Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Slepkavība Austrumu ekspresī
Kristīne Simsone

oooc Slepkavība Austrumu ekspresī / Murder on the Orient Express. Britu aktiera Keneta Branaga režisētā Agatas Kristi kriminālromāna ekranizācija ir ambicioza un grezna gan vizuāli, gan aktieru ansambļa ziņā: filmā spēlē Penelope Krusa, Džūdija Denča, Džonijs Deps, Vilems Defo, Mišela Feifere, bet Erkila Puaro lomā pats Branags. Taču, pat neieslīgstot salīdzinājumos ar krietni slavenāko 1974. gada Sidnija Lūmeta versiju par šo Kristi darbu, jāteic, ka Branaga filma vietumis buksē intrigas kāpināšanā un nepanāk to saspringti klaustrofobisko atmosfēru, kāda rodama Kristi darbā. Taču arī šajā sadrumstaloto etīžu kopumā, turklāt ar spožāko kinozvaigžņu sīklomiņām, ir iespējams saskatīt patīkamu, inteliģetu ziemas brīvdienām piemērotu laika kavēkli. Splendid Palace no 17. novembra.

ooo Astoņas zvaigznes. Trešā no simtgades filmām ir informatīvi vērienīgs, no dažādiem arhīvu un kino materiāliem rūpīgi saausts režisora Askolda Saulīša dokumentālais darbs. Tas pēta latviešu strēlnieku pulku vēsturi Pirmā pasaules kara un lielvaru krustugunīs, kā arī vēlākajās brīvības cīņās. Filma ir ērti «saskaldīta» pa nodaļām, taču informācijas daudzums tik un tā ir prāvs, un vēstures līkloči sarežģīti, turklāt, autoram dažbrīd ieslīgstot atkāpēs, filmas garums (100 minūtes) knapi noturas komforta zonā. Tiesa, režisora lēmumu nosliekties par labu tēlu idealizācijai un nacionālpatriotiskā patosa skandināšanai, uzņemu ar dažādām jūtām, tāpat kā visnotaļ vienkāršoto un vispārināto skatījumu uz citu nāciju pārstāvjiem. Kino no 18. novembra.

2ANNNAS. Īsfilmu festivāls 2ANNAS notiks 22. reizi un aktuālo programmu velta «autsaideriem — cilvēkiem, kuri izvēlējušies vai ir spiesti dzīvot citādi nekā lielākā daļa sabiedrības». Festivālā tiks izrādītas 60 filmas četrās programmās, no kurām vairākas paredzētas bērniem un jauniešiem. No 28. novembra līdz 3. decembrim. Biļetes: Bezrindas.lv

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu