Par karošanu "Islāma valsts" rindās apsūdzētajam cietumsodu pagarina līdz 10 gadiem • IR.lv

Par karošanu “Islāma valsts” rindās apsūdzētajam cietumsodu pagarina līdz 10 gadiem

2
Par dalību Sīrijas konfliktā apsūdzētais Mārtiņš Grīnbergs pirmās instances tiesas sēdē. Foto: Paula Čurkste, LETA

Par karošanu “Islāma valsts” rindās apsūdzētajam Mārtiņam Grīnbergam Rīgas apgabaltiesa ceturtdien piesprieda 10 gadu un trīs mēnešu cietumsodu, ievērojami pagarinot ieslodzījumā pavadāmo laiku, vēsta aģentūra LETA. Līdz ar to atcelts pirmās instances tiesas spriedums, ar kuru Grīnbergs tika attaisnots par piedalīšanos noziedzīgas organizācijas noziegumos pret cilvēci vai kara noziegumos, bet notiesāts par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā.

Pēc sprieduma nolasīšanas Grīnbergs pauda, ka neuzskata šo spriedumu par godīgu, skaļi proklamējot, ka tiesas spriedums ir valsts korumpētības pazīme un “īstie teroristi ir valsts”. Grīnberga advokāts Raitis Mediņš aģentūrai LETA norādīja, ka apgabaltiesas spriedums noteikti tiks pārsūdzēts kasācijas kārtībā Augstākajā tiesā. Viņš nevarēja komentēt sīkākas detaļas, norādot, ka viņam jāiepazīstas ar pilno spriedumu.

Grīnbergs pēdējā vārdā paziņoja, ka vairs netic islāmam un ir pievērsies kristietībai. Grīnbergs norādīja, ka pats brīvprātīgi atgriezies Latvijā, pieprasot deportāciju no Turcijas un tā riskējot ar dzīvību. Viņš sadarbojies ar Somiju, palīdzot cīnīties ar starptautisko terorismu. Apsūdzētais mudināja mīkstināt sodu, norādot – ja tiktu atbrīvots, viņam būtu vairāk iespēju palīdzēt sabiedrībai, vēstot savu stāstu un atgādinot, kādas briesmas var radīt pievienošanās teroristu organizācijām. Apsūdzētais vairākkārt apgalvoja, ka ne reizi nav šāvis ar ieroci uz cilvēkiem vai pat tēmējis uz kādu.

Pirmās instances tiesa Grīnbergam piesprieda četru gadu cietumsodu par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā. Pirmās instances tiesā prokurore apsūdzēto lūdza sodīt ar 11 gadu brīvības atņemšanu. Spriedumu jaunietis pārsūdzēja, protestu iesniedza arī prokuratūra, lai gan apsūdzētais jaunietis vainu neatzīst.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūra jaunietim cēlusi apsūdzību pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā un piedalīšanos noziedzīgas organizācijas noziegumos pret cilvēci vai mieru, vai valsti vai kara noziegumos. Krimināllikums par piedalīšanos noziedzīgas organizācijas noziegumos pret cilvēci vai mieru, vai valsti vai kara noziegumos paredz mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu no desmit līdz 20 gadiem.

Prokuratūrā iepriekš apstiprināja, ka apsūdzētais darbojies teroristu grupējuma “Daesh” pusē. Pagājušā gada vasarā Drošības policija (DP) ieguva informāciju, ka Latvijas pilsoni ir aizturējušas Turcijas varas iestādes, kas septembrī pieņēma lēmumu par personas deportēšanu. Pēc deportācijas no Turcijas DP konvojēja jaunieti uz Latviju, kur viņš tika aizturēts.

Komentāri (2)

basta 17.11.2017. 00.51

Cik saprotu, nav nekādu pierādījumu, ka jauneklis būtu karojis, turklāt viņš netika sagūstīts, bet pats ieradās Turcijā. Pat ja viņš būtu piedalījies svešā karā, nav ziņu, ka tieši IGIL radītāji krievi to būt rekrutējuši, tātad viņš visticamākais devās uz Sīriju ticis smagi maldināts. Desmit gadi uz galējo fašistisko izdzimteņu, staļinistu: Rubika un Kononova, kuri pēc taisnības par nodarīto latviešu valstij, bija pelnījuši visbaisākos nāves sodus, spriedumu fona, ir tīrā necilvēcība.
Augsta ranga FSBešņika znota Magones, kurš Ķīnā jau sen būtu publiski nošauts, palaišana brīvsolī, ir nekādi neformulējama līdzcietība. Atgriežamies pie sabiedrības attieksmes pret Latvijas tiesnešiem: https://ir.lv/2017/11/16/aptauja-cik-neatkarigi-ir-tiesnesi

+4
0
Atbildēt

0

BardainaisSigne 17.11.2017. 11.11

Jācer,ka varasvīriem pietiks prāta viņu ātri amnestēt,jo cilvēku ar tik nestabilu psihi turēt cietumā nozīmē viņu sačakarēt galīgi.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu