AUDIO: Vairāk nekā pustūkstotis Veidenbauma dzejas skandējumu • IR.lv

AUDIO: Vairāk nekā pustūkstotis Veidenbauma dzejas skandējumu

LNB akcijas logo. Publicitātes foto

Sabiedrības iesaistes akcija “Skandē Veidenbaumu!”, ko rīko LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, notiek kopš 1. septembra, kad Latvijas Nacionālajā bibliotēkā par godu Eduarda Veidenbauma 150 gadu jubilejai kā viens no Dzejas dienu pasākumiem tika atklāta īpaša audio ierakstu kabīne. “Veidenbauma studijā” ikviens interesents var izvēlēties sev tuvāko Eduarda Veidenbauma dzejoli, to skaļi nolasīt un ierakstu saglabāt.

Jau pirmajā akcijas mēnesī ar sabiedrības aktīvu līdzdalību iegūti 560 unikāli Eduarda Veidenbauma dzejas skandējumi. Akcija ļauj izzināt sabiedrībā populārākos un iemīļotākos Eduarda Veidenbauma dzejoļus, kas visbiežāk izvēlēti skandēšanai. Patlaban tie ir dzejoļi “Kā gulbji balti padebeši iet”, “Jau ziediem rotātas pļavas” un “Es domāju, ka pasaulē”.

Dzejas skandēšanas akcija ļauj atklāt arī raksturīgas iezīmes latviešu deklamēšanas tradīcijās. Īpašs pārsteigums ir dzejoļu muzikālā apdare, ar kuru izceļas Melisas Kaškuras iedziedātā, jau pazīstamā dziesma “Es domāju, ka pasaulē” no Jura Kulakova komponētā cikla “Septiņarpus dziesmas ar Eduarda Veidenbauma vārdiem” (1987), gan vairākas veiksmīgas versijas dažādā stilistikā.

Patlaban balsojuma 1. vietu ieņem Eduarda Veidenbauma dzejoļa “Iedzer brāli” skandējums RobertsOGProductions izpildījumā, 4. vietā Sirins ieskaņotais Veidenbauma dzejolis “Ej un dzenies tik pēc naudas”.

Veidenbauma dzejas skandēšanas akcija pieejama katram entuziastam arī tiešsaistē, vietnē https://lasi.literatura.lv, kur var gan ielasīt un augšuplādēt audio failu, gan arī sekot populārāko Veidenbauma dzejoļu topam un balsot par citu dzejas lasījumiem, palīdzot noteikt labākos Eduarda Veidenbauma dzejas skandētājus.

Līdz 30. novembrim ikviens var piedalīties akcijā, atnākot uz LNB vai apmeklējot vietni https://lasi.literatura.lv!

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu