Artūrs Līvmanis, neredzīgs gids • IR.lv

Artūrs Līvmanis, neredzīgs gids

5
Divos mēnešos Artūrs izgāja kursus un sāka strādāt par gidu, lai neredzīgajiem piedāvātu iespēju iepazīt Liepājas ēkas un tūrisma objektus.

Liepāja neredzīgajiem ceļotgribētājiem piedāvā ko tādu, ko citas Latvijas pilsētas vismaz pagaidām vēl nevar ekskursiju pa pilsētas centru. Viņus pavada un par tūrisma objektiem pastāsta Artūrs Līvmanis, Latvijas vienīgais neredzīgais gids. 

Pilsētu viņš, protams, var izrādīt arī redzīgajiem. Tādā gadījumā vienīgā atšķirība gidam rokā būs baltais spieķis.

Tomēr, lai pilsētu labāk iepazītu neredzīgie tūristi, nepieciešami pielāgojumi. Redzīgiem cilvēkiem pietiek ar to, ka Artūrs stāsta, piemēram: «Liepājas Latviešu biedrības nams ir uzcelts 1935. gada 15. maijā. Arhitekts Jānis Blaus.» Kāda ir arhitektūra, redzams. Lai līdzvērtīgu daudzumu informācijas varētu saņemt arī neredzīgi cilvēki, Liepājā dažviet ir izvietotas speciālas taktilās kartes ar nelieliem māju modelīšiem. Tos aptaustot, neredzīgi  cilvēki var labāk saprast, kādas izskatās ēkas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu