Neapstāties • IR.lv

Neapstāties

Agnese Kaupere. Foto — Gatis Rozenfelds, Picture Agency
Anda Burve-Rozīte

Agnese Kaupere (41) studē glezniecību Latvijas Mākslas akadēmijā un Valmieras Drāmas teātrī radījusi scenogrāfiju un kostīmus nesen pirmizrādi piedzīvojušai izrādei Kaķis uz nokaitēta skārda jumta

Atskan skanīgi smiekli, kad telefonsarunā Agnesei saku: viņa varētu dalīties pieredzē, kā tas ir — atkal studēt četrdesmit gadu vecumā. Iedvesmot vienaudžus, kuri vēlētos, bet varbūt neuzdrošinās piepildīt sapni par vēl vienu izglītību. «Studēt pusmūžā — kā tas ir,» jaunā scenogrāfe precizē tēmu.

Ja Agneses un Renāra Kaupera vecākie dēli — grupas Carnival Youth mūziķi Edgars un Emīls — nesekotu savam sapnim par karjeru rokmūzikā, kas ir visa viņu dzīve, bet mācītos, šovasar visi trīs — mamma un dēli — būtu ieguvuši bakalaura grādu. Līdzīgi kā vecākiem, Emīlam un Edgaram Kauperiem interesē māksla. Reiz, iespējams, to mācīsies.

Agnese Kaupere iestājās Latvijas Māk-slas akadēmijā pirms pieciem gadiem. Bija izlēmusi, ka studēs scenogrāfiju. Nesen bija piedzimis jaunākais dēls Ārons. Bija liela vēlēšanās realizēt jaunības sapni par mākslas studijām. Pirms iestājās akadēmijā, Agnesei bija laba karjera: ilgus gadus viņa kā stiliste strādāja izdevniecībā Santa un žurnālā Una — veidoja žurnālu vākus, stila lapas. Lai arī darbs patika, kādā brīdī šķita, ka mūžīgais sprints no viena žurnāla numura līdz nākamajam apēd interesi par pašu procesu. Scenogrāfijas studijas viņai šķita laba iespēja pavērst dziļāk mākslas studijas, saslimt ar teātri.

Pirmais lielais izaicinājums iekrita tieši pirms valsts svētkiem: Ineses Mičules iestudējumā Valmieras Drāmas teātrī Kaķis uz nokaitēta skārda jumta — amerikāņu dramaturģijas klasiķa Tenesija Viljamsa ģimenes drāmā — Agnese strādāja ar scenogrāfiju un kostīmiem. Pirmizrādes dienā, 17. novembrī,  viņa saviļņota gaidīja, kā izrādi uztvers skatītāji, kritiķi. Arī pasniedzēji, jo tas bija viņas diplomdarbs scenogrāfijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu