Vai Latvijas VID rīcība ss.lv gadījumā ir salīdzināma ar VDK ziņotāju sistēmu? • IR.lv

Vai Latvijas VID rīcība ss.lv gadījumā ir salīdzināma ar VDK ziņotāju sistēmu?

32
VID preses konferencē par portālu ss.lv. Foto: Evija Trifanova, LETA
Iveta Buiķe

Varbūt mums ir laiks pārdomāt, ko dēvējam par savas “sabiedrības krējumu” un pārstāt apbrīnot zagļus?

Lasot pēdējo dienu traci ap ss.lv, jāsecina, ka šeit atkal samestas vienā katlā vairākas lietas. Manuprāt, būtu derīgi tomēr nošķirt patērētāju tiesību aizstāvēšanu no godīgas nodokļu nomaksas.

Vispirms par patērētāju tiesībām. Ja tādi pārkāpumi ir un, spriežot pēc informācijas PTAC mājaslapā, tādi ir, – pircēji sūdzas par negodīgu komercpraksi.

„SIA “Internet” ir nonācis arī Patērētāju tiesību aizsardzības centra (turpmāk – PTAC) redzeslokā. Pašlaik PTAC ir saņemtas gandrīz 100 sūdzības un sniegtas konsultācijas par portāla ss.lv darbību. Būtiskākās problēmas, par ko sūdzas patērētāji: apmaksāto sludinājumu dzēšana bez paskaidrojumiem par iemeslu, neskaidra sludinājumu cenas norādīšana, kā arī saziņas nenodrošināšana ar patērētāju. PTAC pašlaik veic lietas izpēti par negodīgas komercprakses īstenošanu.”

Šajā gadījumā valsts pienākums ir izmeklēt šāda uzņēmuma darbību un nodrošināt to, lai patērātāji netiktu apkrāpti. Atliek tikai cerēt, ka šie gadījumi tiks izmeklēti un pircēji saņems savu naudu atpakaļ, bet negodīgie tirgotāji – sodu. Šķiet, ka arī soctīklu lietotāji tam vairumā gadījumu piekrīt.

VID prasība sniegt pamatinformāciju par atsevišķiem tirgotājiem. Šajā jautājumā gan tautas sašutums mutuļot mutuļo, soctīkli ir pilni ar viedokļiem, kuros VIDam tiek piedēvēti vai visi nāves grēki, protams, neizlaižot “zelta klasiku” – salīdzinājumu ar VDK un t.s. “stukaču” sistēmu. Šeit tikai daži citāti:

„ok, es neesmu eksperts, bet visa šī sāga man atgādina kaut kādus čekas paņēmienus. vervēt ziņotājus un draudēt, ka slikti būs.”

„Čeka ne čeka, bet paklausieties ko vēl @vid_gov grib – bloķēt COM domēnus. Laipni lūdzam Z-korejas/Krievijas un KGB hibrīdā.”

„VID reālas vai iedomātas tiesības nākt pie uzņēmējiem un pieprasīt datu bāzes izklausās biedējoši.”

„Pēc šīs loģikas jāslēdz Rīgas un visi citi tirgi, taksometri kā tādi (jo pārvadā nodokļu nemaksātājus un neziņo par to), kā arī rīta radio.”

Te nu rodas jautājums – mēs vēlamies sakārtot nodokļu iekasēšanu un dzīvot godīgas komercdarbības vidē vai nē? Budžetā trūkst naudas veselības sistēmai, izglītībai, daļa pašreizējo pensionāru dzīvo zem nabadzības robežas – šo uzskaitījumu varētu turpināt. Vai tas ir labi un mūs apmierina, ka blēži ne tikai nemaksā nodokļus, bet pat izkrāpj jau iemaksāto nodokļu naudiņu caur PVN karuseļiem? (Protams, mums ir arī blēži, kuri izrīkojas ar budžeta un ES līdzekļiem ne vispārības labā, bet personīga labuma gūšanai. Lai gan nedrīkst aizmirst, ka par šiem personāžiem balso liela daļa Latvijas vēlētāju. Te nu atliek vien atkal pateikt #PaldiesTevVēlētāj!)

Tātad – vai VID ir tiesības un pienākums rūpēties, lai caur virtuāliem tirgus laukumiem nenotiek krāpšanās ar nodokļiem? Ja jā, tad to šobrīd VID arī dara:

„VID jau kopš gada sākuma SIA “Internet” lūdza sniegt pamatinformāciju par personām, kas ievieto lietotu auto sludinājumus portālā ss.lv. Šī informācija ir svarīga, jo ir pamatotas aizdomas, ka atsevišķas personas portālu izmanto, lai organizētu PVN izkrāpšanas shēmas. VID ir atklājis vairākas šādas shēmas. Vienā no tām bija iesaistīts vairāk nekā 700 automobiļu, radot zaudējumus pusmiljons eiro apmērā.

Komersantam 2017. gadā tika izsūtītas četras brīdinājuma vēstules ar aicinājumu sniegt VID pieprasīto informāciju, tāpat notika divas tikšanās, kurās SIA “Internet” pārstāvji atteicās sadarboties. Komersants ignorēja arī piespriestos administratīvos sodus.”

Man nav pieejama operatīvā informācija, tādēļ nevaru spriest, vai VID rīcība bija tiesiska un likumīga. To noskaidros tiesa, ja gadījumā ss.lv īpašnieki uzskatīs, ka likums ir pārkāpts. To nevar noskaidrot un izlemt cilvēki, „cepjoties” soctīklos. Daudz lietderīgāk būtu izmantot savu enerģiju, pieprasot politisku atbildību par „Rīdzenes sarunām” un ar to saistītiem jautājumiem. Piecelties no dīvāniem un reālajā dzīvē doties izteikt savu viedokli par valstī notiekošo pie Rīgas pils, nevis ļauties kārtējai sensācijai.

Un nevajag visur un visam, kas nepatīk, piedēvēt VDK metodes. Kopš okupācijas beigām ir pagājuši 27 gadi. Vai tiešām pa šo laiku neesam iemācījušies atšķirt okupācijas iestāžu veikto vajāšanu ideoloģisku iemeslu dēļ no tiesiskas valsts vēršanās pret nodokļu nemaksātājiem?!

ES un citās valstīs attiecīgās iestādes rūpējas par nodokļu iekasēšanu un par to, lai uzņēmēji nekrāptos. Tajā pašā „eBay” izmeklētāji ar programmu “Xpider” meklē darījumus un tirgotājus, kuri nemaksā nodokļus. Pārmeklēti tiek daudzi portāli – arī „Amazon”, „Mobile.de”, „Autoscout24″ un citi. Aizdomu gadījumā VID pieprasa virtuālās tirgus platformas īpašniekiem sniegt tirgotāja vārdu, adresi, bankas konta nummuru un arī visu darījumu sarakstu. Nav dzirdēts, ka „eBay” vai „Amazon” vadība tādēļ muktu uz kādām ofšoru salām vai citām eksotiskām vietām. Portāli veic savu komercdarbību godīgi un negrasās slēpt blēžus. Šī informācija pavisam vienkrārši, tiesiski un likumīgi tiek sniegta attiecīgajai iestādei.

Tālāk darījumi tiek izmeklēti, nošķirta privāta tirdzniecība no uzņēmējdarbības un par tirgošanos “pa melno” vainīgajiem draud kārtīgs sods, līdz pat apcietinājumam. Starp citu, vaimanu gabalus par to, ka Francijā, Anglijā vai Vācijā nodokļu inspekcija ir pārvērtusies par KGB filiāli, internetā neatradu.

Atgādinu vēlreiz, ka raksta temats ir VID darbības salīdzinājums ar VDK ziņotāju sistēmu un nevis konkrētā ss.lv gadījuma vērtēšana (kura informācijas trūkuma dēļ nemaz nav iespējama un ir atstājama tiesas rokās). Lai kāds arī nebūtu tiesas lēmums – salīdzinājumam ar VDK nav nekāda pamata, ja runājam par prasību aizdomu gadījumā atklāt negodīgu komersantu datus. Vai tad nav pareizi zvanīt policijai, ja redzi, ka zaglis ielauzies kaimiņa mājā vai ja nav citu iespēju atturēt piedzērušos draugu no sēšanās pie auto stūres?

Raksts nav par pārējām, lielām un daudzām problēmām, saistītām ar uzņēmējdarbību Latvijā. Es arī biju sašutusi par mīksto sodu “Gan Bei” lietā, par vairākiem citiem līdzīgiem gadījumiem, par to, ka ārstam, kurš sūdzās par nejēdzībām veselības sistēmā, kā atriebību uzsūta pārbaudi un tamlīdzīgiem notikumiem. Konkrēti zinu gadījumu, kad lauku veikaliņa īpašnieks nedēļām cīnījās ar problēmām, bija spiests braukt uz Rīgu un stundām sēdēt rindās VID, jo viņam veikala kase pie pārbaudes nesakrita par trim santīmiem. Par šādiem gadījumiem ir jāraksta, jācīnās par savām tiesībām un godīgu iestāžu attieksmi. Tomēr arī mūsu pašu domāšanai jāatgriežas normalitātē – jau 27 gadus vairs neesam Ļaunuma impērijas sastāvdaļa.

Rietumu sabiedrībā blēžus īpaši neciena – tas attiecas gan uz maziem, gan arī lieliem blēžiem. Varbūt mums arī laiks pārdomāt, ko mēs dēvējam par savas “sabiedrības krējumu” un pārstāt apbrīnot zagļus, cīnīties par noziedznieku nesodāmību un balsot par tiem, kuri “zog, bet dalās”. Un jā – ja ss.lv slēpj noziedzniekus, kuri caur PVN karuseļiem izkrāpj visu mūsu naudu, tad uzskatu, ka būtu tikai pareizi boikotēt šo sludinājumu lapu. Ja izrādīsies, ka VID rīcība ir bijusi pareiza. Tāpat kā būtu pareizi ignorēt „Gan Bei” ēdinātavu un citus uzņēmumus, kuri ir apkrāpuši valsti, turpina to darīt vai pat saņem salīdzinoši nelielus sodus par krāpšanos nodokļu jomā.

Avoti: PTAC: Apturēta sludinājumu vietnes ss.lv saimnieciskā darbība

Autore ir žurnāliste

 

Komentāri (32)

Anonīms 07.08.2017. 10.49

Vakardien vakarā spārdījos atkal pa FB. Tur kāda mātīte, nesaukšu vārdā, žēlojās, ka viņu kāds nostučījis , jo viņa bijusi pārgājienā pa Rīgas bāriem, 2 promiļu reibumā – kā pati raksta, ar bērniņu , kurš vēl guļ ratiņos.

Tas trakākais , ka šī mātīte apsūdz policiju, ka tā pret viņu bijusi rupja un FB draugi metas šo žēlot un nosodīt policiju , kamēr par bērnu – nevienam nekāda daļa – anekdotiska attieksme, uztaisīs jaunu …

Starp citu, AK -Anglijā – bez vārda runas, automātiski mātes tiesības tādai sievietei atņemtu un es tam piekrītu. Pilnībā. Viena lieta, ka valsts Latvijā neaizsargā bērnus, otr lieta- mūsu pašu sabiedrība nav ne par santīmu labāka -mātei morālas pagiras – žēlotāju simti , par bērnu – pat neieminas … Debess , Debess – esi nu žēlīgāka pret mums ….

Es nevaru strādāt policijā, kaut gan gribētu , nevaru strādāt , jo šādai sievietei es sistu ar kulaku starp acīm , tā ka zibeņi pa gaisu. Protams, ka mani pašu tad arestētu un gan jau , ka uz ilgu laiku.

Bet tam cilvēkam, vai cilvēkiem , kuri par šo bērniņu briesmās un apdraudējumā ziņoja – ta paldies, protams. Ir vel cilvēki ar sirdi un sirdsapziņu mums.

+13
-3
Atbildēt

0

rinķī apkārt 07.08.2017. 13.51

Par “stukačošanu” :) Atceros tādu gadījumu – tūlīt pēc neatkarības atjaunošanas, kad dzelzs priekškars nokrita, kaut kādi latvju zveji izkāpa, liekas Gotlandes ostā, un, ar domu “piepelnīties”, paņēma līdz alkoholu pārdošanai. Nekur tālu viņi gan netika. Vietējie par “kontrabandistiem” ātri vien noziņoja policijai. Kā lai nosauc šādu vietējo izpausmi – “stučīšana”, vai patriotiska rīcība?:)

+9
0
Atbildēt

1

    basta > rinķī apkārt 07.08.2017. 14.23

    to rinķī apkārt

    Reiz mani apciemoja milicija, jo gribēja noskaidrot viena mana paziņas atrašanās vietu. Mana atbilde bija: “kad es izlasīšu avīzē, ka iekšlietu ministrs cietuma kamerā ir pakāries, jeb nosists, tad, kā savas valsts patriots, ar lielāko prieku kolaborēšu, ātrāk ne”. Neteikšu, kura ministra laikā tas bija, bet varēja būt, gandrīz vai ikviena. Mēs nedzīvojam Norvēģijā.

    Pamēģini noziņot par spirķik-vodka-sigareti andalētāju, kas IeM vadības vai Ušmerika kabatas Pašvaldību milicijas piesegti darbojas centrāltirgū un, garantēti, nākošā dienā atkal redzēsi to pašu purnu un aiznākošā arī.

    Protams, tās ir pupu mizas, salīdzinot ar PV, LM, Citadeles, Gudrona dīķu vai Stradiņa slimnīcas valsts nozagšanas megaafērām.

    Neviens nevar būt drošs, ka noziņojot par spiegiem, valsts nodevību vai citu smagu noziegumu, viņam pašam neatnāks pakaļ Kazlovska, Mežvieta vai Maizīša plintnieki.

    Kontrabandistu labākais draugs:

    «Saskaņas centru» pametis Zilupes mērs Agafonovs – varētu iestāties «Vienotībā»

    http://www.tvnet.lv/zinas/regionos/526772-saskanas_centru_pametis_zilupes_mers_agafonovs_varetu_iestaties_vienotiba

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

zanE. 07.08.2017. 14.58

…nezinu, kā darbojas ss.lv, neesmu to apmeklējusi un izmantojusi tā pakalpojumus, bet no lasītā publiskajā telpā – tas ir “sludinājumu dēlis”, kurā atrodama skopa informācija par sludinājuma ievietotāju – telefona numurs, kas var būt vienreizējas atjaunošanas kartes Nr. un e-pasta adrese, kas jau ir vērtīgāka, jo var noteikt IP adresi…taču…par auto tirdzniecību visa informācija un pie tam vēl arī pilnvērtīga atrodama valsts institūcijā CSDD, kurā pārdošanas un pirkšanas akts tiek reģistrēts…Cīrules kundze skaidro, ka viena automašīna parādās vairākkārtējā “apgrozījumā” par kuru netiek nomaksāti nodokļi, bet…tas taču vislabāk redzams CSDD…(PVN shēmas)…

…vai šoreiz nav tas gadījums, kad VID vēlas saņemt smuki iepakotu informāciju uz paplātes ar rozā bantīti no komersanta, neapgrūtinot valsts iestādi, kurai būtu pienākums VID sniegt pilnvērtīgu informāciju?…un informācijas pieprasījumam ir pavisam cits mērķis?…

…un vēl…kāda nejauša sakritība – publiskajā telpā parādās informācija ar reklāmu par jauna “sludinājuma dēļa” atvēršanu:

– “Nedēļas sākumā darbu sāks jauns sludinājumu portāls «bono.lv», informēja portāla pārstāvis Dāvis Ziediņš.

Viņš norādīja, ka šis projekts nav tapis pēdējā brīdī, cenšoties izmantot Latvijā lielākā sludinājumu portāla «ss.lv» nedienas. «Desmit cilvēku komandā strādājam pie šī projekta jau deviņus mēnešus. Plānojām visu pabeigt mazliet vēlāk, bet, ņemot vērā apstākļus, saraujam pēdējos darbus un ceram atklāt portālu pirmdien vai otrdien,» sacīja Ziediņš.

Viņš sacīja, ka sludinājumu portāls sākotnēji tika veidots Kaukāza valstu tirgum, bet pēcāk nolemts pievērsties Latvijai.

Savu alternatīvu Ziediņš ar komandu grib piedāvāt, jo, viņuprāt, «ss.lv» jau gadiem nekas nav mainījies, portāla attiecības ar klientiem ir sliktas un tajā ir vēl daudz nepilnību, ko «bono.lv» cer mainīt.” /tvnet.lv/

…laukums attīrīts…veiksmi darbā!…

+9
-3
Atbildēt

7

    andrejs > zanE. 07.08.2017. 15.47

    Vai man vienam šķiet, ka ir tāda jancīga sajūta….

    VID beidzot kaut ko dara, lai apkarotu nodokļu nemaksāšanas shēmas, izmantojot “individuālo” sludinājumu shēmu (ko visai precīzi savā raidījumā Aizliegtais paņēmiens bija uzrādījis LTV žurnālists Guntis Bojārs, bet nets pills ar pārmetumiem VIDam…

    Vai gadienā VID nav uzkāpis kādiem V sponsoriem uz astes?

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    Anonīms > zanE. 07.08.2017. 15.20

    man patīk sazvērestības teorijas, parasti ticu uz sitienu

    kas ir ziediņš?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    basta > zanE. 07.08.2017. 22.11

    to andrejs

    šoreiz neizskatās. Automašīnu tirgotāji jāķer pēc jau veiktiem darījumiem ar pārrakstītām mašīnām CSDD, bet ne pēc sludinājumiem.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Didzis Dumbris > zanE. 07.08.2017. 19.30

    Domāju, ka LinkedIn vajadzētu sniegt visu informāciju par Ziediņu VIDam… un arī par visiem līdzīgajiem… Lai LinkedIn džeki “pastrādā” Latvijas valsts labā.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 07.08.2017. 15.44

    …Skaisle…nezinu, kas ir Ziediņš un nav arī laika meklēt, lai to noskaidrotu…esmu darbos līdz ausīm un jāčeko līdz nepārtrauktajām izmaiņām uzņēmējdarbībā, jo…likumu nezināšana neatbrīvo no soda…sargi sevi pats un Dievs tevi sargās…

    …lai pie šādiem principiem “pieturētos” – 24 h diennaktī izrādās par maz… :)

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 07.08.2017. 15.39

    …vēl..par likumiem un likumu interpretācijām VID un FM izpratnē…kas vieš šaubas vai arī šobrīd nenotiek kādu augstākstāvošiem pietuvināto personu lobēšana…

    …neizplūstot garos likuma pantu labojumos un grozījumos ar Nr. un datumiem – pārstāsts par kases aparātu nomaiņu brīvprātīgā piespiedu kārtā:

    …lai novērstu GanBei līdzīgas krāpšanās shēmas ar kases aparātiem un sistēmām, tika izdots likums 2014.gadā par jaunu EKA un kases sistēmu nomaiņu, pievienots pielikums ar 62 EKA modeļu sarakstu, kuri turpmākā uzņēmējdarbībā nebūs lietojami…tas radīja satraukumu mazajiem un vidējiem uzņēmējiem, tomēr likumā tika iekļauts pants, ka tas skars tikai lielos tirgotājus ar apgrozījumu virs 200 tūkstošiem eiro…likuma ieviešanu atcēla vēl par gadu, jo nebija ne jauno modeļu EKA, ne hibrīdaparāti, ne sistēmas…tad nāca rīkojums, ka visi kases aparāti būs no jauna jāsertificē…to var darīt tikai 2 kompānijas Latvijā…

    …finanšu ministre TV mierināja un noraidīja LTA bažas, ka tas skars visus EKA lietotājus, apm. 74 tūkstošus…FM prognozēja, ka EKA nomaiņa varētu būt nepieciešama apmēram 17 tūkstošiem…hmmm…kases aparātu ieviesēji un tirgotāji nebija gatavi samierināties ar “negūto peļņu” un 2017.gada janvārī tiek iestrādāti likuma grozījumi, kas pieprasa EKA tikai ar elektronisko kontrollenti…atgriežamies sākuma punktā – EKA jāmaina pilnīgi visiem…uh! kas par peļņu garantēta…uzņēmēji dumpojas un atkal tiek pieņemti likuma grozījumi…

    …2017.gada maijs un kārtējie grozījumi nosaka, ka EKA var neizmantot mazie saimnieciskās darbības veicēji, ja mēneša ienākumi nepārsniedz 6 minimālās mēnešalgas un neesi PVN maksātājs…tas viss, lai atvieglotu dzīvi pašnodarbinātajiem saimnieciskās darbības veicējiem…

    …VID lepni ziņo – ja nav struktūrvienība, EKA nav vajadzīgs…struktūrvienībai EKA nepieciešams neatkarīgi no apgrozījuma…tikai…VID tulkojumā struktūrvienība ir jebkurš saimnieciskās darbības veicējs…atgriežamies sākumpunktā – kases aparātu nomaiņa nepieciešama ikvienam, kas nodarbojas ar saimniecisko darbību atbilstoši nozarei…

    …tikai jautājums paliek atklāts – vai elektroniskā kontrollente nodrošinās kases čeka izsniegšanu?…nekas jau nemainīsies, ja sirdsapziņa paliks tā pati vecā – pie papīra kontrollentes vai pie elektroniskās…bet attiecīgās darbības no VID un FM puses izskatās pēc vistīrākās atsevišķu kases aparātu izplatītāju lobēšanas…

    …varētu ieteikt jauninājumu – katru pašnodarbināto, kiosku, tirdzniecības vietu utt. pieprasīt aprīkot ar videonovērošanas kameru, lai pārliecinātos, ka kases čeks tiks izsniegts jebkurā gadījumā…kāds no WEB kameru tirgotājiem varētu pieteikties Finanšu ministrijā – ienākumi garantēti…

    …spēles laukuma attīrīšanu un satīrīšanu – VID nodrošinās…

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    Irbe > zanE. 07.08.2017. 15.51

    Nu pēc preses relīzēm un Linkedin Dāvis Ziediņš varētu būt tas vienīgais SIA Liifnet darbinieks, kas pagalam neveiksmīgi un ar zaudējumiem strādā šajā 1EUR firmā (Firmas.lv dati)Nav tikai saprotams, kas ir tie 10 brīvprātīgie, kas viņam jau 9 mēnešus palīdz īstenot šo jauno projektu, kurš, re kāda sagadīšanās, ir nupat kā gatavs ?

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu