Aktīvisti: Civilisti Rakā iesprostoti "nāvējošā labirintā" • IR.lv

Aktīvisti: Civilisti Rakā iesprostoti “nāvējošā labirintā”

32
Sīrijas pilsētas Rakas drupas. Foto: Reuters/LETA

Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem (QSD) un ASV spēkiem ir jādubulto centieni aizsargāt civilistus

Civilisti, kas atrodas karadarbības zonā Rakā, Sīrijas ziemeļos, nonākuši “nāvējošā labirintā” un pret viņiem vērsta visu karojošo pušu uguns, ceturtdien brīdināja starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija “Amnesty International”.

“Kļūstot intensīvākai kaujai par Rakas atkarošanu no “Islāma valsts”, tūkstošiem cilvēku ir iesprostoti nāvējošā labirintā, kur viņi ir visu pušu ugunī,” sacīja organizācijas vecākā padomdevēja krīžu jautājumos Donatella Rovera.

“Zinot, ka “Islāma valsts” izmanto civilistus kā cilvēku vairogu, [ASV atbalstītajai kurdu un arābu aliansei] Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem (QSD) un ASV spēkiem ir jādubulto savi centieni aizsargāt civilistus, jo īpaši, izvairoties no neproporcionāliem un plašiem triecieniem, kā arī radot drošus izejas maršrutus,” viņa skaidroja.

ASV vadītā koalīcija norāda, ka tā dara visu iespējamo, lai izvairītos no upuriem mierīgo iedzīvotāju vidū, vēsta LETA/AFP. “Mēs esam labie puiši, un nevainīgie cilvēki kaujas laukā zina atšķirību,” otrdien sacīja ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss.

QSD, kas jūnijā iegāja Rakā, patlaban kontrolē 60% pilsētas teritorijas. 

Kopš 14.augusta ASV vadītās koalīcijas gaisa spēku uzlidojumos Rakā dzīvību zaudējuši 167 civilisti, liecina Lielbritānijā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas “Syrian Observatory for Human Rights” (SOHR) aplēses.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

“Islāma valsts” vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur “kalifātu” un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības. Aktivizējoties operācijām pret “Islāma valsti”, pēdējā laikā džihādistu kontrolētās teritorijas ievērojami sarukušas. Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī ir uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

 

Komentāri (32)

basta 24.08.2017. 11.24

Pēc taisnības Putina melnās makakas, Baraka Huseinoviča, ģimene ir izdodama Asada noslepkavoto sīriešu ģimenēm.

0
-3
Atbildēt

2

    basta > basta 25.08.2017. 11.44

    to klejotājs

    Pidars ir čekas viķirānes, VVF, defektīvais kārlītis un acīmredzot arī tu, jo pidariem ir raksturīga latviešu tautas un valsts nīšana.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    klejotājs > basta 24.08.2017. 22.50

    vājprātīgais, nepieskaitāmais, pidars basta

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu