Kara noziegumu prokurore pamet bezdarbīgo ANO Sīrijas komisiju • IR.lv

Kara noziegumu prokurore pamet bezdarbīgo ANO Sīrijas komisiju

32
Karla del Ponte. Foto: Reuters/LETA

ANO komisijas uzdevums ir izmeklēt cilvēktiesību pārkāpumus un kara noziegumus Sīrijā

Bijusī kara noziegumu prokurore Karla del Ponte svētdien paziņoja, ka nolēmusi aiziet no ANO komisijas cilvēktiesību pārkāpumu izmeklēšanai Sīrijā, jo šī komisija “pilnīgi neko nedara”, ziņo LETA/AFP.

“Esmu neapmierināta, es padodos,” del Ponte sacīja svētdien publicētā intervijā Šveices laikrakstam “Blick”. “Esmu uzrakstījusi atkāpšanās vēstuli un to nosūtīšu tuvāko dienu laikā.”

70 gadus vecā Šveices pilsone del Ponte, kas guva ievērību ar kara noziegumu izmeklēšanu Ruandā un bijušajā Dienvidslāvijā, ir ANO Izmeklēšanas komisijas par Sīriju dalībniece kopš 2012.gada septembra.

Komisijā ir pavisam četri cilvēki, un tās uzdevums ir izmeklēt cilvēktiesību pārkāpumus un kara noziegumus Sīrijā. Tā tika izveidota neilgi pēc tam, kad Sīrijā 2011.gada martā ar protestiem pret valdību sākās bruņots konflikts, kas vēlāk izvērtās pilsoņkarā. Sīrijā notiekošajā vardarbībā ir gājuši bojā vairāk nekā 330 000 cilvēku, bet par pārvietotām personām kļuvuši vairāki miljoni.

Lai gan komisija ir publicējusi vismaz 12 ziņojumus par kara noziegumiem Sīrijā, tās izmeklētāji nav panākuši savu piekļuvi Sīrijas teritorijai. Viņi ir paļāvušies uz ziņām, kas iegūtas no apmēram 4600 intervijām reģionā un komisijas mītnes pilsētā Ženēvā, kā arī no fotogrāfijām, mediķu ziņojumiem un citiem dokumentiem.

“Es nevaru palikt šajā komisijā, kura pilnīgi neko nedara,” sacīja del Ponte. Viņa arī apsūdzēja ANO Drošības padomes dalībvalstis, ka tās “negrib nodibināt taisnīgumu”. “Vispirms bija labie un sliktie – opozīcija labo pusē un valdība slikto lomā,” teica bijusī prokurore. “[Tagad] visi Sīrijā ir slikto pusē. [Prezidenta Bašara al] Asada valdība ir izdarījusi šausmīgus noziegumus pret cilvēci un lietojusi ķīmiskos ieročus. Un opozīciju tagad sastāda ekstrēmisti un teroristi.”

Viņa piebilda, ka šādu noziegumu izdarīšanu nebija pieredzējusi pat bijušajā Dienvidslāvijā vai Ruandā.

Del Ponte, kas pazīstama ar vaļsirdību, ir vairākkārt paudusi neapmierinātību ar Sīrijā izdarīto noziegumu vaininieku nesaukšanu pie atbildības un kritizējusi ANO Drošības padomi par “nekā nedarīšanu”.

Viņa un pati komisija arī vairākkārt aicinājušas ANO Drošības padomi vērsties Starptautiskajā krimināltiesā saistībā ar situāciju Sīrijā.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu