ASV vērš sankcijas pret Kadirovu, Artjomu Čaiku un Guļnaru Karimovu • IR.lv

ASV vērš sankcijas pret Kadirovu, Artjomu Čaiku un Guļnaru Karimovu

Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs. Foto: ITAR-TASS/LETA

ASV Finanšu ministrija vērsusi sankcijas tā saucamā Magņitska saraksta ietvaros pret personām, kuras vaino korupcijā un cilvēktiesību pārkāpumos visā pasaulē. Ceturtdien jaunais sakciju saraksts ar tajā iekļautajiem publicēts ASV Finanšu ministrijas mājaslapā.

Šajā dokumentā nosaukti 15 cilvēki, to skaitā ir Krievijas ģenerālprokurora dēls Artjoms Čaika un mirušā Uzbekistānas prezidenta meita Guļnara Karimova. ASV ministrija norāda, ka Čaika juniors sava tēva augstā amata stāvokli izmantojis, lai negodīgā veidā iegūtu valsts īpašumus un valsts līgumus, kā arī izdarījis spiedienu uz biznesa konkurentiem.

Savukārt Guļnara Karimova vadījusi ietekmīgu noziedzīgu sindikātu, kas nodarbojās ar uzņēmumu ekspropriāciju, tirgus monopolizāciju un izspiešanu.

Trešdien ASV Finanšu ministrija Magņitska likuma ietvaros vērsa sankcijas pret Čečenijas vadītāju Ramzanu Kadirovu un vēl četrām personām. ASV Finanšu ministrijas ārvalstu aktīvu kontroles birojs secināja, ka Kadirovs kā Čečenijas prezidents vada administrāciju, kas iesaistīta cilvēku pazušanā un slepkavībās. ASV paziņojumā teikts, ka kāds Kadirova oponents, domājams, nogalināts pēc prezidenta pavēles, jo apgalvojis, ka Čečenijā notiek cilvēku spīdzināšana, kurā piedalījies arī pats Kadirovs.

Kremlis ceturtdien paziņoja, ka ASV lēmumu par cilvēktiesību pārkāpšanu piemērot sankcijas Kremļa atbalstītajam Čečenijas prezidentam Kadirovam uzskata par nedraudzīgu soli. “Mēs šīs sankcijas uzskatām par nedraudzīgām, mēs tām nepiekrītam,” paziņoja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. “Ar lielu iespējamību varu pieņemt, ka savstarpējības princips tiks ievērots.”

Kā zināms, Krievijas advokāts Sergejs Magņitskis pirms vairākiem gadiem atklātībā nodeva dokumentus par vairāk nekā 230 miljonu dolāru izzagšanu no Krievijas, tajā vainojot valsts oficiālas amatpersonas. Tā vietā, lai šīs apsūdzības izmeklētu, Krievijas varas iestādes Magņitski pašu apsūdzēja un ieslodzīja cietumā, kur viņš mira 2009. gadā.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu