Tramps pēc Manhetenas terorakta paziņo par "zaļo karšu" loterijas izbeigšanu • IR.lv

Tramps pēc Manhetenas terorakta paziņo par “zaļo karšu” loterijas izbeigšanu

2
ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: Reuters/ LETA

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien paziņoja, ka izbeigs pasaulē populāro “zaļo karšu” jeb pastāvīgās uzturēšanās atļauju loteriju. Teroraktu Ņujorkā Manhetenā otrdien sarīkojušais Uzbekistānas pilsonis Saifullo Saipovs, kurš nogalināja astoņus cilvēkus, ASV bija ieradies šīs programmas ietvaros, vēsta LETA/AFP.

“Es sāku procesu loterijas programmas izbeigšanai,” reportieriem pavēstīja Tramps. “Mums ir jādara tas, kas ir vajadzīgs, lai aizsargātu mūsu pilsoņus. Mēs atbrīvosimies no šīs loterijas programmas, cik vien drīz iespējams.”

1990.gadā aizsāktās programmas ietvaros ik gadu ASV pastāvīgo iedzīvotāju vīzas tiek piešķirtas aptuveni 50 000 cilvēku no visas pasaules. Mērķis programmai, kuru trešdien Tramps solīja apturēt, ir sekmēt, ka ASV pastāvīgās uzturēšanās atļaujas – tā dēvētās zaļās kartes – saņem dažādu valstu cilvēki.

2015.gadā “zaļo karšu” loterijā tika saņemti vairāk nekā 14 miljoni pieteikumu, un 49 377 ieguva “zaļās kartes”. Viņu vidū bija 2524 Uzbekistānas pilsoņi. Teroraktu sarīkojušais 29 gadus vecais Saipovs ASV legāli ieceļoja 2010. gadā.

Saipovam bijusi zināma saistība ar džihādistu grupējumu “Islāma valsts”, tomēr viņš radikalizējies ASV, trešdien atzina Ņujorkas štata gubernators Endrū Kuomo. “Viņš ir samaitāts gļēvulis, kāds jau viņš ir, un viņš bija saistīts ar “Islāma valsti”, un viņš tika radikalizēts mūsu pašu valstī,” telekanālam CNN sacīja gubernators.

Izmeklētāji noskaidrojuši, ka Saipovs izrādījis interesi par “Islāma valsti” un tās terora taktiku, tomēr līdz šim nav iegūtas liecības, ka viņam citi būtu palīdzējuši sagatavot uzbrukumu, piebilda gubernators. “Atbilstoši mūsu līdzšinējām liecībām šis ir izolēts incidents, kuru viņš pats sarīkoja,” atzina Kuomo.

Ņujorkas Policijas departamenta (NYPD) komisāra vietnieks Džons Millers trešdien preses konferencē sacīja, ka Saipovs teroraktu “plānojis vairākas nedēļas”. “Viņš to izdarīja “Islāma valsts” vārdā,” piebilda policijas pārstāvis.

Vienlaikus Millers uzsvēra, ka Saipovs “nekad nav bijis figurants NYPD izmeklēšanā, nedz figurants Federālā Izmeklēšanas biroja izmeklēšanā”.

Saipovs otrdien uz velosipēdistu celiņa Lejas Manhetenā ar auto notrieca vairākus gājējus un velosipēdistus, vismaz astoņus cilvēkus nogalinot un 11 ievainojot. Policija Saipovu sašāva vēderā, tomēr viņš, pēc visa spriežot, izdzīvos.

 

Komentāri (2)

basta 02.11.2017. 01.36

Brīnums, ka mūsējās kremļjaģas neiedomājās rīkot krieviem “zaļo karšu” loterijas.

+1
0
Atbildēt

0

vitalisvita 05.11.2017. 18.23

Laikam jau tie mūsu “kremļjaģas”, kas ceļ mums kapitālismu pēc “komunisma cēlāju” metodikas, ir sasnieguši tik augstu marksismā paredzēto mežonību, kurā vairs nekas par brīvu nenotiek…he he! Un UA bizness nu kļūvis vērtīgāks par viņu “zaļo” multikulturālismu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu