāda pamata izvirza apsūdzības neizdarībā kultūras nama “Enerģētiķis” būvdarbos utt., un visos rakstu darbos pievienots vienas konkrētas politiskās partijas Salaspils novada domes deputāta viedoklis – uzminiet, kuras?

Var jau strādāt pēc pasūtījuma, tomēr nevajadzētu visus turēt par muļķiem! Un tagad par faktiem.

2017. gada 6. decembrī no biedrības “Analītiskās žurnālistikas darbnīca 6K” valdes locekles Antras Duntavas, kura vēl nesen startējusi no Nacionālās apvienības saraksta Stopiņu novada domes vēlēšanās, saņēmu pieprasījumu ar 10 detalizētiem jautājumiem par kultūras nama “Enerģētiķis” būvdarbiem. Vai Antra Duntava ir žurnāliste vai viņa tikai pārstāv kādu sabiedrības grupu kā biedrības vadītāja, vai viņa ir kādas lobija organizācijas pārstāve, vai viņai ir kāds cits statuss? – no minētā iesnieguma man netop skaidrs. Kā jebkurš iesniegums, ņemot vēl vērā tajā pieprasītās informācijas detalizācijas pakāpi, tika nodots domes administrācijai atbildes sagatavošanai tam likumā noteiktā termiņā, proti, mēneša laikā.

Liels bija mans pārsteigums, ka jau cita persona – Ilze Arāja kā “Analītiskās žurnālistikas darbnīcas 6K” pārstāve – laikrakstā “Diena” rakstā “Zaudējumi neizdarības dēļ” raksta, ka es neesot atbildējis uz kādiem jautājumiem. Noprotams, ka runa ir par Antras Duntavas uzdotajiem jautājumiem. Pirmkārt, uz jautājumiem Salaspils pašvaldība atbild likumā noteiktā kārtībā un to izdarīs arī šajā gadījumā. Otrkārt, es apzinos preses un masu informācijas līdzekļu lomu demokrātiskā sabiedrībā, tomēr man jāsecina, ka ne biedrība “Analītiskās žurnālistikas darbnīcas 6K’’, ne tās valdes locekle Antra Duntava un arī ne Ilze Arāja tādas nav likuma “Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem” izpratnē. Vēl vairāk – ne Antra Duntava, ne Ilze Arāja nav žurnālistes, jo nepārstāv nevienu reģistrētu masu informācijas līdzekli. Bet ko tad viņas pārstāv? Biedrības “Analītiskās žurnālistikas darbnīca 6K” mērķis ir, citēju, stiprināt analītiskās žurnālistikas un citu sociālo zinātņu pārstāvju pienesumu pilsoniskās sabiedrības norisēs, veidojot sabiedrisko domu, kas sekmē valstiskumu, Latvijas valsts izaugsmi, tās ilgtspējīgu attīstību un konkurētspēju. Skan cēli, ja vien aiz tā visa nestāvētu noteiktas politiskas intereses un, iespējams, ne tikai.

Žurnālistiku imitējošas biedrības sasaiste ar vienu konkrētu politisku spēku ir acīmredzama. Antru Duntavu ar Nacionālo apvienību vieno ne tikai kopējs starts pašvaldību vēlēšanās, bet arī viņai piederošās SIA “Mēdiju aģentūras” valdes loceklis Arnis Zacmanis, kurš, cita starpā (uzmanību!), bijis padomnieks Nacionālās apvienības ministram Gerhardam – tam pašam, kuram kašķis ar dumpīgajiem salaspiliešiem! Tā vien šķiet, ka pirmsvēlēšanu gadā tiks realizēta “analītiskā žurnālistika” kanāla “Russia Today” stilā.

Pieminētajā rakstā par kultūras namu “Enerģētiķis” tiek atainots kādu būvniecības speciālistu viedoklis, kuri nav atrodami Būvniecības valsts kontroles biroja speciālistu reģistrā, bet viens no viņiem tiešā veidā bijis saistīts ar renovācijas veicēju pilnsabiedrības “MB.L” biedru SIA “Modus būve”. Abi bija iesaistīti bēdīgi slavenajā Aizkraukles arodvidusskolas renovācijā. Turklāt būvnieka interese visu “velt uz pasūtītāju” arī ir acīmredzama – nupat Salaspils pašvaldībai būs jāietur no pilnsabiedrības “Modus un Partneri”, kuras biedrs ir SIA “Modus būve”, līgumsodu vairāk kā 300 000,- EUR apmērā par darbu nodošanas termiņa kavējumu citā salaspiliešiem svarīgā objektā – 1. vidusskolas 4. korpusā ar peldbaseinu.

Laikam jau “analītiskajiem žurnālistiem” nebija tālu jāiet – pilnsabiedrība “Modus un Partneri” atrodas turpat, kur biedrība “Analītiskās žurnālistikas darbnīcas 6K”, SIA “Mēdiju aģentūra” un nezin kas vēl – Rīgā, Duntes ielā 34.

Kolēģi, tikai nesakiet, ka man ir paranoja!

 

Ar cieņu,

Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars

Komentāri (41)

Sskaisle 03.01.2018. 18.46

laikam jau tas parādnieks tev tomēr bargs kungs ir , ka tik dikti nervozē un rausti valodu

nu bet tautai ir vēl grūtāk ar tādiem kungiem – ja nu gadījumā tas tevi spēj mierināt kaut kā

+3
0
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 03.01.2018. 18.52

    Viņu spēj mierināt tikai Parādnieka kungs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 03.01.2018. 10.20

saprotama lieta, ka visu izskaidro to, ka naciķi -NA -ir pretvalstiska , nē , pkonkrēti antinacionāla , vārdos viņi sludina patriotismu, bet darbos viņi dara visu – lai iznīcinātu latviešus. Piemēri? lūdzu – kur ir 2 miljoni, kurus kučinskis iedeva paŗadniekam ? Kur ir tiesiska Latvija?

Bet par rakstu. Autors ir nepieredzējis rakstītājs – puse raksta apgalvo, ka Salaspils domi terorizē žurnālisti, bet otrā raksta pusē izrādās , ka teroristes nemaz nav žurnālistes.

Te nu ir kārtējā šodienas problēma – visi ir rakstnieki, visi ir dzejnieki utt . , kad jāsaņem nauda, bet kad jāuzrāda darbs – tad izrādās, ka nekā.

Kā ta parunā – pa nedēļu nav kas strādā , visi ir nāvīgi slimi, bet nedēļas nogalē nav ko vest uz kapiem ….

Vēl citiem vārdiem es izlasīto rezumētu – čekisti – naciķi rulllē – pagaidiet tikai, ka d gerhardi padomdevējas radio tiks –

+2
0
Atbildēt

1

    BardainaisSigne > Dusma 03.01.2018. 13.15

    Uzdot divus miljonus,kuri izmantoti demogrāfijas problēmu risināšanai Latvijā, par argumentu,ka NA ir pretvalstiska organizācija????????????Ej steidzami ārstēties,ir pēdējais brīdis!

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Bārdainais Signe 03.01.2018. 13.28

    Dobelē bērni nomira badā, katru dienu medijos ir ziņas par neēdušiem bērniem, ja tās ziņas nav medios, tad mēs to redzam savā apkārtnē – tātad – kur paika 2 miljoni ? Cik bērni būtu paēduši par šo naudu?

    +1
    0
    Atbildēt

    4

    basta > Dusma 04.01.2018. 13.20

    “Dobelē bērni nomira badā, katru dienu medijos ir ziņas par neēdušiem bērniem”
    ————
    Un ko esi darījusi lietas labā, cik vienotībniekiem esi sagādājusi tikšanos ar to radītāju ellē?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 03.01.2018. 18.12

    Pavisam nesen Saeimas deputāts Imants Parādnieks (48) kļuva par sestā bērna tēvu. Taču drīz vien pēc skaistā dzīves notikuma kādā vēlā vakara stundā politiķis vienatnē bija devies baudīt mākslu un konjaku, jauno sievieti un mazuli atstājot mājās.

    Jau izsenis politiķis ir slavens ar divsievību, par ko izpelnījies ne tos glaimojošākos komentārus. Ar abām sāncensēm reiz pat apmeklējis saviesīgus pasākumus. Attiecībās ar dzīvesbiedri Dinu Parādniekam ir četri bērni – Hārdijs, Anete, Imants un Rihards, bet ar citu sievieti Janu abiem ir kopīgs dēls Helvis.
    http://nra.lv/skandalozi/191812-vakara-zinas-paradnieks-kluvis-par-sesta-berna-tevu-ir-ari-jauna-sirdsdraudzene.htm

    +1
    -1
    Atbildēt

    2

    tonijs > tonijs 03.01.2018. 18.31

    Taču drīz vien pēc skaistā dzīves notikuma kādā vēlā vakara stundā politiķis vienatnē bija devies baudīt mākslu un konjaku, jauno sievieti un mazuli atstājot mājās.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > tonijs 03.01.2018. 19.30

    Jaunā sieviete ir invalīde,kurai nepieciešama nepārtraukta aprūpe?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    basta > tonijs 04.01.2018. 13.33

    Tas ir labi, ka krietni, talantīgi, veselīgi un patriotiski cilvēki gādā par demogrāfiju. Iedomāties ja čekistu publiski piesmietam morālam kroplim, parādu, kompromatu un traku bābu atkarīgam kolorado lentenim Dombrovskim būtu 6 bērni. Latvijai pietiek jau ar viņa sugas brāļa, čekas pidrillas Šļesera bērniem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > Dusma 03.01.2018. 17.04

    signei maiņa beidzās , bastiņš ieradies – dirst ej nīkuli

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > Dusma 03.01.2018. 13.35

    Necik,tos nodzertu vecāki,ja vien pa ceļam tavējie naudu nebūtu jau nozaguši.Jāizveido droša bērnu aizsardzības sistēma,kura darbojas.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Bārdainais Signe 03.01.2018. 13.42

    vai divi miljoni, kuri tika iedoti parādniekam nav gana, lai izveidotu drošu sistemu?

    jeb šitiem zeniem ir citi apgriezieni – bez 20 milj pat domāt nesāks ….

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > Dusma 03.01.2018. 14.15

    Tu neesi lasījusi par demogrāfiskā centra darbību?Palasies:https://www.pkc.gov.lv/lv/darba-grupas/sadarbibas-platforma-demografisko-lietu-centrs.Ir jau vēl viena lieta;lai izveidotu tādu sistēmu,ir jābūt pie varas labklājības ministrijā,bet tur priekšā tavējie,un ja viņi tur paliks,nekas nespīd.Ja NA dabūs vairāk balsu nākamajās vēlēšanās,Parādnieks izteicis vēlēšanos kļūt par labklājības ministru,un tad jau lietiņas ietu uz priekšu strauji.

    +1
    -1
    Atbildēt

    3

    Sskaisle > Bārdainais Signe 03.01.2018. 15.42

    http://www.lm.gov.lv/

    tur ir tieši tas pats un vēl vairāk kā parādnieka = kučinska 2 miljonu dārgais – bērniem reāli atņemtais demogrāfijas centrā

    pie tam – kad Reirs sāka runāt par to, ka vajadzētu pārtraukt pārdot bērnus uz ārzemēm, ka būtu jālikvidē bērnu nami, lai būtu bērni ģimenēs –

    acīmrezot demogrāfijas centrs par to neko negribēja ne dzirdēt , ne zināt – it kā divas valstis ne viena

    vispār es beidzot piekrītu tiem, kuri saka, ka šajā valstī zog vairāk un nežēlīgāk kā zaga padlaikos

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > Dusma 03.01.2018. 19.40

    Kā jau tev parādīju,Parādnieks par šo tēmu runāja daudz senāk,nekā Reirs,tā ka beidz vienreiz melot.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > Bārdainais Signe 03.01.2018. 14.18

    Cūcība,atkal saiti izkropļoja,te nedarbojas pārnesumi. https://www.pkc.gov.lv/lv/darba-grupas/sadarbibas-platforma-demografisko-lietu-centrs

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    basta > Bārdainais Signe 03.01.2018. 16.55

    “Parādnieks izteicis vēlēšanos kļūt par labklājības ministru,un tad jau lietiņas ietu uz priekšu strauji.”
    —————
    Nealojies! Ja Krievijas FSB rīcībā arī turpmāk paliks ĀM, IeM, DP un SAB, slīksim aizvien dziļāk purvā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 03.01.2018. 15.33

izlasīju un vienkārši esmu izmisumā – hallo – puiši un meitenes tur augšā – jums tiešām nesprūst ? garšīgas ir bārēnu asaras?

kamēr jūs ierēdņu simti un tūkstoši sēdiet viens otram uz pleciem, tikmēr latviešu tauta turpina bēgt no šīs valsts

es saprotu, ka te ir čekistu vara un loģikai un godaprātam nav vietas , bet nu man ir vismaz tik daudz tiesības kā jums ar parādnkieku priekšgalā norādīt – jūs dzīvojiet no bāreņu un nabaga bērnu asarām – viena lieta, ka jūs iznīciniet šo valsti, bet otra lieta – jūs iznīciniet so bērnu dzīves un pat dzīvības

interesanti – cik darbi – pienākumi tiek dubultoti un interesanti – cik no 2 milj aizgāja šīs dubultcenšanās apmaksāšanai –

+1
0
Atbildēt

1

    BardainaisSigne > Dusma 03.01.2018. 19.41

    Cik ilgi turpināsi melot?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu