"Google" un "Facebook" apkrāpšanā apsūdzētais lietuvietis Rimašausks izdots ASV • IR.lv

“Google” un “Facebook” apkrāpšanā apsūdzētais lietuvietis Rimašausks izdots ASV

31
Ēvaldu Rimašausku konvojs pavada uz tiesas sēdi. Foto: BNS/LETA

Rimašauskam izvirzītas apsūdzības par 23,26 miljonu dolāru izkrāpšanu no “Google” un 98,88 miljonu dolāru izkrāpšanu no “Facebook”

Lietuvas pilsonis Ēvalds Rimašausks, kuru Amerikas Savienoto Valstu tiesībsargājošās iestādes gatavojas saukt pie atbildības par vairāk nekā 120 miljonu ASV dolāru (aptuveni 102 miljonu eiro) izkrāpšanu no kompānijām “Google” un “Facebook”, trešdien nodots ASV amatpersonām, kas ieradušās Lietuvā, ziņu aģentūrai BNS apliecinājis Lietuvas kriminālpolicijas birojs.

Pagājušajā piektdienā Lietuvas Apelācijas tiesa lēma, ka Rimašausks jāizdod tiesāšanai ASV, atstājot spēkā jūlijā pasludināto Viļņas apgabaltiesas lēmumu. Savukārt apsūdzētā advokāts vēlējās panākt viņa tiesāšanu Lietuvā, kur, kā tiek pieļauts, viņš izdarījis noziegumus, kuros tiek apsūdzēts, ziņo LETA/BNS.

Kā paziņoja Apelācijas tiesa, Rimašauskam izvirzītas apsūdzības par 23,26 miljonu dolāru izkrāpšanu no “Google” un 98,88 miljonu dolāru izkrāpšanu no “Facebook”. Tā norādīja, ka nav vērtējusi noziedzīgās darbības apstākļus vai vainas pierādījumus, bet tai bijis “jāuzticas personas izdošanu pieprasījušās valsts tiesībsargājošās institūcijas sniegtajai informācijai”.

Martā ASV tiesībsargājošās iestādes izvirzīja Rimašauskam apsūdzības lielu naudas summu izkrāpšanā no divām ASV augsto tehnoloģiju korporācijām, kas tobrīd netika sauktas vārdā, vien norādot, ka runa ir par “transnacionālu interneta pakalpojumu un produktu kompāniju un sociālo tīklu uzņēmumu”, bet aprīļa nogalē žurnāls “Fortune” vēstīja, ka cietušās kompānijas ir “Google” un “Facebook”.

Naudu Rimašausks izkrāpis ar tā dēvētās pikšķerēšanas (fišinga) shēmas palīdzību, sūtot elektroniskā pasta vēstules, kurās uzdevās par kādas Āzijā reģistrētas kompānijas darbinieku. Krāpnieciski iegūtā nauda plūdusi uz kontiem Latvijā un Kiprā, kuri pieder tā sauktajai mazkapitāla sabiedrībai ar ierobežotu atbildību. Kā bija teikts ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) Ņujorkas nodaļas prokurora paziņojumā, naudas izkrāpšanas shēma darbojusies vismaz no 2013. līdz 2015.gadam.

ASV federālās varas iestādes norādījušas, ka Rimašauskam izvirzītas apsūdzības krāpniecībā, naudas atmazgāšanā un identitātes zādzībā. Notiesāšanas gadījumā par pirmajiem diviem apsūdzības punktiem viņam draud cietumsods uz laiku līdz 20 gadiem.

Lietuvas tiesībsargājošās iestādes pēc ASV lūguma Rimašausku aizturēja 16.martā, un visu šo laiku viņš atradies apcietinājumā.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu