Veterinārārsti: Urīnviela dzīvnieku barībā ir paviršas izejvielu kontroles rezultāts • IR.lv

Veterinārārsti: Urīnviela dzīvnieku barībā ir paviršas izejvielu kontroles rezultāts

44
Suns. Foto: Edijs Pālens, LETA

“Tukuma straume” barības piespiedu izņemšana no tirgus kalpos par mācību citiem Latvijas ražotājiem

Urīnvielas jeb karbamīda konstatēšana uzņēmuma “Tukuma straume” ražotajā dzīvnieku barībā ir paviršas izejvielu kontroles rezultāts, uzskata Latvijas Veterinārārstu biedrībā (LVB), ziņo LETA.

LVB atgādināja, ka pirms gada LVB informēja atbildīgās valsts institūcijas un medijus par “Tukuma straume” ražotajā sausajā suņu barībā atrastajām vielām, kuru daudzums barībā pārsniedz pieļaujamo normu, vai kuras barībā nedrīkst būt. Pētnieki ziņoja arī par karbamīda jeb urīnvielas klātbūtni sausajā suņu barībā “Dogo”, ko tagad apstiprina arī vienā no vadošajām Eiropas laboratorijām – Dānijas Veterinārajā un pārtikas laboratorijā – veiktie barības un atsevišķu izejvielu izmeklējumi.

“”Tukuma straume” valdes priekšsēdētāja Aivara Podnieka nesenie izteikumi par to, ka karbamīda klātbūtne uzņēmuma ražotajā barībā nav iespējama, jo tā vienkārši nevar būt, kā arī pārmetumi dzīvnieku īpašniekiem, zinātniekiem un valsts kompetentajām iestādēm par nomelnošanas kampaņu, LVB ieskatā liecina, ka izejvielu drošuma un kvalitātes jautājumi “Tukuma straume” joprojām netiek pienācīgi novērtēti un situācija, kad visa saražotā barība ir jāizņem no tirdzniecības un jālikvidē, ir šādas ražotāja rīcības likumsakarīgas sekas,” norādīja LVB.

LVB priekšsēdētāja Māra Viduža pauda cerību, ka “Tukuma straume” barības piespiedu izņemšana no tirgus kalpos par mācību citiem Latvijas ražotājiem.

Jau ziņots, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) “Tukuma straume” ražotajā barībā “Dogo ar mājputnu gaļu” 17.augustā konstatējis neatļautu vielu – karbamīdu jeb urīnvielu. Minētās barības partijas numurs (kods) ir 2870, un tās derīguma termiņš ir līdz 2018.gada 29.jūnijam.

Turpretī 25.augustā PVD karbamīdu ir konstatējis arī citos laboratoriskajai izmeklēšanai nosūtītajos AS “Tukuma straume” ražoto produktu un ražošanā izmantoto izejvielu paraugos, tostarp pilnvērtīgā barībā suņiem “Dogo ar mājputnu gaļu” (partijas nr.2993, derīguma termiņš – 2018.gada 24.jūlijs), pilnvērtīgā barībā suņiem “Dogo ar mājputnu gaļu” (partijas nr.2780, derīguma termiņš – 2018.gada 8.jūnijs), barībā kaķiem “Ņau Ņau” (partijas nr.3052, derīguma termiņš – 2018.gada 4.augusts), pilnvērtīgā barībā suņiem “Dogo ar gaļu” (partijas nr. 2966, derīguma termiņš – 2018.gada 17.jūlijs) un pilnvērtīgā barībā suņiem “Dogo ar gaļu” (partijas nr. 2806, derīguma termiņš – 2018.gada 12.jūnijs). “Tukuma straumes” valdes priekšsēdētājs aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka uzņēmuma speciālisti patlaban iepazīstas ar šo analīžu rezultātiem, taču to secinājumi patlaban neesot saprotami, ņemot vērā nelielos izejvielās konstatētos neatļautās vielas apmērus, kuru klātbūtne būtu neloģiska.

Viņš atgādināja, ka uzņēmums pats paņēmis barības paraugus un nosūtījis tos neatkarīgām pārbaudēm, taču no plašākiem komentāriem patlaban atturējās, uzsverot, ka tuvākajā laikā sabiedrība tiks informēta par “Tukuma straumes” konstatēto un pozīciju.

Karbamīds (urīnviela) ir barības piedeva, kuru atļauts lietot atgremotāju ēdināšanā, bet suņu un kaķu barībā tā nedrīkst būt vispār.

 

Komentāri (44)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu