Festivāla "Liepājas vasara" noslēguma koncertu diriģēs lielmeistars Vasilijs Petrenko • IR.lv

Festivāla “Liepājas vasara” noslēguma koncertu diriģēs lielmeistars Vasilijs Petrenko

24
NULL

Noslēguma koncerts “Baiba Skride un Eiropas Savienības Jauniešu orķestris” notiks plkst.19 koncertzālē “Lielais dzintars”.

Festivālā “Liepājas vasara” ir uzstājušies tādi mākslinieki un kolektīvi kā, piemēram, Gidons Krēmers, Giora Feidmans, Avi Avitals, Māris Sirmais, Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, Raimonds Pauls un Intars Busulis. Festivāla neatņemama sastāvdaļa ir tā saimnieks – Liepājas Simfoniskais orķestris.

Šogad festivālam izdevies piesaistīt Petrenko no Krievijas ar paša vadīto Eiropas Savienības Jauniešu orķestri. Koncertā būs iespējams dzirdēt latviešu komponista Pētera Vaska un Ziemeļeiropas komponistu – Karla Nielsena, Arvo Perta un Žana Sibēliusa – mūziku. Koncerta soliste būs latviešu vijolniece Baiba Skride, bet īpašais viesis – vijolnieks Daņiils Bulajevs.

Petrenko muzikālo izglītību sācis Sanktpēterburgas zēnu mūzikas skolā – vecākajā mūzikas skolā Krievijā. Pēc tam izglītojies Sanktpēterburgas konservatorijā un piedalījies meistarklasēs pie tādiem diriģentiem kā Iļja Musins, Mariss Jansons, Esa Peka Salonens un Jurijs Temirkanovs. Ieguvis virkni balvu nozīmīgos diriģēšanas konkursos – VI Kadakesas Starptautiskajā diriģentu konkursā Spānijā, Sergeja Prokofjeva IV Starptautiskajā diriģentu konkursā Sanktpēterburgā, Dmitrija Šostakoviča diriģentu konkursā Sanktpēterburgā.

Petrenko ir strādājis ar pasaules labākajiem orķestriem, taču šobrīd ir galvenais diriģents Oslo filharmoniskajā orķestrī, Liverpūles Karaliskajā filharmoniskajā orķestrī, Eiropas Savienības Jauniešu orķestrī, kā arī ir galvenais viesdiriģents Krievijas Valsts Akadēmiskajā simfoniskajā orķestrī, kas dēvēts arī par Svetlanova orķestri.

Eiropas Savienības Jauniešu orķestris sevī pulcē talantīgākos jaunos mūziķus no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kurus apvieno kopīga Eiropas muzikālā mantojuma un inovāciju izpratne, kā arī tiekšanās pēc izcilības, norāda koncerta rīkotāji. Tā 3000 absolventi ir atrasti ikgadējā mūziķu noklausīšanās procesā, kas tiek veikts visās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu