Ļaujiet viņiem iet • IR.lv

Ļaujiet viņiem iet

Bēgšanai tika izvēlēts lidaparāts An-2. Foto no privātā arhīva
Ieva Puķe

1970. gada jūnijā grupa drosminieku Ļeņingradā mēģināja nolaupīt lidmašīnu, lai aizbēgtu no Padomju Savienības un dotos uz Izraēlu. Tikko Latvijas pirmizrādi piedzīvoja filma Operācija Kāzas. Taču filma nav par kāzām, bet gan pārdrošo operāciju, kurai bija dots šāds nosaukums

Padomju Savienībā šodien apcietināti 16 civiliedzīvotāji, 14 no tiem — ebreji. Par mēģinājumu netālu no Ļeņingradas nolaupīt tukšu lidmašīnu. Dokumentālā filma Operācija Kāzas sākas ar šādu citātu no Rietumu ziņu dienestu materiāliem, kas datēti ar 1970. gada 15. jūniju.

Pusgadu vēlāk, 24. decembrī, tiesa Ļeņingradā pieprasīja nāvessodu akcijas organizētājiem: Eduardam Kuzņecovam un Markam Dimšicam. Vienīgā apcietinātā sieviete, Kuzņecova dzīvesbiedre Silva (jeb Silvija) Zalmansone, tika sodīta ar 10 gadiem Gulagā. Silva un lielākā daļa «teroristu», kā lidmašīnas pasažierus dēvēja Padomju Savienībā, bija no Rīgas.

Eduarda un Silvas meita Anata Zalmansone-Kuzņecova, kinorežisore, kas uzņēmusi filmu Operācija Kāzas, dažādās datubāzēs informāciju par odiozo 1970. gada notikumu meklējusi gadiem ilgi. Padomju arhīvos — tukšums. Tikai kāda Ļeņingradas izdevuma sporta lapas apakšdaļā maza ziņa: «Vakar grupa kriminālistu centās nolaupīt lidmašīnu, VDK tos arestēja.»

Komjaunieši-mežabrāļi

Operācija Kāzas, Dimšica-Kuzņecova lidmašīnas nozagšanas afēra — ar šādiem atslēgvārdiem informāciju par seno notikumu var uziet internetā. Anatas vecāki tikko bija aprecējušies. Kāzas notika nieka pusgadu pēc iepazīšanās. Silvai bija 25 gadi, maskavietim Eduardam — par pieciem vairāk, un viņš ļoti gribēja dzīvot Latvijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu