Kima pulvermuca • IR.lv

Kima pulvermuca

4
Pauls Raudseps

Ziemeļkorejas kodolieroču programma attīstās daudz ātrāk, nekā bija gaidīts

Ziemeļkorejas ekscentriski vardarbīgais valdnieks Kims Čenuns varētu būt kinorežisora Kventina Tarantīno izdomu auglis. Kimam patīk komiskas frizūras, aizraujas ar basketbolu, draud pieteikt karu Amerikai par sev netīkamu Holivudas komēdiju (un pēc tās iznākšanas liek saviem hakeriem uzlauzt filmas producentu serverus) un, ja var ticēt baumām, piekopj tādas teatrāli asiņainas «nodevēju» nogalināšanas metodes kā nošaušana ar zenītartilēriju vai izbarošana suņiem.

Tiesa, pasaulē nekad nav trūcis pustraku cilvēku ar neierobežotu varu pār savu nelaimīgo zemju iedzīvotājiem – atcerēsimies kaut vai Ugandas «Skotijas karali» Aminu, Turkmenistānas «tautas tēvu» Nijazovu vai Haiti vudū priesteri Duvaljē. Taču starp viņiem un Kimu ir viena būtiska atšķirība – ziemeļkorejietim ir atomieroči, un viņš cer tuvākajā nākotnē nodrošināt sev iespēju veikt kodoluzbrukumu ASV.

28. jūlijā Kima režīms spēra kārtējo soli pretim šim mērķim – izmēģināja starpkontinentālo ballistisko raķeti Hwasong-14. Lai gan raķete iekrita Japānas jūrā apmēram 1000 kilometru no palaišanas vietas, tā faktiski var sasniegt daudz tālākus mērķus. Izmēģinājuma lidojumā raķete tika raidīta gandrīz taisni uz augšu. Ja trajektorija būtu lēzenāka, tā varētu lidot daudz tālāk – pēc dažādu ekspertu vērtējuma, līdz pat 10 000 km, ar ko pietiktu, lai sasniegtu Losandželosu vai Čikāgu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu