Jaunais airBaltic investors ieķīlājis savas akcijas Karību ārzonā • IR.lv

Jaunais airBaltic investors ieķīlājis savas akcijas Karību ārzonā

22
"airBaltic" mazākuma akciju turētāja "Aircraft Leasing 1" jaunais vadītājs Lars Tūsens. Foto no perosnīgā arhīva.
Ieva Cielava

Dāņu uzņēmējs Larss Tūsens ekskluzīvā intervijā “Ir” skaidro, kāpēc iegulda Latvijā.

Nacionālās lidsabiedrības “airBaltic” mazākuma akcionāra kapitāldaļas par vairāk nekā 70 miljoniem eiro ieķīlātas Karību jūras ārzonu paradīzē, par labu nelielajā Nevisa salā reģistrētajai kompānijai “Airline Capital Group Limited”, ceturtdien ziņo žurnāls “Ir”.

Kopš 6. aprīļa par “airBaltic” līdzīpašnieku kļuvis dāņu uzņēmējs Larss Tūsens, kurš no iepriekšējā investora Ralfa Dītera Montāga – Girmesa pārņēmis kontroli uzņēmumā”Aicraft Leasing 1″, kam pieder 19,94% nacionālās lidsabiedrības akciju. Nedēļu vēlāk investors ieķīlājis savas kompānijas daļas ārzonas firmai “Airline Capital Group Limited” – iepriekš dotā Montāga – Girmesa ķīla šai pašai kompānijai par 62,43 miljoniem eiro dzēsta, bet jaunajā ķīlas līgumā prasījuma nodrošinājuma maksimālā summa pieaugusi līdz 71,52 miljoniem eiro. Ķīlas noteikumi ļauj “Airline Capital Group Limited” pārdot kapitāldaļas bez izsoles.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) nekomentē, vai šādā veidā netiek radīts risks nacionālās aviokompānijas akciju nonākšanai svešās rokās. Pats investors Tūsens šo ķīlu uzskata par normālu biznesa darījumu sastāvdaļu.

Kāpēc tikai gadu pēc “airBaltic” akciju iegādes kompāniju pamet Montāgs-Girmess, neviena no iesaistītajām pusēm neatklāj. Toties jaunais investors Tūsens ekskluzīvā intervijā “Ir” skaidro, ka nolēmis izmantot publiski zināmo iespēju kļūt par “airBaltic” līdzīpašnieku, jo tic – ar 20 jaunajiem “Bombardier CS300” lidaparātiem, kurus plānots iepirkt līdz 2019. gadam, aviokompānija kļūs par efektīvāko visā Ziemeļeiropā.

Patlaban Tūsens aktīvi iesaistījies 45 Dānijas uzņēmumos un vēl vairākos ārpus tās robežām. Vairāki viņa biznesi cieš vērā ņemamus zaudējumus. Piemēram, Tūsena kontrolētā dāņu aviokompānija “Jet Time” pērn zaudējusi gandrīz 40 miljonu eiro.

Iepriekš “airBaltic” ir bijušas problēmas ar patieso labuma guvēju caurskatāmību. Jaunais investors Tūsens intervijā apliecina, ka nepazīstam nevienu Latvijas politiķi vai uzņēmēju, taču ir iepazinies ar “airBaltic” darbiniekiem, tajā skaitā valdes priekšsēdētāju Martinu Gausu. Investīcija “airBaltic” ir viņa pirmais ieguldījums ne vien Latvijā, bet visā Austrumeiropā. Tūsens Latvijā līdz šim esot bijis tikai reizi – 2007. gadā uz Latvijas un Dānijas izlases futbola spēli.

Kāpēc uzņēmējs iegādājies “airBaltic” akcijas un kā vērtē kompānijas līdzšinējo darbu, lasiet žurnāla “Ir” rakstā “Man nepatīk zaudēt”.

 

Komentāri (22)

Anonīms 20.04.2017. 16.59

varbūt tāpēc Latvijā – kā vienīgai valstij ES , kā tikko lasīju, žurnālistiem nav tiesību uzzināt par patiesā labuma guvējiem uzņēmumā?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu